to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 08.11.2021

Πολιτική

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία - Εγκλωβισμένη η Κυβέρνηση

Ευρεία σύσκεψη θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τα νέα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή για να «τιθασεύει» η πανδημία του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορικού κόσμου , οι οποίοι θα καταθέσουν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους.


«Ναι» της εστίασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN, οι εστιάτορες παρουσιάζονται θετικοί στη θέσπιση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στους εργαζόμενους του κλάδου, μέτρο που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών.

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της εστίασης θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ένα από τα μέτρα που θα προτείνουν θα είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης, ενώ θα ζητήσουν να επιτραπεί η είσοδος των μη εμβολιασμένων με rapid test στους κλειστούς χώρους εστίασης.

Στο ιδιο μήκος κύματος θα κινηθούν σύμφωνα με το ρεπορτάζ και οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, ζητώντας τα μέτρα να είναι οριζόντια και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα τα σουπερ μάρκετ στα οποία μέχρι στιγμής δεν είναι απαραίτητο το rapid test για τους μη εμβολιασμένους.

Σε άλλος μήκος κύματος βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η υποχρεωτικότητα -για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει- δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις επιλογές» υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και προσέθεσε «πουθενά  στον κόσμο δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, εκτός από πολύ συγκεκριμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα στους υγειονομικούς για λόγους προφανείς».

Επιμονή στο αφήγημα της σκληρότητας - Lockdown δε θα υπάρξει

Τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες τρεις μέρες - από το Σάββατο το πρωί δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ το νέο ΦΕΚ- διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα εφαρμοσθεί νέο lockdown, θεωρούν ότι με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε συνδυασμό με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που είναι υπό συζήτηση, μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο γενικότερο κλείσιμο της χώρας.

Δε χάνουν επίσης την ευκαιρία να τονίζουν πως η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown δείχνοντας ως λύση επιπλέον περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας χειροτερέψει περαιτέρω.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μετακυλύοντας απίστευτη πίεση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ενώ παράλληλα δίνει στη δημοσιότητα συνεχή στοιχεία για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

«Lockdown δεν θα υπάρξει» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων /Αδωνις Γεωργιάδης , τονίζοντας  πως «η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι διά της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους». Ωστόσο υπογράμμισε πως «τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους».

Με πληροφορίες από: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)