to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 08.11.2021

Διεθνή

Β. Μακεδονία: Την Πέμπτη η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Έληξε η διορία που είχε δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Καθώς ο χρόνος εξέπνευσε και αυτό δεν έγινε υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προσδοκώντας να αναλάβει αυτός εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Αντίδραση Ζάεφ


Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο καθώς θα προηγηθούν μια σειρά από διαδικασίες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

O πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι όρισε πριν από λίγο συνεδρίαση του Σώματος για την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στην οποία θα εξεταστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε σήμερα η αντιπολίτευση.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας.

Πώς οδηγηθήκαμε εδώ

Μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία και την απόφαση του μικρού αλβανικού κόμματος (BESA) να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση η γειτονική μας χώρα περνά σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας που είναι άγνωστο ακόμα πού θα καταλήξει.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο καθώς θα προηγηθούν μια σειρά από διαδικασίες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Με δεδομένο πως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν εξασφαλίζει πλέον πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (έχει χάσει τη στήριξη από μέρος των συμμάχων του) αν «περάσει» η πρόταση δυσπιστίας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας.

Με τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας να αριθμεί να αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες ο Μίτσκοσκι δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το κόμμα «Levica» και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA». Αν αυτό γίνει κατορθωτό η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα αριθμεί 61 βουλευτές και ενδεχομένως μπορεί να φτάσει και τους 64 σύμφωνα με τον αρχηγό του «Levica», Dimitar Apasiev.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση (θα έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες από την ημέρα που θα λάβει την εντολή) εφόσον «δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, «η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό».

Ο βασικός παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αντιπολίτευσης ήταν η αποστασία του μικρού αλβανικού κόμματος BESA του οποίου τέσσερις βουλευτές στήριξαν την κυβερνητική πλειοψηφία του Ζάεφ, εξασφαλίζοντας του 62 βουλευτές.

Αφού ο αρχηγός του BESA, Μπιλάλ Κασάμι, κέρδισε την κούρσα για τη δημαρχία στο Τέτοβο την περασμένη Κυριακή, το κόμμα θα έχει πλέον τρεις βουλευτές στη Βουλή. Η θέση του Κασάμι θα αναπληρωθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς SDSM και BESA είχαν κοινή λίστα στις εκλογές του 2020.

Ο Μπιλάλ Κασάμι είχε δηλώσει κατ΄ επανάληψη τη στήριξη του στην κυβέρνηση Ζάεφ λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2024. Μέχρι την Παρασκευή (5/11) που έκανε στροφή ανακοινώνοντας πως αίρει τη στήριξη του στην κυβέρνηση.

>>Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την εξωτερική πολιτική της χώρας

Αντίδραση Ζόραν Ζάεφ για την πρόταση μομφής

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η αντιπολίτευση.

Στην ανάρτησή του αυτή, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει:

«Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει.

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.

Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ (σ.σ. αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος "Levica"- Αριστερά) και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα.

Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός.

Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό.

Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)