to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 10.11.2021

Οικονομία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τη ΔΕΗ ιδιωτικοποιεί και την άρδευση

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ιδιωτικοποιήσει, μέσω ΣΔΙΤ, τα αρδευτικά έργα, παραχωρώντας μάλιστα χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης στους ιδιώτες, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά δυο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Αραχωβίτης (Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο Σωκράτης Φάμελλος (Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος)


Αναλυτικά η κοινή δήλωση του Σταύρου Αραχωβίτη, και του Σωκράτη Φάμελλου που περιγράφουν τι συμβαίνει:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε και ενέταξε 35 μεγάλα αρδευτικά έργα, με 100% δημόσια χρηματοδότηση, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όμως σήμερα, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ιδιωτικοποιήσει, μέσω ΣΔΙΤ, τα αρδευτικά έργα, παραχωρώντας μάλιστα χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης στους ιδιώτες.

Μετά τις αυξήσεις σε όλα τα αγροτικά εφόδια και την ενέργεια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αυξάνει και το κόστος του αρδευτικού νερού που χρησιμοποιούν οι αγρότες, αφού στην τιμολόγηση της χρήσης θα έχει ενσωματώσει και τις αποσβέσεις και τα κέρδη του ιδιώτη επενδυτή.

Με τις επιλογές Μητσοτάκη, στο κόστος της άρδευσης πλέον, θα προστίθεται και το κέρδος των ιδιωτών που θα εμπλακούν στα 21 έργα άρδευσης. ΣΔΙΤ στα αρδευτικά έργα σημαίνει πολύ απλά ότι ο αγρότης θα επιβαρυνθεί με αυξημένο κόστος άρδευσης και ότι λίγοι ιδιώτες θα αναλάβουν χωρίς ρίσκο αυτήν την υπηρεσία κοινής ωφέλειας και περιφερειακής ανάπτυξης και κυρίως την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ορέξεις των μεγάλων εργολάβων που θα αναλάβουν τα αρδευτικά δίκτυα, η Κυβέρνηση εντάσσει στα ΣΔΙΤ και το Δίκτυο άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, που είχε ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, δηλαδή στα 31 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε να γίνουν ως δημόσια έργα και με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Προκύπτουν δύο ερωτήματα: Πόσο περισσότερο θα κοστίζει πλέον το νερό άρδευσης “αλά” Μητσοτάκη στους αγρότες της Καρδίτσας, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα δημόσια έργα άρδευσης που θα απενταχθούν από το ΠΑΑ για να τα χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης σε κάποιο ιδιώτη, εφόσον από τα 21 που ανακοίνωσε αποκάλυψαν μόνο τα 8; Εκτός κι αν η επιτελική τους προχειρότητα δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί το “σόου” της ανακοίνωσης όλων των έργων.

Ωστόσο, εκεί που έσπασαν κάθε ρεκόρ είναι στην παραποίηση της πραγματικότητας. Για να καλύψουν με επικοινωνιακή χρυσόσκονη την ιδιωτικοποίηση της άρδευσης, αναφέρθηκαν σε “πρωτοπόρο και κλιματικό σχεδιασμό μετά από δεκαετίες”. Προφανώς ψευδώς, εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαίρως φροντίσει ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας μας, τόσο για τον Σχεδιασμό Διαχείρισης Υδάτων, όσο και για τον Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Μάλιστα, επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε σοβαρές εκκρεμότητες σε αυτές τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, είχαν παγώσει οι εντάξεις όλων των έργων νερού (ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης) σε όλη την Ελλάδα. Με τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ απελευθερώθηκαν ωφέλιμοι πόροι και εντάχθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στο ΠΑΑ 31 μεγάλα έργα άρδευσης με δημόσια χρηματοδότηση προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.

Αυτό όμως που απέκρυψαν οι άριστοι είναι ότι η χώρα οφείλει να αναθεωρήσει τα Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ.Δ.Λ.Α.Π.) και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας μέχρι τις 31/12/2021, κι αυτό δεν το έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με κίνδυνο νέας έκθεσης της χώρας μας έναντι της ΕΕ.

Προφανώς τα έργα που εξήγγειλε χθες ο κ. Μητσοτάκης δεν αποτελούν απάντηση στην κλιματική αλλαγή, από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης κανένα Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που είχαν νομοθετηθεί το 2016 και ξεκινήσει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)