to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 11.11.2021

Πολιτική

Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ και του... Λοβέρδου πέρασαν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Ψηφίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα, με τις ψήφους μόνο της ΝΔ αλλά και του... Ανδρέα Λοβέρδου, που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση του κόμματός του, του οποίου διεκδικεί την προεδρία - Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για ποινικό αυταρχισμό και αλλαγές επικοινωνιακής λογικής - Η κυβέρνηση δεν δέχτηκε την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή του όρου γυναικοκτονία στην ποινική νομοθεσία


Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Ανδρέα Λοβέρδου,πέρασε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα, με την κυβέρνηση να κλείνει τα αυτιά σε όλες τις προταθείσες βελτιώσεις, αλλά και να μην αποδέχεται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά (ιδίως γυναικοκτονία)

Υπέρ της αρχής του ν/σ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ που ψήφισε «παρών». Σημειώνεται ότι η σημερινή διαδικασία οδήγησε το ΚΙΝΑΛ να χωριστεί στα δύο με αφορμή την ηχηρή διαφοροποίηση Λοβέρδου που στήριξε ΝΔ, προκαλώντας σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις

Αρθρα του νομοσχέδιου που αυστηροποιούν τις ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης βρέθηκε το άρθρο 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς και η τροπολογία που προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών για παρασκευή, κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ σε συναθροίσεις και πορείες. 

Θ. Ξανθόπουλος: Σοβαρά συνταγματικά προβλήματα με την τροπολογία για απόσπαση δικαστικών - Η κυβέρνηση παίζει με τους θεσμούς

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την τροπολογία που επιτρέπει την απόσπαση εν ενεργεία δικαστών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμένο, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο κ. Ξανθόπουλος κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης που όπως είπε, δημιουργεί έναν ιδιόμορφο εξωθεσμικό τρόπο διοίκησης της δικαιοσύνης που δεν έχει σχέση με το ρόλο και τη θέση των δικαστών.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς φαντάζεστε το δικαστικό σώμα. Τους προσδιορίζετε ένα ρόλο που δεν τους ανήκει. Δεν είναι ούτε θεραπαινίδα των επιδιώξεων της πολιτικής εξουσίας, ούτε βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου.. Η διάταξη έχει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα. Είναι άλλο η απόσπαση δικαστών στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου συνδράμουν στο νομοθετικό έργο. Δεν επιτρέπεται να αποσπώνται σε οποιοδήποτε άλλο υπουργείο. Εάν φύγει, ο κ. Πικραμένος από τη θέση του, θα παραμείνουν οι θέσεις των αποσπασμένων δικαστών», τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος

Και πρόσθεσε με νόημα:

«Δημιουργείται ένας εξωθεσμικός τρόπος διοίκησης και διαχείρισης της δικαιοσύνης. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο κ. Πικραμένος έχει εκφράσει δημοσίως απόψεις, για τις κρίσεις, και την αξιολόγηση των δικαστών, έχει μιλήσει για δικαστικό Καλλικράτη. Βλέπουμε ότι διαμορφώνεται ένας άλλος πόλος διαχείρισης των θεμάτων της δικαιοσύνης εκτός του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Τα καταγγέλλουμε γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες θεσμικές παρεμβάσεις που δεν έχουν λειτουργική σχέση με τη δομή του υπουργικού συμβουλίου και πρωτίστως με το ρόλο και τη θέση των Eλλήνων δικαστών», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος, σχολίασε και την τροπολογία που επαναφέρει την παράσταση πολιτικής αγωγής στο ειδικό δικαστήριο. «Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μετατρέπει το χώρο του ειδικού Δικαστηρίου, σε χώρο αντεγκλήσεων ως μη όφειλε. Είμαστε αντίθετοι. Παίζεται με τους θεσμούς αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν σας αφορά», σημείωσε.

Για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, παρατήρησε:

Είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχει πόρισμα της επιτροπής για τις τροποποιήσεις των ποινικών κωδίκων. Αλλιώς θα είχε κατατεθεί.
Είναι καθοριστικό να ξέρουμε όταν νομοθετούμε ποινικούς κώδικες, αν μιλάμε επί επιστημονικής ή πολιτικής βάσης. Νομοθετούμε με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και όχι με όσα λέγονται στα καφενεία, στο διαδίκτυο ή γράφονται στα πρωτοσέλιδα.
Για τη γυναικοκτονία: Έχουμε καταθέσει τροπολογία αναγνώρισης της στη ποινική δικαιοσύνη, αλλά κανείς από τη κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας δεν είπε τίποτα. Άκρα του τάφου σιωπή. Είναι τροπολογία επιστημονικά άρτια τεκμηριωμένη, και κοινωνικά επιβεβλημένη. Συναινούν οι περισσότερες πτέρυγες της Βουλής. Θα επιμείνουμε, είναι ζήτημα μείζονος κοινωνικής σημασίας»

Λοβέρδος: Αιχμές για τη στάση του ΚΙΝΑΛ

Τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται στη Βουλή και αφορά «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα», ανακοίνωσε, από το βήμα της Ολομέλειας, ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Α. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής το νομοσχέδιο όσο και τις περισσότερες διατάξεις του ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματος του.

«Απαλλαγμένος πλέον στο να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του κοινοβουλίου. Θα πράξω σύμφωνα με την συνείδηση μου χωρίς φόβο και πάθος καθώς τίποτα δεν με δεσμεύει και σας λέω ότι παρά του ότι διαφωνώ σε ορισμένα ζητήματα ψηφίζω ναι επί της αρχής και των περισσοτέρων άρθρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος και συμπλήρωσε:

«Είναι αδιανόητο η εισηγήτρια του νομοσχεδίου του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου να λέει επανειλημμένα στη κυβέρνηση ότι αργήσατε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να έχει κάνει η ίδια κριτική για το θέμα και να έρχονται οι αυστηριοποιήσεις του ποινικού κώδικα και να έχουμε ομιλίες επί άλλων θεμάτων, σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν όμως στην ουσία του νομοσχεδίου».

Τέλος, ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι συμφωνεί με την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα σειράς αδικημάτων που προκαλούν το κοινό αίσθημα όπως ο βιασμός ανηλίκου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν ορισμένοι από τις τηλεοράσεις να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και στη βουλή να μην υπερψηφίζουν την διάταξη, εφευρίσκοντας ψευτοϊδεολογήματα».

Στην Βουλή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία στην ποινική νομοθεσία

Τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά (ιδίως γυναικοκτονία). Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κίνδυνοι ζωής, ασφάλειας και αξιοπρέπειας των γυναικών κινητοποιούν πρωτίστως τις γυναικείες-φεμινιστικές οργανώσεις, όμως υπάρχει πλέον κατεπείγων λόγος να κινητοποιηθεί και η Πολιτεία, για τη λήψη όλων των μέτρων που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αξιοποιώντας απαρέγκλιτα τις ρήτρες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (που κυρώθηκε από τη χώρα με τον ν. 4531/2018) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περισσότερες τοποθετήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.:

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση επιχειρεί μία βαθιά συντηρητική αναδίπλωση του νομικού μας πολιτισμού

«Αδιανόητη η απόσπαση δικαστικών στην κυβέρνηση»

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Μαξίμου με τροπολογία να δώσει το πράσινο φως για την απόσπαση εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και δίνεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Η ΕΔΕ με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τη διάταξη «καινοφανή και αδιανόητη». Η ΕΔΕ επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποκλεισμένες από την κυβέρνηση και δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

Αλλαγές ζήτησε η ΕΣΗΕΑ

Άλλος ένας σημαντικός φορέας ασκεί κριτική στην ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης και στις σχεδιαζόμενες αλλαγές που προωθεί στον Ποινικό Κώδικα. Συγκεκριμένα η ΕΣΗΕΑ ζητάει την απόσυρση του άρθρου 36 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», με το οποίο προωθείται η τροποποίηση του άρθρου 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων

Το Δ.Σ. απέστειλε προς την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικό Υπόμνημα όπου αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι, που η Ένωση ζητεί την απόσυρση, καθώς και τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί η σχετική διάταξη για την ελευθερία της έκφρασης.

Ενώ τονίζει πως θα σταθεί αρωγός σε οποιοδήποτε δημοσιογράφο αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου, προκειμένου να αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα της εν λόγω ρύθμισης, σε περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει.

Κακούργημα η κατοχή μολότοφ - Μέχρι και 10 χρόνια φυλάκιση

Στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την κατοχή και χρήση μολότοφ ειδικά σε πορείες προχωρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μέσω των νέων ποινικών κωδίκων που συζητούνται σήμερα και ψηφίζονται αύριο από την ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα σε τροπολογία που εισήχθη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η κατοχή μολότοφ θα είναι πλέον κακούργημα ενώ μέχρι πρότινος ήτανε πλημμέλημα.

Το άρθρο 272 του ποινικού κώδικα πλέον αναμορφώνεται και έχει ως εξής:

Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών

  •  Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
  •  Η πράξη της προηγούμενης παραγράψου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην Κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων.
  •  Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)