to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 11.11.2021

Πολιτισμός

Ευρωκοινοβούλιο: Στη «Συμβίωση» και την ΕΛΕΠΑΠ το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2020 και το 2021

Ομόφωνα δεκτή από την Κεντρική Επιτροπή των βραβείων η πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για βράβευση της ‘ΕΛΕΠΑΠ


Με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2020 και το 2021 βραβεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έργο και την δράση τους οι ΜΚΟ ‘’Συμβίωση’’ και ‘’ΕΛΕΠΑΠ’’.

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής για την επιλογή των βραβείων, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε προκρίνει για τα βραβεία 2020 & 2021 τις ΜΚΟ ‘’Συμβίωση’’ και ‘’ΕΛΕΠΑΠ’ ’αντίστοιχα, προτάσεις που έγιναν δεκτές από την Κεντρική Επιτροπή με ευρεία πλειοψηφία η πρώτη καιομόφωνα η δεύτερη.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν μαζί οι νικητές των βραβείων για το 2020 και το 2021, καθώς η προγραμματισμένη για πέρυσι εκδήλωση είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας. Φέτος, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 9 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της η κυρία Μόσχου από την ΕΛΕΠΑΠ, που επιλέχθηκε από τους νικητές του 2021 να εκφωνήσει λόγο,αφού ευχαρίστησε θερμά τον Δημήτρη Παπαδημούλη για την συμπαράστασή του στην ανάδειξη του έργου τους, στάθηκε  στη δράση της ΕΛΕΠΑΠ.

Το σχετικό απόσπασμα:
 

Η «Συμβίωση»

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 στη Θεσσαλονίκη, στη βάση συνεργασιών από το 2003 στην εκπαίδευση, τα δικαιώματα και την καταπολέμηση των διακρίσεων στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Εστιάζει στην ενημέρωση και εκπαίδευση, στην ελευθερία της έκφρασης, στο δημόσιο διάλογο και στην ενεργή συμμετοχή, ώστε οι άνθρωποι και οι κοινότητες να εκφράζουν τις ανάγκες και τις ιδέες τους. Υποστηρίζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συμμετοχή των μεταναστών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2014 συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε μια σειρά από θέματα.

Η ΕΛΕΠΑΠ

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), ιδρύθηκε το 1934 και είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα. Εδώ και 84 χρόνια, έχει προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητική αναπηρία και νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Λειτουργεί με εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, σε 6 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο). Σήμερα υποδέχεται στις εγκαταστάσεις της βρέφη υψηλού κινδύνου, νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας, και ενήλικες με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες και τους προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα, πλαισιώνει και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειές τους.
Η ΕΛΕΠΑΠ βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, ώστε να επιτύχουν την κοινωνική και σχολική ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση. Πάνω από το 60% των παιδιών της αναγνωρισμένης Ειδικής Προσχολικής Αγωγής της, καταφέρνουν να ενταχθούν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Περισσότερα από 1.000 βρέφη, παιδιά και ενήλικες συμμετέχουν καθημερινά, σε πανελλαδικό επίπεδο, στα ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ.

Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη»

Θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008, το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα σε μία σειρά από τομείς:
- Έργα για την προαγωγή καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης σύνδεσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Έργα ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.
- Έργα που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το 2020, απονεμήθηκαν συνολικά 30 βραβεία σε φορείς και πολίτες από 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το 2021 απονεμήθηκαν 28 βραβεία σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)