to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 10.11.2021

Κοινωνία

Αβοήθητοι οι γιατροί, ασφυκτιούν τα νοσοκομεία, «μαύρα» Χριστούγεννα προβλέπουν οι επιστήμονες

Κατά εκατοντάδες συρρέουν στο ΕΣΥ πολίτες που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον covid-19, με τις κλίνες να στερεύουν ενώ τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας και η κυβέρνηση παρακολουθεί ανέμελη την εξελισσόμενη τραγωδία


Σε απόγνωση βρίσκονται οι περισσότεροι γιατροί που διαχειρίζονται τα εκατοντάδες νέα περιστατικά κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς διαπιστώνουν ότι οι αντοχές του ΕΣΥ έχουν πλέον εξαντληθεί. Η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.

«Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του πάρα πολλές φορές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Πέρυσι, όμως, είχαμε την ελπίδα ότι θα βγει το εμβόλιο. Φέτος δεν υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα είναι στα χέρια των συμπολιτών μας που δεν δείχνουν υπευθυνότητα», αναφέρει στο news247.gr η πνευμονολόγος- εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», Μηλίτσα Μπιτζάνη.

Συγκρίνοντας την περσινή αντίστοιχη περίοδο με φέτος, η κα Μπιτζάνη αναφέρει: «Πέρυσι αυτό τον καιρό όλα τα νοσοκομεία της πόλης είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία της μίας νόσου δηλαδή για Covid. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας μεγάλος αγώνας ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο πράγμα κάτι το οποίο θα επιδεινώσει το επίπεδο υγείας των υπολοίπων ασθενών. Aυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα ώστε να εξυπηρετηθούν τα covid περιστατικά είναι πολλά, όμως έχουμε κουραστεί. Δηλαδή από δω και πέρα πλέον θα αναστέλλονται διαδικασίες. Και επίσης από άποψη βαρύτητας είμαστε πολύ χειρότερα. Είμαστε ήδη σε μία περίοδο 20 μηνών Covid, σε μία φυσική κόπωση».

H κυρία Μπιτζάνη σημειώνει επίσης ότι και οι κλίνες ΜΕΘ non Covid είναι επίσης γεμάτες ενώ τα περιθώρια σε ορισμένα νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ ή το Ιπποκράτειο, που θα μπορούσαν να μετατρέπουν κλίνες σε Covid είναι πολύ μικρά.

Εφημερίες του τρόμου

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η εφημερία του ΑΧΕΠΑ έκλεισε σήμερα το πρωί με 41 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και 15 ύποπτα περιστατικά. Η ΜΕΘ CoViD των 15 κλινών είναι γεμάτη και 4 διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές κορωνοϊού.

Το "Παπαγεωργίου" ξεκίνησε σήμερα την εφημερία με πλήρεις τις 25 κλίνες ΜΕΘ CoViD. Εκτός ΜΕΘ, νοσηλεύονται 9 διασωληνωμένοι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και 2 στην Καρδιολογική. Συνολικά, νοσηλεύονται 78 περιστατικά και σήμερα ανοίγει και τέταρτη κλινική CoViD.

Στο "Παπανικολάου" γίνονται αλλαγές, καθώς μετέβησαν στο νοσοκομείο εντατικολόγοι από την Αττική και ανοίγουν 18 κλίνες ΜΕΘ CoViD. Οι κλίνες ΜΕΘ CoViD γίνονται 36, από 30 και η ΜΕΘ 12 κλινών που διευθύνει ο Νίκος Καπραβέλος μετατρέπεται σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης είναι γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 7 διασωληνωμένοι στους χώρους των χειρουργείων. Γεμάτη είναι και η ΜΕΘ 18 κλινών για διασωληνωμένους non CoViD.

Οι 106 κλίνες ΜΕΘ CoViD της Θεσσαλονίκης λειτουργούν με πληρότητα 100%, ενώ οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας ασφυκτικά γεμάτες και δεκάδες διασωληνωμένοι είναι εκτός.

Αλλά και στο «Αττικόν», η χθεσινή εικόνα περιελάμβανε ρεκόρ ράντζων, γεμάτους διαδρόμους και μία εφημερία «κόλαση». «Χρησιμοποιήθηκαν και όλα τα φορεία. Δεν είχαν μετά οι τραυματιοφορείς φορεία να μεταφέρουν ασθενείς» καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος. «Χθες έγινε της κολάσεως» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και εξηγεί ότι «προσήλθαν περί τα 800 περιστατικά στην εφημερία και έγιναν περί τις 220  εισαγωγές εκ των οποίων οι 30 ασθενείς με κορωνοϊό. Στη ΜΕΘ κορωνοϊου  23 κλινών οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 20.

Αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

Η εικόνα ωστόσο δεν είναι καλή ούτε στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας με το ΕΣΥ να περνάει μια από τις δυσκολότερες στιγμές του. Ενδεικτικά το μεσημέρι της Δευτέρας, στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ αναφέρονταν 85 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εκ των οποίων περισσότεροι από 70 ήταν ασθενείς με covid. Σημειώνεται δε, ότι ορισμένα από τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία δεν βρίσκονται στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Για τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνο Παπανικολάου, οι λόγοι που η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια είναι τρεις: «O πρώτος είναι η νέα έξαρση της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα έχει δήθεν νικηθεί τρεις φορές. Ο δεύτερος είναι η λοιπή νοσηρότητα, κυρίως η παθολογική και η τρίτη είναι η αριθμητική έλλειψη και υπερκόπωση του προσωπικού. Η υπερεφημέρευση είναι καθεστώς. Υπάρχει μείζον ζήτημα burn out. Το προσωπικό δεν μπορεί να πάρει ούτε δύο ημέρες άδεια να καθαρίσει το μυαλό του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι έξτρα εφημερίες παραμένουν απλήρωτες για έξι και επτά μήνες. Ειδικά στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάιο ούτε οι τακτικές εφημερίες».

Η ίδια συνταγή από την κυβέρνηση: Φύλλα πορείας σε γιατρούς και εφημερίες από το «Ντυνάν»

Χθες ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε τις επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, σήμερα το υπουργείο Υγείας θα παραλάβει  τις λίστες με τις ανάγκες των νοσοκομείων σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να λάβει ουσιαστικά μέτρα, έστω και την ύστατη ώρα, για την ασφυκτική πληρότητα σε νοσοκομεία, όπου η κατάσταση να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Ενδεικτικό το γεγονός ότι στο «Αττικόν» χθες είχαμε 125 ράντζα στους διαδρόμους, ενώ ξέμεινε και από φορεία.

Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και προσωρινή ένταξη εκ νέου του "Ερρίκος Ντυνάν" στο σύστημα εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να καλύπτει non CoViD περιστατικά.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 2 εβδομάδες και τα χειρότερα έρχονται

Ο υπερδιπλασιασμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσα σε δύο εβδομάδες –από 4.165 νέες διαγνώσεις στις 26 Οκτωβρίου σε 8.613 χθες, Τρίτη 9/11/21– δίνει ανάγλυφα την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο της πανδημίας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 πως η βραχυπρόθεσμη ανάλυση τριών εβδομάδων της ομάδας του, δείχνει ότι θα πλησιάσουμε μεταξύ 9.000 και 11.000 ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

«Οι αναλύσεις και το μοντέλο που τρέχουμε δεν μας δείχνει κορύφωση προς στιγμήν» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία και εκτιμώντας ότι το σημείο πάνω από το οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Σχετικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του νέου κορονοϊού, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους, θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Καθώς ήδη τα ημερήσια κρούσματα με συνεχή ρεκόρ «φλερτάρουν» με τα 9.000, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης (10/11) προέβλεψε ότι η αυξητική πορεία θα συνεχιστεί με πολύ ανησυχητικό ρυθμό για τουλάχιστον 7-8 ημέρες και η αύξηση αν και μικρότερη θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου. «Ήταν 6.600 κρούσματα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μ.ο των κρουσμάτων, και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανέβει περίπου στα 9.400. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια μέρα με πάνω από 10.000 κρούσματα, με μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών για διασωλήνωση, και δυστυχώς πιο γρήγορη αύξηση των θανάτων».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως δεν περίμενε τόσο εκθετική αύξηση αλλά και πως «οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρ' όλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο». 

Αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, που απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο λοκντάουν ο ίδιος είπε το εξής: «Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)