to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 15.11.2021

Κοινωνία

Αύριο Τρίτη το Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο: Στο πλευρό των αγροτών ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένο το Παγκρήτιο συλλαλητήριο αγροτών, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στην ΕΑΣ Ηρακλείου την Κυριακή - Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσαρά - Πολιτική εκδήλωση στις Μοίρες για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών


Ενώ η κατάληψη στο δασαρχείο Ρεθύμνης με αφορμή τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, μαίνεται εδώ και δυο εβδομάδες, σε νέο παγκρήτιο συλλαλητήριο προχωρούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και οι φορείς τους την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, στο Ηράκλειο, έπειτα από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην τοπική ΕΑΣ, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα αγροτών, κτηνοτρόφων κ.λπ.

Στην σύσκεψη, στην οποία έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από όλη την Κρήτη, δήμαρχοι, βουλευτές, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ.λπ. αποφασίστηκε να πργματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το πλάνο των διοργανωτών που ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να γίνει προ-συγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο, να ακολουθήσει πορεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετέπειτα στην Περιφέρεια, αλλά και κατάληψη στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι παραγωγοί και οι φορείς των Κρητικών θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους (κουτσουρεμένες ενισχύσεις, δασικοί χάρτες, κόστος παραγωγής και εκτροφής κ.λπ.), τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (Ε.Α.Σ.Η.) παρακολούθησε ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (Ε.Α.Σ.Η.), αναφορικά με την πορεία των κινητοποιήσεων μετά την αδιάλλακτη στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης.

«Η αναλγησία και η ανικανότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν προηγούμενο»

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρδάκης: «Η αδικαιολόγητη οριζόντια περικοπή των επιδοτήσεων και το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, γεωργικά εφόδια, ζωοτροφές, κ.λπ., σηματοδοτούν λουκέτα στις γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Στο εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί, έρχονται να προστεθούν οι δεσμεύσεις για διόρθωση των Δασικών Χαρτών που έχουν μείνει υποσχέσεις, και ο αποκλεισμός περιοχών Natura από τις επιλέξιμες περιοχές "στο και πέντε".

Η κυβέρνηση απαξιώνει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και τους οδηγεί στην εξαθλίωση. Ήμασταν και παραμένουμε δίπλα στους αγρότες και στον δίκαιο αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους».

Σημαντικές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσαρά

Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της χώρας επισκέφθηκε εχθές ο Τομεάρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης με τον υπεύθυνο του τομέα Αγροτικών του κόμματος Φάνη Κουρεμπέ, πραγματοποιώντας σημαντικές συναντήσεις στη Μεσαρά.

Πολιτική εκδήλωση στις Μοίρες για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών

Με μεγάλη προσέλευση των εκπροσώπων των αγροτών, των ΟΤΑ, των Συνεταιρισμών, των ΤΟΕΒ, των τοπικών μελετητικών γραφείων και άλλων τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση συζήτηση που διοργάνωσε το Σάββατο, 13 Νοέμβρη, στις Μοίρες της Μεσσαράς, η ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα: «Οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης».

Πριν την εκδήλωση κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιόδευσε στην Λαϊκή αγορά των Μοιρών και συζήτησε με τους παραγωγούς  και τους πολίτες για τα νέες σαρωτικές αλλαγές που θεσπίζονται και αφορούν την Λειτουργία των Λαϊκών αγορών.

Εισηγητές στη εκδήλωση ήταν:
- Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός, νυν βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
- Φάνης Κουρεμπές, πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ
- Γιώργος Αποστολάκης, πρώην αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ
- Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Βαρδάκης.

Από την πλευρά των εισηγητών έγινε παρουσίαση της σημερινής κρίσιμης κατάστασης εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε (υγειονομική, ακρίβεια, κλιματική κλπ) και πώς αυτές οι κρίσεις επιδρούν στον Πρωτογενή Τομέα.

Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έγιναν προτάσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών και ειδικότερα για την πρόσφατη πολύ κακή πληρωμή των επιδοτήσεων, το υψηλό κόστος παραγωγής, τους δασικούς χάρτες, θέματα για τα οποία υπάρχουν λύσεις αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση όπως τονίστηκε από πλευράς εισηγητών αλλά και πολλών ομιλητών.

«Πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν από πλευράς υπουργείου οι λόγοι γιατί τόσες χιλιάδες αγροτών έμειναν απλήρωτοι και γιατί τόσο μεγάλα ποσά έμειναν αδιάθετα» τόνισε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αραχωβίτης.

Διάχυτο ήταν στην εκδήλωση το κλίμα της οργής, της αγανάκτησης και της απογοήτευσης στους παρευρισκόμενους, για την αρνητική έκβαση των κινητοποιήσεων των αγροκτηνοτρόφων της Κρήτης στην Αθήνα και ιδιαίτερα για την απαράδεκτη τακτική του υπουργείου, που για άλλη μια φορά μετά και από την προσβλητική προς τους αγρότες φρασεολογία που χρησιμοποιεί στις ανακοινώσεις του, όχι μόνο προσβάλλει τους εκπροσώπους των αγροτών, με απαξιωτική συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας ελιγμούς και προφάσεις, αλλά κυρίως γιατί αδιαφορεί επιδεικτικά και αποφεύγει να συζητήσει επί της ουσίας τα προβλήματα των αγροτών, για τα οποία αδιαφορεί προκλητικά.

Αναλυτική ενημέρωση του κλίματος και των όσων διαδραματίστηκαν στην Αθήνα έκανε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπή των Αγροτών Μανώλης Ορφανουδάκης.

Τέλος τονίστηκε από πλευράς των εισηγητών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στο πλευρό των παραγωγών και καλεί όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους του Ηρακλείου σε συστράτευση και με άλλους φορείς της Κρήτης, να συνεχίσουν τον αγώνα τους πιο μαζικά, πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά, αποφεύγοντας επικοινωνιακές πρακτικές που αποπροσανατολίζουν, αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν τον διεκδικητικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)