to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εγκλημα και κοροϊδία της πολιτείας απέναντι στους μετανάστες προς πολιτογράφηση

6.490 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτημα συμμετοχής στις εξετάσεις πολιτογράφησης, έχοντας ήδη πληρώσει πανάκριβα για τις δυνατότητες του μέσου υποψηφίου παράβολα.


Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, διεξάγονται για δεύτερη φορά με το νέο «σύστημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι εξετάσεις πολιτογράφησης για την απόδοση σε μετανάστες αλλά και σε ενήλικα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν, σπούδασαν και εργάζονται στην Ελλάδα, της ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, 6.490 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτημα συμμετοχής, έχοντας ήδη πληρώσει πανάκριβα για τις δυνατότητες του μέσου υποψηφίου παράβολα, διαβάζοντας επί χρόνια, ξαναδιαβάζοντας επί μήνες τη νέα, αλλαγμένη ύλη των εξετάσεων – κάποιοι πληρώνοντας ακόμα και φροντιστήρια! Περιμένοντας με αγωνία να εκπληρωθεί μια βαθιά επιθυμία, να δικαιωθεί ένας σκληρός αγώνας που για ορισμένους διαρκεί δεκαετίες: να πάρουν ταυτότητα και να γίνουν Ελληνες πολίτες

Εχοντας γνωριστεί με κάποιους από αυτούς και μέσα από προσωπικές σχέσεις αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα, χαρακτηριστικό όμως του είδους των ανθρώπων για τους οποίους μιλάμε. Τα δύο τρίτα των υποψηφίων είναι αλβανικής καταγωγής. Ο κύριος Γιώργος και η κυρία Βιολέτα ζουν 30 και πλέον χρόνια στην Ελλάδα.

Στην Αλβανία τελείωσαν λύκειο και πανεπιστήμιο. Εδώ, οικοδόμος και καθαρίστρια. Δούλεψαν σκληρά, αγόρασαν σπίτι, γέννησαν δυο κόρες, η μία ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές και εργάζεται στην Αγγλία, η άλλη ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, απέκτησαν και δύο εγγονάκια. Πέντε χρόνια ζουν με την αγωνία αυτών των εξετάσεων. Ανθρωποι-διαμάντια που η Ελλάδα θα έπρεπε να τους παρακαλεί να πάρουν ταυτότητα!

Τις τελευταίες ημέρες μια τρομερή σε ένταση και διάρκεια προπαγάνδα του υπουργείου Εσωτερικών προσπαθεί να εμφανίσει τη νέα διαδικασία πολιτογράφησης ως πρότυπο ανοιχτού πνεύματος, δικαιοσύνης και διαφάνειας. Το διαπιστώνουμε διαβάζοντας μερικούς από τους τίτλους των πολυσέλιδων ανακοινώσεων, επίσημων δηλώσεων και φιλικών δημοσιευμάτων: «Το νέο αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων», «Θα πατάξουμε τη διαφθορά, οι υπάλληλοι θα λογοδοτούν και δεν θα είναι ασύδοτοι», «Λύνουμε μια χρόνια παθογένεια, εξασφαλίζουμε αξιοπιστία, αξιοκρατία και θωράκιση της διαδικασίας».

Συνοψίζοντας, ο υπουργός κ. Βορίδης, ένας άνθρωπος που διαχρονικά αγωνιά και νοιάζεται για μετανάστες και ξένους, μας εξηγεί: «Στόχος μας είναι η διαπίστωση της επαρκούς ένταξης του εκάστοτε αιτούντος στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και η διακρίβωση της ύπαρξης του ισχυρού δεσμού του με το κράτος, προκειμένου να του αποδοθεί η ιδιότητα του Ελληνα πολίτη».

Για το πόσο ειλικρινή και αληθινά είναι όλα αυτά, θα εξηγήσουμε ολοκληρώνοντας συνοπτικά αυτό το σχόλιο λίγο παρακάτω, αφού παραθέσουμε πρώτα ένα από τα πολλά γράμματα διαμαρτυρίας (δράματα ζωής τα περισσότερα ) που φτάνουν στα χέρια μας κάθε τόσο.

«Γεια σας! Θέλω να σας αναφέρω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς μου και εύχομαι να μπορέσετε να κάνετε κάτι. Οι γονείς μου παλεύουν εδώ και δέκα χρόνια για να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Είμαστε επτά παιδιά και έχουμε όλες μας ελληνική ταυτότητα και αυτό χάρη σ’ εσάς. Τώρα οι γονείς μου έδωσαν τις εξετάσεις. Ο πατέρας μου κόπηκε για δύο μονάδες, 67 χρονών άνθρωπος. Η μητέρα μου πέρασε. Ξαναπέρασε επιτροπή, αλλά τώρα της λένε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπάρχει δεν μπορεί να πάρει την ταυτότητα λόγω χαμηλού εισοδήματος. Εγώ σας ρωτάω, είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια, τόσες προσπάθειες, τόσα λεφτά να μην την πάρει από το εισόδημα; Οι φτωχοί και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν στη χώρα που μένουν τα τελευταία 30 χρόνια σαν αλλοδαποί; Είναι δυνατόν; Σας παρακαλώ να κάνετε κάτι ως αντιπολίτευση».

Οι εξετάσεις της 7ης Νοέμβρη καθώς και η όλη διαδικασία αποτελούν μια κοροϊδία αν όχι ένα έγκλημα σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Οι λόγοι είναι πολλοί και οι παγίδες άλλες τόσες. Ο στόχος είναι σαφής, πρόκειται για μια διαδικασία αποκλεισμού με σκοπό να προχωρήσουν ελάχιστες πολιτογραφήσεις ει δυνατόν και καμία. Κατά το ακροδεξιό σύνθημα «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ!»

Ας αναφέρουμε τελειώνοντας μόνο δύο από αυτούς τους λόγους.

Ο πρώτος είναι οι πιθανές και απίθανες έως γελοίες ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων στις οποίες καλούνται να απαντήσουν. Ερωτήσεις, που θα δυσκόλευαν ακόμα και Ελληνες με πτυχία, τίθενται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, και άλλες για τραγουδιστές και ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου τίθενται σε νέα παιδιά ώστε να αποδειχτεί η κοινωνική τους ένταξη!

Ο δεύτερος και βασικότερος λόγος, όμως, είναι ο τελικός, οδυνηρός αποκλεισμός από τη διαδικασία με βάση το εισόδημα! Ζητούν εισόδημα ανειδίκευτου εργάτη, ετήσιο εισόδημα δηλαδή 8.500 και 9.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και, μάλιστα, από τη μεγάλη πλειονότητα των αιτούντων αυτό ζητείται για τα 5 τελευταία έτη, μηδεμιάς χρονιάς εξαιρουμένης.

Αυτό δηλαδή που δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει πάνω από το 40% των Ελλήνων πολιτών, το ζητούν από μετανάστες στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού!

Αν δεν το διαθέτουν, χάσανε!

Πρόκειται για εμπάθεια και κυνισμό χωρίς προηγούμενο.

Αλλά ούτε αυτό είναι για την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αρκετό. Και βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει τον κυνισμό της σε σαδισμό.

Οι ενδιαφερόμενοι στη λογική τού «άγνοια νόμου δεν επιτρέπετε» δεν ενημερώνονται εγκαίρως για τον εισοδηματικό κόφτη. Τους παίρνουν πρώτα το παράβολο, τους εξετάζουν σε εξετάσεις-λαιμητόμο και όσοι περάσουν χαρούμενοι που τα κατάφεραν βρίσκονται μήνες μετά μπροστά στις αρμόδιες αδέκαστες επιτροπές για να μάθουν ότι λόγω έλλειψης εισοδήματος αποκλείονται. Κι ας πλήρωσαν, κι ας πέρασαν τις εξετάσεις, κι ας νόμισαν ότι έγιναν Ελληνες.

Στις εξετάσεις του περασμένου Μαΐου συμμετείχαν 2.200 άνθρωποι. Πέρασαν οι 1.700. Τις τελευταίες ημέρες –και 6 μήνες μετά– οι πρώτοι που καλούνται για την επόμενη φάση της διαδικασίας, λόγω έλλειψης εισοδηματικών κριτηρίων στη μεγάλη πλειονότητά τους (επίτηδες δεν δίνει ακόμα ποσοστά επιτυχόντων το υπουργείο) απορρίπτονται.

Αυτό το χωρίς προηγούμενο εξελισσόμενο έγκλημα πρέπει κατ’ αρχάς να γίνει γνωστό και έπειτα να βρεθούν οι τρόποι να σταματήσει!

*Μέλη Τμήματος Προσφυγικής - Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)