to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:55 | 08.11.2021

Πολιτική

Καταγγελία για εμπλοκή στις πυρκαγιές υπεργολάβων που αναλαμβάνουν αντιπλημμυρικά έργα

Την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την πλήρη αδυναμία του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους να διαχειριστεί την κατάσταση μετά τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, κατήγγειλε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρής ερώτησής του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Ο κ. Κουρουμπλής κατήγγειλε ότι δυο μήνες μετά τις πυρκαγιές έντονες πλημμύρες σάρωσαν τις περιοχές, επειδή η κυβέρνηση,  παρά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα και στοχευμένα μέτρα, αδράνησε. «Είναι απορίας άξιο ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφτεί τις περιοχές», είπε ο κ. Κουρουμπλής και ρώτησε αν αξιοποιήθηκαν οι  προτάσεις της επιστημονι8κής ομάδας, του καθηγητή κ. Λέκκα.  Ρώτησε επίσης αν υπάρχει μηχανισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που να εποπτεύει τα έργα που γίνονται, γιατί, όπως κατήγγειλε τα κορμοδέματα και τα φράγματα δεν γίνονται σε συγκεκριμένες λεκάνες και σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις, όπου το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή, η γεωλογία και η μορφολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων. Και δεν έγιναν επειδή οι συγκεκριμένες περιοχές είναι απόμακρες και δύσβατες. Αντί αυτού «έγιναν γενικού είδους παρεμβάσεις,  χωρίς στοχευμένες προτεραιότητες, σε περιοχές που φαίνονται από τους δρόμους», είπε ο κ. Κουρουμπλής. Υπογράμμισε ακόμα  ότι δεν υπάρχει σαφής γνώση εάν έχουν εγκατασταθεί μετεωρολογικοί πρόσθετοι σταθμοί στην Εύβοια, ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει μια έγκαιρη και ασφαλής πρόβλεψη για τα προσεχή έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ακόμα ότι οι δασικοί συνεταιρισμοί που αναλαμβάνουν τα έργα, τα αναθέτουν σε υπεργολάβους, οι οποίοι αποκομίζουν υπερκέρδη σε βάρος των εργαζόμενων και ότι δεν προσλαμβάνουν κατοίκους από τις πληγείσες περιοχές. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε επίσης να διερευνηθούν καταγγελίες ότι κάποιοι από τους υπεργολάβους που αναλαμβάνουν τα αντιπλημμυρικά έργα εμπλέκονται στις πυρκαγιές. 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, υποστήριξε ότι τα έργα γίνονται στοχευμένα με ψηφιακό μοντέλο, αλλά απέφυγε να απαντήσει αν λαμβάνονται υπόψη οι επιστημονικές προτάσεις όπως του κ. Λέκκα. Είπε  ότι  οι δασικοί συνεταιρισμοί της Εύβοιας δεν επαρκούν και γι’ αυτό έρχονται συνεταιρισμοί από άλλες περιοχές της χώρας και ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν εμπλέκονται υπεργολάβοι, παρά μόνο μέλη δασικών συνεταιρισμών. Είπε επίσης ότι στο Μαντούδι και στη Λίμνη έχει ολοκληρωθεί το 53% των αντιδιαβρωτικών έργων, αλλά στην Ιστιαία τα έργα έρχονται σε δεύτερο χρόνο.  Δήλωσε επίσης ότι την επίβλεψη των έργων έχουν τα δύο Δασαρχεία της Εύβοιας καθώς και ότι όλη η Εύβοια καλύπτεται από τους 3 Μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ και από σειρά μετεωρολογικών ραντάρ.

tags: Εύβοια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)