to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 11.11.2021

Διεθνή

Φινλανδία: «Στα σκαριά» νόμος εισοδηματικής διαφάνειας με στόχο τη μείωση των έμφυλων ανισοτήτων

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ετοιμάζεται να καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ελέγχουν τις απολαβές των συναδέλφων τους σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους


Η κίνηση της πεντακομματικής κεντροαριστερής κυβέρνησης συμμαχίας της Σάνα Μάριν στοχεύει με αυτόν το τρόπο να «κλείσει» την μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων.

Το νομοσχέδιο έχει δεχτεί κριτική από τα εργατικά συνδικάτα, που ζητούν ακόμη μεγαλύτερη μισθολογική διαφάνεια τόσο μεταξύ εργαζομένων όσο και σε σχέση με τα κέρδη των εργοδοτών. Στον αντίποδα κινείται  η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών, η μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση της χώρας, η οποία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συγκρούσεις στους εργασιακούς χώρους. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του κάθε εργοδότη, όσο και του μισθού του εργαζόμενου πρέπει να είναι εθελοντική. Μάλιστα, η εργοδοτική ένωση εγκατάλειψε τον περασμένο Νοέμβριο την ομάδα εργασίας του κοινοβουλίου για την μισθολογική διαφάνεια διαμαρτυρόμενη για την ταχύτητα με την οποία προτείνονται αλλαγές στη νομοθεσία.

«Αυτό που είναι κομβικό για το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι η εξάλειψη του αδικαιολόγητου μισθολογικού χάσματος. Οι ανισότητες τώρα θα αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά», δήλωσε ο υπουργός Ισότητας Τόμας Μπλόμκβιστ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν από τις εκλογές τον Απρίλιο του 2023.

Οι γυναίκες στην Φινλανδία αμείβονταν κατά 17,2% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες το 2020, σύμφωνα με μια κατάταξη για την μισθολογική ισότητα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Στην κατάταξη αυτή η Φινλανδία κατέχει την 37η θέση και βρίσκεται πολύ πίσω από τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία (8η), η Δανία (9η) και η Σουηδία (12η), παρότι η ισότητα των φύλων βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Φινλανδίας επί δεκαετίες.

Μια έκθεση του 2018 του συνήγορου του πολίτη για θέματα ισότητας στην Φινλανδία έδειξε ότι οι λόγοι του μισθολογικού χάσματος μεταξύ φύλων είναι περίπου κοινοί για όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και δεν αποτελούν κάποιο φαινόμενο που συναντάται αποκλειστικά στη Φιλανδία. Συγκεκριμένα, ο διαχωρισμός της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι άνδρες και σε εκείνα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, πατέρες που λαμβάνουν λιγότερη γονική άδεια από τις μητέρες και γυναίκες που δεν προάγονται σε ανώτερες θέσεις τόσο συχνά όσο οι άνδρες.

Η Μέργια Μάχκα, μια δημοσιογράφος που είναι ταυτόχρονα επενδύτρια και μπλόγκερ, αναρτά από το 2019 τις απολαβές της στα κοινωνικά δίκτυα για να τροφοδοτήσει τον δημόσιο διάλογο για την μισθολογική διαφάνεια.

«Έχουν υπάρξει καταστάσεις όπου έχω διαπιστώσει ότι ένας άνδρας που κάνει μια παρόμοια δουλειά με εμένα έχει λάβει μεγαλύτερο μισθό», δήλωσε την Τρίτη η Μάχκα για τους λόγους της πρωτοβουλίας της καθώς δημοσιοποίησε το φορολογητέο εισόδημά της για το 2020 που ανέρχεται σε 48.522 ευρώ.

Χθες (10/11), οι φινλανδικές φορολογικές αρχές δημοσιοποίησαν το φορολογητέο εισόδημα του κάθε πολίτη για το 2020. Πρόκειται για μια καθιερωμένη μέρα μέσα στο χρόνο γνωστή ως «ημέρα φόρων» στην Φινλανδία κατά την οποία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξετάζουν τα αρχεία των πλούσιων.

Παρότι η διαδικασία είναι διαφανής, δεν δίνει την πλήρη εικόνα, καθώς οι φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι το φορολογητέο εισόδημα ενός πολίτη είναι κατά μέσο όρο 75-80% χαμηλότερο σε σχέση με το πραγματικό του εισόδημα εξαιτίας των εκπτώσεων φόρων και των αφορολόγητων επιδομάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)