to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πολιτική της επιβολής μέτρων σε ένα τερέν ανεμβολίαστων

Όλο το προηγούμενο διάστημα το λιανεμπόριο έχει επιδείξει πιστή τήρηση των μέτρων και δεν έχει συμβάλλει στην διασπορά του κορονοϊού. Δημιουργούνται όμως συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.


Με τα θέματα του κλάδου μας να τρέχουν, αναμένοντας εξοικονομώ και με διορθώσεις τετραγωνικών, με τους πολίτες να «κυνηγούν» παρατάσεις και πλατφόρμες… έχουμε πλέον ακόμα μια πραγματικότητα αυτή των νέων μέτρων. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι των ανακοινώσεων για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην διάρκεια της πανδημίας έχω αναφερθεί δυο φορές στο θέμα αυτό αλλά σήμερα νομίζω κρίνεται αναγκαίο αφού βλέπουμε ότι η κατάσταση… σε όλα τα επίπεδα χειροτερεύει.

Το δίλημμα προς προβληματισμό είναι αν τελικά ο covid19 είναι λιγότερο ή όχι επικίνδυνος από τα νέα μέτρα για την Υγεία των πολιτών.

Χωρίς αμφιβολία μιλάμε για «τέταρτο», κύμα μπορεί και το πέμπτο εγώ έχω χάσει λίγο το μέτρημα και μιλάμε όλοι μας ίσως για την  χειρότερη στιγμή της πανδημίας.

Οι αιτίες.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού και η άνοδος των σκληρών δεικτών, σε συνδυασμό με την δραματική κατάσταση των νοσοκομείων «φουντώνουν» τη συζήτηση για νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι και τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να «χαθούν» εάν δεν υπάρξει καλυτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας. Το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα μέτρα δεν έχει αποσαφηνιστεί, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

«Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους», τονίζουν οι πηγές του Υπουργείου Υγείας και συμπληρώνουν « όχι τιμωρητικά»…

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα

Σημαντική ημερομηνία θεωρείται πως είναι η 22α Νοεμβρίου καθώς τότε λήγουν τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.

Υπό αυτό πρίσμα στη διάθεση των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκεται η «αναβάθμιση»  των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση τους, χωρίς δηλαδή την απαίτηση αρνητικού rapid test, μόνο στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία.

Το συγκεκριμένο σενάριο έχει και πιο δρακόντεια εκδοχή που θέλει αυτή η κατηγορία των συμπολιτών να διατηρήσει τη δυνατότητα εισόδου σε όλους τους χώρους ακόμη και με την επίδειξη του εγγράφου που πιστοποιεί το αρνητικό αποτέλεσμα στον ταχυδιαγνωστικού ελέγχου για το αντιγόνο του SARS-Covid-19.

Παράλληλα μέσα σε όλα αυτά έχουμε στο προσκήνιο και την επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Με το Υπουργείο να τονίζει πάλι ότι «το μέτρο δεν είναι αρεστό» αλλά αναγκαίο.

Και όλα τα παραπάνω είναι οι πληροφορίες.

Πάμε στο ζήτημα τώρα, το ανθρώπινο...

Όλα τα μέτρα εγώ θα τα έλεγα ως «ημίμετρα» για την αντιμετώπισή της και αποκαλύπτει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Μια κυβέρνηση που εδώ και καιρό έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας. Με τις επιλογές της επιταχύνει την κατάρρευση του ΕΣΥ, τη στιγμή που οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται μέρα με τη ημέρα.

Χωρίς σχέδιο για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος και με ακραίες αντιφάσεις, αφού παραδείγματος χάριν αφήνει στο "έλεος του θεού" τους θρησκευόμενους, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για τους χώρους λατρείας».

Ένα ακόμα τεράστιο ζήτημα είναι και αυτό των επαγγελματιών αφού  ήδη προκαλούνται προβλήματα μεταξύ εργαζόμενων και πελατών, που αρνούνται τον έλεγχο και διαφωνούν με το νέο πλαίσιο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το λιανεμπόριο έχει επιδείξει πιστή τήρηση των μέτρων και δεν έχει συμβάλλει στην διασπορά του κορονοϊού. Δημιουργούνται όμως συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Βαθύτερο ζήτημα όμως είναι αυτό της Δημοκρατίας, του σεβασμού της προσωπικότητας του κάθε πολίτη. Φανταστείτε την Κυβέρνηση να πρότεινε αυστηρά μέτρα και απαγορεύσεις (ότι έχει ήδη επιβάλει σήμερα για τους ανεμβολίαστους πολίτες) και παράλληλα ως επιβράβευση και «κατανόηση» στους εμβολιασμένους πολίτες να έδινε όλα αυτά τα προτερήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα αποτελέσματα θα ήταν τελείως διαφορετικά , προσωπικά εκτιμώ ότι θα ανέβαινε ακόμα και το ποσοστό των εμβολίων αλλά και το προσωπικό αίσθημα ευθύνης έναντι του συλλογικού.

Σε αντίθεση με αυτήν την προσέγγιση,  ο κατά τα άλλα Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει ότι θα τα μέτρα θα είναι μέτρα περιορισμού ανεμβολίαστων.

Η Κυβερνητική καθοδήγηση σε τέτοια ζητήματα έχει κυρίαρχο ρόλο και είναι γενικώς αποδεκτή. Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί και να είναι σαφές είναι ότι αυτός ο ρόλος αφενός έχει αρμοδιότητα και εννοείται ότι μπορεί να υλοποιεί κάθε σκέψη και όραμα (που δεν είναι άλλο από την έξοδο από αυτήν την ιδιαίτερη κρίση) αφετέρου όμως έχει και μία ευθύνη για τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων που μπορεί να έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στα υγειονομικά ζητήματα αλλά πολύ περισσότερο στα ανθρώπινα με κίνδυνο ακόμα και να ταράξει την ηρεμία και ισορροπία του κοινωνικού συνόλου…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)