to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 15.11.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Ζητούμενο να φύγει η πιο καταστροφική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές ως σύγχρονη ευρωπαϊκή Aριστερά, που οικοδομεί προοδευτικές συμμαχίες με βάση πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους. Όχι ως κακέκτυπο και απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών» τονίζει σε συνέντευξη του στο libre.gr ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη, δημοσιεύει σήμερα το ειδησεογραφικό Libre.gr. Με αφορμή τη διάκρισή του και για το 2021 στους 10 κορυφαίους Ευρωβουλευτές της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη επιρροή, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλά για το ρόλο του στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής, τονίζοντας ότι «αυτή η σημαντική διάκριση που τιμά τόσο την Ελλάδα όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, έρχεται σε αντίθεση με την συστηματική προσπάθεια δαιμονοποίησης που επιχειρείται συστηματικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρεται ακόμη στην απόσυρση της Αγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία λέγοντας ότι «δεν θα μας λείψει η πολιτική της», η οποία «ήταν καλή για την Γερμανία, αλλά κακή για την Ελλάδα», καθώς και ότι «μαζί με τον Σόιμπλε, εξέφρασε αυτή την τιμωρητική πολιτική απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο, με πρώτο θύμα τον ελληνικό λαό».
Σημαντικό μέρος της συνέντευξης, καλύπτουν οι απαντήσεις για το μέλλον της χώρας και την ανασύνταξη και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τον οποίον ο Ευρωβουλευτής δηλώνει πως «μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά που οικοδομεί προοδευτικές συμμαχίες με βάση πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους. Όχι ως κακέκτυπο και απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών».

Όπως επισημαίνει «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα με κυβερνητικές φιλοδοξίες. Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, κυβερνήσαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια», αυτό που προέχει τώρα όμως, εκτός από τη νίκη και την πρωτιά στις επόμενες εκλογές,είναι «να μην καεί η απλή αναλογική, όπως επιδιώκει η ΝΔ, και να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διακυβέρνηση».

Καταλήγoντας: «Ο μόνος δρόμος για κάτι τέτοιο, είναι ο διάλογος με αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς να κρύβουμε τις υπαρκτές διαφορές κάτω από το χαλί, για μια αλλαγή στο τιμόνι της χώρας. Περιμένω αυτός που θα επιλεχθεί από την κάλπη του ΚΙΝΑΛ να συζητήσει σοβαρά με τον Τσίπρα».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Στo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδειχτήκατε και για το 2021, μεταξύ των 10 κορυφαίων ευρωβουλευτών. Ήσασταν ο μόνος από την Ελλάδα και την Αριστερά. Αλλά το ερώτημα παραμένει αν τελικά όντως συντελείται μια στροφή στην Ευρώπη από τις συντηρητικές πολιτικές.

Το έγκυρο και ανεξάρτητο InfluenceReport του BCW με κατατάσσει μεταξύ των 10 Ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή για το 2021, ενώ είχε προηγηθεί η αντίστοιχη διάκριση τόσο για το 2020, όσο και για το 2019. Είναι μία αξιολόγηση που μετράει την πολιτική επιρροή των 705Ευρωβουλευτών στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων και της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Είναι ασφαλώς μία τιμητική διάκριση για την παράταξή μου, αλλά και για την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Δεν με εξέπληξε που ως είδηση θάφτηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Ίσως, γιατί απλά είμαι ένας Συριζαίος. Και αυτή η σημαντική διάκριση έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια δαιμονοποίησης που επιχειρείται συστηματικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια.

Στροφή από τις συντηρητικές πολιτικές στην Ευρώπη, δεν θα έλεγα ότι συντελείται. Ωστόσο, αυτή την περίοδο πολλά πράγματα, και υπό την πίεση της πανδημίας, αρχίζουν να αλλάζουν ρηγματώνοντας την νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και το δόγμα Σόιμπλε. Μερικά παραδείγματα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, μια μικρή ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών υπό την πίεση της πανδημίας, ο κοινός δανεισμός, η μεγαλύτερη φροντίδα στα συστήματα υγείας, καθώς και η ενεργότερη παρέμβαση του Κράτους στην οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε ένα Συνέδριο διεύρυνσης και ανοίγματος στην κοινωνία. Πόσο θελκτικό μπορεί να είναι το κόμμα για πρόσωπα από την κεντροαριστερά, όταν ισχυρές φωνές στο κόμμα σημειώνουν ότι λίγο πολύ η διεύρυνση έχει συντελεστεί και το κόμμα πρέπει να ενισχύσει την αριστερή του ταυτότητα;

Για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα των τελευταίων 2,5 χρόνων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται ριζική ανασύνταξη. Να ξαναγίνει φορέας ελπίδας με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική διορθώνοντας λάθη και αδυναμίες της περιόδου 2015-2019.Σύγχρονη αριστερή ταυτότητα. Αποτελεσματικότερη διεύρυνση και κοινωνική γείωση του κόμματος. Μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση. Πειστικό προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας, με αφετηρία το οποίο θα αναζητήσουμε συμμαχίες. Εκλεγμένη ολιγομελή ηγετική ομάδα, με ισχυρή παρουσία της νεότερης γενιάς, που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, με ενίσχυση των συλλογικών δημοκρατικών λειτουργιών και με σύνθεση απόψεων, θα ενώσουν και θα μεγαλώσουν το Κόμμα μας. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ενισχυμένη αξιοπιστία και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών.

Για να τα πετύχουμε χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο ενωτικής ανασύνθεσης και πολιτικής αντεπίθεσης και όχι άγονων αντιπαραθέσεων, φατριών και εσωκομματικών μηχανισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να νικήσει και πρέπει να πείσει, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά που οικοδομεί προοδευτικές συμμαχίες με βάση πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους: Όχι ως κακέκτυπο και απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών.

Ζητούμενο είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατόν η πιο καταστροφική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από εμάς σοβαρότητα, σχέδιο, συσπείρωση και πολιτική-προγραμματική αντεπίθεση, ώστε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις.

Κυβερνήσαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πετύχαμε πολλά θετικά, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά κάναμε και σοβαρά λάθη ως κυβέρνηση. Τώρα, χρειάζεται να πείσουμε ξανά, περιγράφοντας ρεαλιστικά, κοστολογημένα και με την μέγιστη δυνατή σαφήνεια, και με ειλικρινή αναγνώριση λαθών και αδυναμιών της περιόδου 2015-2019, τι σκοπεύουμε να κάνουμε, αν είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα με κυβερνητικές φιλοδοξίες. Στόχος μας είναι η νίκη και η πρωτιά στις επόμενες εκλογές, ώστε να μην καεί η απλή αναλογική, όπως επιδιώκει η ΝΔ, και να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διακυβέρνηση.

Στο ΚΙΝΑΛ οι εξελίξεις έχουν αποκτήσει μια νέα δυναμική ιδίως μετά και την είσοδο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα διαδοχής. Τυχόν επικράτησή του πρώην Πρωθυπουργού σημαίνει ότι αυτομάτως έρχεστε και πιο κοντά με την απλή αναλογική;

Απέναντι στις υποψηφιότητες, οφείλουμε στάση αυστηρής και απόλυτης ουδετερότητας. Καμία ανάμειξη στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. Αυτό που παραμένει υψηλά στην ατζέντα είναι να φύγει το γρηγορότερο μια κυβέρνηση που κάνει κακό στη χώρα, η κυβέρνηση της Δεξιάς, και να αντικατασταθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, με ένα εφικτό και προοδευτικό πρόγραμμα, που θα δουλεύει υπέρ της χώρας, του δημοσίου συμφέροντος, των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Στελέχη από το ΚΙΝΑΛ αποκλείουν κάθετα τη συνεργασία με τη ΝΔ στις εκλογές με απλή αναλογική, αλλά αφήνουν ταυτόχρονα ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, όπως σημειώνουν, αναφερόμενοι στη στάση στελεχών σας ιδίως την περίοδο του πρώτου μνημονίου. Πώς θα ξεπεραστεί αυτό εμπόδιο από την πλευρά σας;

Ο μόνος δρόμος για κάτι τέτοιο, είναι ο διάλογος με αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς να κρύβουμε τις υπαρκτές διαφορές κάτω από το χαλί και με ανοιχτά μάτια και αυτιά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Είναι ιστορικό στοίχημα για τη χώρα να μη χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ κυβερνάται από κυβερνήσεις συνεργασίας με αναλογικά συστήματα. Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, βγαλμένες με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.

Δεν ξεχνά κανείς άλλωστε, πως την πρώτη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 την έχει η ΝΔ με τα GreekStatistics. Mπορεί η βόμβα να έσκασε στα χέρια του Γ. Παπανδρέου με το Καστελόριζο, αλλά το φιτίλι το είχε βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ.Αν θέλουμε μια Ελλάδα που να βελτιώνει την πορεία και το κύρος της στην Ευρώπη, χρειάζεται αλλαγή στο τιμόνι της χώρας. Επομένως περιμένω αυτός που θα επιλεχθεί από την κάλπη του ΚΙΝΑΛ να συζητήσει σοβαρά με τον Τσίπρα την ανάγκη να κάνουμε κι εμείς βήματα εξευρωπαϊσμού και στον τρόπο διακυβέρνησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα δείχνοντας μετανιωμένη για τα δεινά που προκάλεσαν οι πολιτικές της ως Καγκελάριος της Γερμανίας στους Έλληνες τα χρόνια των μνημονίων. Πώς κρίνετε τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού και τι θα της απαντούσατε εσείς;

Η Μέρκελ με την πολιτική της ήταν καλή για την Γερμανία, αλλά κακή για την Ελλάδα. Δεν θα μας λείψει. Μαζί με τον Σόιμπλε, παρά τις μεταξύ τους αποχρώσεις, εξέφρασε αυτή την τιμωρητική πολιτική απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο, με πρώτο θύμα τον ελληνικό λαό. Λίγες εβδομάδες πριν, μας είπε ότι μας έβαλε πολλά και δύσκολα. Αυτά είναι ‘τσάι και συμπάθεια’ και δεν έχουν καμία αξία.

Οδεύουμε σε εξεταστική επιτροπή για τη «λίστα Πέτσα» και τη δημοσκοπική εταιρεία opinionPoll. Ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει αιχμές για  διασπάθιση δημόσιου χρήματος με εκατομμύρια απευθείας αναθέσεων και έχει μιλήσει για οσμή σκανδάλων και στα εξοπλιστικά. Υπάρχει ζήτημα διαφθοράς στην κυβέρνηση και πόσο ψηλά φτάνει;

Η εξεταστική που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για την χρήση δημόσιου χρήματος με στόχο την χειραγώγηση των πολιτών καθώς και η έρευνα για το όργιο απευθείας αναθέσεων επί ΝΔ, είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία.

Διεκδικούμε να φέρει στο φως κάθε πιθανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος καθώς και την πελατειακή διαχείρισή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρούμε ένα όργιο απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία. Το 65% από τα πολλά δισ. που έχει ξοδέψει το δημόσιο τα τελευταία δύο χρόνια είναι με απευθείας αναθέσεις, με ενορχηστρωτή την ‘’Μαξίμου Α.Ε.’’, όπως την αποκάλεσε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Ο ομογάλακτος του κ. Μητσοτάκη, Σεμπάστιαν Κουρτς, παραιτήθηκε από την καγκελαρία της Αυστρίας, γιατί πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη να δίνει 1 εκατομμύριο ευρώ δημόσιου χρήματος για να επηρεάζει τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή ψίχουλα σε σχέση με όσο δημόσιο χρήμα σπαταλά αναλόγως εδώ η ΝΔ. Υπενθυμίζω άλλωστε πως είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης που… βράβευσε τον Κουρτς με το βραβείο της “Ελευθερίας των ΜΜΕ”, την ώρα που η Ελλάδα είναι 24η στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ και ο καγκελάριος Κουρτς  κατηγορείται για διαφθορά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)