to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να χαράξουμε μια στρατηγική νικηφόρα για την κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την τετράχρονη περίοδο διακυβέρνησής του και ήδη δυόμιση χρόνια στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιέζεται από το αίτημα του λαού να βρει τον βηματισμό του προς μια πειστική διατύπωση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα είναι πλειοψηφική στην κοινωνία και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα που κληροδοτεί η περίοδος διακυβέρνησης Μητσοτάκη.


Έντεκα χρόνια περίπου από την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια και την επιτήρηση, φαίνεται ότι οι θυσίες του λαού μας και κυρίως των εργαζομένων, στους οποίους φορτώθηκαν όλα τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, πηγαίνουν χαμένες. Η επαναφορά στην εξουσία των υπαίτιων της χρεωκοπίας της χώρας και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που εκπροσωπούν  - οδηγεί καθημερινά τη χώρα σε νέα οικονομικά αδιέξοδα και τον λαό σε απόγνωση, εξαιτίας της διεύρυνσης των ανισοτήτων που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους προκαλούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά την τετράχρονη περίοδο διακυβέρνησής του και ήδη δυόμιση χρόνια στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιέζεται από το αίτημα του λαού να βρει τον βηματισμό του προς μια πειστική διατύπωση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα είναι πλειοψηφική στην κοινωνία και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα που κληροδοτεί η περίοδος διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η αποτυχία του κόμματός μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η ελλειμματική έως ανύπαρκτη παρουσία του στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και γενικότερα στους μαζικούς χώρους, δεν δίνουν τη δυνατότητα διάχυσης τόσο του αντιπολιτευτικού του λόγου όσο και των θέσεων και των πολιτικών που προτείνει για κάθε τομέα διακυβέρνησης.

Η ιστορική πολιτική ήττα και η εκλογική συρρίκνωση του ιστορικού σοσιαλιστικού κόμματος που κυριάρχησε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, είναι μια σημαίνουσα ιστορική καταγραφή ότι όταν τα κόμματα του προοδευτικού τόξου δεν ανταποκρίνονται στον  κρίσιμο πολιτικοινωνικό και ταξικό τους ρόλο, αρχίζει η αντίστροφη μέτρησή τους.

O ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή όλων εκείνων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στην επιβολή των οικονομικών σχεδίων του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου με στόχο τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, άνθρωποι απλοί, με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, συμφωνήσαμε ότι δεν θα ανεχτούμε την επιβολή μέτρων και αποφάσεων που θα γύριζαν την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.

Η μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων κυρίως του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2012 και το 2015, ήταν μια αναπόφευκτη εξέλιξη,  δεδομένου ότι η κοινωνία των προοδευτικών πολιτών αναζήτησε εναλλακτική πρόταση εξουσίας μέσα στις πρωτόγνωρες  συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο εκείνη.

Σήμερα, σχεδόν εννιά χρόνια από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια κυβέρνηση, βρίσκεται ενώπιον ιστορικών ευθυνών και προκλήσεων τόσο για την παρουσία του στην πολιτική σκηνή όσο και για την ίδια του τη φυσιογνωμία.

Το τρίτο συνέδριο θα πρέπει να αναδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως σύγχρονο, προοδευτικό, ευρωπαϊκό, αριστερό, λαϊκό και μαζικό,  κόμμα, με ριζοσπαστική φυσιογνωμία, έχει την ικανότητα να χαράξει μια στρατηγική νικηφόρα για την κοινωνία. Ότι αξιοποιώντας  το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής προάγει τις προοδευτικές προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία χρειάζεται έναν δημόσιο διάλογο για όλα όσα έχουν γίνει λαιμητόμος για την πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκονται εδώ για να αυξήσουν, όχι μόνο την επιρροή στην κοινωνία και τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος αλλά και για να συζητήσουν για όλα εκείνα που πρέπει να αλλάξουν και για όλα όσα πρέπει να υπερασπιστεί.

Καλούμε τους συντρόφους μας να συμμετέχουν σε έναν καθαρό πολιτικό διάλογο - υπερβαίνοντας τάσεις και ομαδοποιήσεις - για τις θέσεις και τις προτάσεις μας, ενδυναμώνοντας την εσωτερική μας δημοκρατία και ενισχύοντας την απογραφειοκρατικοποίηση του κόμματός μας. Για ένα κόμμα όπου τα στελέχη του κατέχουν μια μόνο θέση στον κομματικό ιστό, όπου η λήψη αποφάσεων για τα σημαντικά θέματα γίνεται με την διενέργεια εσωκομματικών δημοψηφισμάτων που τα ίδια τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν και όπου η εκλογή του προέδρου του γίνεται αδιαμεσολάβητα από τη βάση του κόμματος.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές στιγμές που δεν επιτρέπουν την παραμικρή ολιγωρία. Έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε όλοι μας στην νίκη του κόμματος που σημαίνει νίκη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σ΄ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Ας δώσουμε από αυτήν την διαδικασία το σωστό μήνυμα:  είμαστε ισότιμοι σύντροφοι που δεν φοβόμαστε την αναμέτρηση των ιδεών μας. Γι΄ αυτές παλέψαμε, γι΄ αυτές στρατευτήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και οφείλουμε να τις υπερασπιστούμε!

Καλό Συνέδριο, καλό αγώνα με ενότητα για τη νίκη !
ΚΕΤΟΓΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ 
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)