to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 16.11.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η Κομισιόν και το Συμβούλιο δεν θέλουν να ακούσουν πραγματικά τους πολίτες

Την ανάγκη "να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχυθεί η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης" -μια πρωτότυπη πανευρωπαϊκή διαδικασία με τη συμμετοχή πολιτών και θεσμών, που βρίσκεται σε εξέλιξη- υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη του στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συμβαίνει στην Ευρώπη»


Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ υποστήριξε πως "οι πολίτες όσο πιο ενημερωμένοι είναι για αυτή τη διαδικασία και για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, τόσο πιο πολύ θα συμμετέχουν".

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι "σε επίπεδο κυβερνήσεων, η Ευρώπη είναι πιο διαιρεμένη από ποτέ". "Σε πολλά ζητήματα αδυνατεί να... δέσει τα κορδόνια της", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας πως ο ίδιος κρατά "μικρό καλάθι" για την έκβαση της Διάσκεψης ακριβώς για αυτό το λόγο. Και μάλιστα, παρ' όλο που "στο ευρωβαρόμετρο καταγράφεται ότι οι πολίτες ζητούν περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία".

"Με συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες θέλουν μια Ευρώπη που να αναπτύσσεται, να παράγει περισσότερο πλούτο, αλλά να τον μοιράζει δικαιότερα, να λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατία και λογοδοσία, να νοιάζεται για το περιβάλλον, για το κράτος δικαίου. Και ακόμη να έχει πιο ισχυρό ρόλο στον πλανήτη", υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ.

Τόνισε, πάντως: "Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να ακουστούν και να καταγραφούν οι προτάσεις των Ευρωπαίων πολιτών, και να δεσμευτούν η Κομισιόν και το Συμβούλιο -δηλαδή οι κυβερνήσεις- αυτό δε συμβαίνει". Για τη, δε, Διάσκεψη για το Μέλλον της ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το Συμβούλιο θέλει απλώς να εξελιχθεί η διαδικασία για να... βγάλουμε την υποχρεώση".

Ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε συγκεκριμένα πως κατά τη διάσκεψη "ενώ το Ε/Κ έβαλε στην ατζέντα τα θέματα που θέτουν και οι πολίτες, η θέση του Συμβουλίου είναι 'ξεχάστε τη δυνατότητα να αλλάξουν οι συνθήκες'". "Για πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν, ωστόσο, δεν χρειάζεται καν να αλλάξουν οι συνθήκες", σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισημαίνοντας την ανάγκη "να διευρυνθεί η λίστα των θεμάτων που ψηφίζονται με διευρυμένη, αυξημένη πλειοψηφία -και όχι με ομοφωνία- στο Συμβούλιο, εξαιρώντας φυσικά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας όπου πρέπει να διατηρηθεί η ομοφωνία". Για τα θέματα αυτά μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ "να αλλάξει στάση και να μη συμπλέει με τις κυβερνήσεις των Όρμπαν και Κατσίνκι".

Ακόμη, ο Δημ. Παπαδημούλης κάλεσε για μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας, και "να μην είναι ούτε η ΕΕ όμηρος των Όρμπαν και Κατσίνσκι -αλλιώς πως θα λύσουμε το προσφυγικό και θα ενισχύσουμε το κράτος δικαίου;". Όσο, δε, για την ψηφιακή μετάβαση σημείωσε πως "πρέπει να επενδύσει περισσότερα κονδύλια στο μέλλον η ΕΕ από κοινού". "Το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η Κομισιόν και το Συμβούλιο δεν θέλουν να ακούσουν πραγματικά τους πολίτες", υπογράμμισε.

"Προτάσεις που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει και στηρίζει από την κοινοβουλευτική Αριστερά ως και την κεντροδεξιά -γιατί η ακροδεξιά είναι μια αντιδύναμη- στην Κομισιόν συρρικνώνονται και στο Συμβούλιο εξατμίζονται λόγω του προβλήματος της ομοφωνίας", δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, διευκρινίζοντας για ακόμη μια φορά πως "η ομοφωνία πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής".

Ο Δημ. Παπαδημούλης κατέληξε: "Ακόμη και αν δεν βγουν δεσμευτικά αποτελέσματα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της ΕΕ είναι χρήσιμο να ενισχυθεί ο διάλογος για το τί πρέπει να αλλάξει. Διότι αν συνεχίσουμε με βήμα σημειωτόν και με παράλυση θα κινδυνεύσει και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και το επίπεδο  λειτουργίας των θεσμών. Πρέπει να τρέξουμε".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)