to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 08.11.2021

πηγή: news247.gr

Κοινωνία

«Οι εμβολιασμένοι που στη συνέχεια νοσούν, θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά»

Τα νέα μέτρα, τα αυξημένα κρούσματα και η μείωση της θερμοκρασίας οδηγούν σε αύξηση των εμβολιασμών με πρώτη και τρίτη δόση.


Ως ανεμβολίαστο θεωρείται το εμβολιασμένο άτομο που μετά από ένα χρονικό διάστημα διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και για το λόγο αυτό θα πρέπει να κάνει και πάλι μία δόση εμβολίου, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Σε απάντηση στον News247.gr η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι εάν ένας εμβολιασμένος νοσήσει τότε ο εμβολιασμό του είχε αποτύχει και γι' αυτό απαιτείται μετά και μία επιπλεόν δόση.

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σημειώνεται την τελευταία εβδομάδα σημαντική αύξηση στα νέα ραντεβού που κλείνονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αλλά και λόγω των νέων μέτρων. Όπως ανέφερε οι πολίτες αρχίζουν πλέον να συνειδητοποιούν ότι ο κορονοϊός είναι εδώ.

Επίσης σημείωσε ότι ανοίγει η πλατφόρμα και για το εμβόλιο Moderna για τη χρήση του ως τρίτη δόση την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο. Στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο περισσότερων με την πρώτη δόση, την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με τη β΄ δόση και την αναμνηστική δόση. Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται και οι προσπάθειες είναι συνεχείς», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, ελπίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν το ραντεβού τους επειδή έχουν αντισώματα. Υπήρξε ομοφωνία από τη διεθνή κοινότητα ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι ακόμη γνωστά. Δεν είναι καν προτυποποιημένα τα τεστ αντισωμάτων και παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους, που νομίζουν ότι έχουν αντισώματα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ' αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 6η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών και βρίσκεται στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, στη 17η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης και στη 18η θέση στο σύνολο των εμβολιασμών.

Τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρείται μία πολύ σημαντική αύξηση στα ραντεβού. Σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν 175.000 ραντεβού σε σχέση με τις 60.000 που κλείστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μία αύξηση της τάξης του 184,4% Επίσης, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε σχέση με τις 94.000 της προηγούμενης εβδομάδας μία αύξηση της τάξης του 192,9%.

Χαρακτηριστικά αναφέρω πως μόνο σήμερα μέχρι στιγμής κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και 53.000 τρίτης δόσης και συνεχίζουμε.

Σε σχέση με τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, την προηγούμενη εβδομάδα δώσαμε τα ποσοστά ανά πενταετία, σήμερα αναφέρουμε τα ποσοστά σε πλήθος πολιτών:

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού 1ης δόσης το: 81,0%

Στην ηλικιακή ομάδα άνω 50 το: 80,4%

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 το: 78,2%

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 30 το: 76,0%

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 18 το: 74,3%

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 12 το 71,4%

Σε σχέση με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης έχουν ήδη εμβολιαστεί 460.000 πολίτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)