to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:08 | 08.11.2021

Κοινωνία

Πανδημία: «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στα νοσοκομεία της χώρας - Κραυγή αγωνίας από τους ειδικούς

Με την Ελλάδα να σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και να προσεγγίζει τις δραματικές επιδόσεις της Ρωσίας ή της Ουκρανίας στη διαχείριση της πανδημίας οι ειδικοί περιγράφουν με δραματικούς τόνους τη κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας - Ξεφεύγει η κατάσταση και στα νοσοκομεία της περιφέρειας


Μ. Παγώνη: Δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλους τους αρρώστους

Με ιδιαίτερα δραματικούς τόνους περιέγραψε η Ματίνα Παγώνη την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής με το υγειονομικό προσωπικό να έχει να αντιμετωπίσει και πάλι συνθήκες «πολέμου».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αποκάλυψε ότι στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» η προσέλευση ασθενών στην εφημερία, που ακόμα δεν έχει τελειώσει, τόσο μεγάλη που πήραν δανεικά ράντζα από το γειτονικό νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Ξέρετε τι σημαίνει να ξεμένεις όχι μόνο από κρεβάτια αλλά και από ράντζα και ακόμα να μην έχει τελειώσει η εφημερία; Είναι γεμάτες όλες οι κλινικές με ράντζα ακόμα και η οφθαλμολογική, είπε η Ματίνα Παγώνη δίνοντας την δραματική εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής και επισημαίνοντας ότι πλέον η Αθήνα έχει ξεπεράσει και τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τα περιστατικά ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία είναι πάρα πολλά τόσο με κορωνοϊό όσο και με non covid ασθένειες.

Την ίδια ώρα, όπως είπε και ενώ τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το προσωπικό είναι το ίδιο, εξαντλημένο και χωρίς ενίσχυση αν και έχουν υπάρξει συνταξιοδοτήσεις.

«Δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλους τους αρρώστους» είπε εμφατικά η Ματίνα Παγώνη.

Θεσσαλονίκη: Δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ - Διασωληνώσεις και εκτός

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με 100% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ και διασωληνωμένους με covid-19 σε άλλους χώρους, την ώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται όλο τον Νοέμβριο, όπως προκύπτει από όσα περιέγραψαν σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Χτες Κυριακή το νοσοκομείο Παπανικολάου είχε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Σήμερα το πρωί ξεκινάμε την εφημερία του νοσοκομείου με μηδέν κλίνες εντατικής και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ», είπε στον Ant1 ο κ. Καπραβέλος.

 Διασωληνώνουμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ (βίντεο)

>> Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ.

«Δεχόμαστε αφόρητη πίεση στο σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα. Δεν κοιμηθήκαμε το βράδυ, πώς θα βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Τους μεταφέραμε στα χειρουργεία. Και σήμερα ξεκινάμε μία εφημερία εφιαλτική για εμάς. Ζούμε ξανά τον Νοέμβριο του 2020 που φτάσαμε σε αυτή την περίπτωση, να βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν και να μην μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία».

Με «αν» το σενάριο που δεν θα φτάσουμε τις 10.000 κρούσματα ημερησίως

«Είμαστε δυστυχώς σε μία αυξητική πορεία, χθες ξεπέρασε τα 6.000 ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων ημερησίως. Και αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Προφανέστατα τα νέα μέτρα δεν θα έχουν προλάβει να έχουν καμία επίδραση», είπε στο Mega ο κ. Σαρηγιάννης, βάζοντας προϋποθέσεις για να μην «ξεφύγουν» τα κρούσματα σε πρωτοφανή νούμερα.

«Αν τα μέτρα εφαρμοστούν -και είναι πάνω μας, πάνω στην Πολιτεία, πάνω σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τα εφαρμόσουν σοβαρά πια- δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα, αλλά θα φτάσουμε τα 9.000, γύρω στις αρχές του Δεκεμβρίου. Μετά τις 15 Νοεμβρίου θα αρχίσουμε να έχουμε μία επιβράδυνση της αύξησης», όπως είπε.

Και επανέλαβε ότι «αν τα μέτρα εφαρμοστούν, θα λειτουργήσουν σαν φρένο. Δεν θα ανασχέσουν τελείως την αυξητική πορεία άμεσα, θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό. Όταν έχεις πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σχεδόν δεν είναι δυνατόν να ανατρέψεις την πορεία άμεσα, πρέπει να κάνεις κάτι τρομερά δραστικό και θέλει και αυτό το χρόνο του».

Στη συνέχεια, προέβλεψε, «μετά τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε αποκλιμάκωση, συνυπολογίζοντας το ρυθμό εμβολιασμού και τον ρυθμό αύξησης της φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης. Την περίοδο των γιορτών θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, με το μέσο όρο νέων ημερήσιων κρουσμάτων γύρω στις 5.000. Τότε θα υπάρξει ένα ενδιαφέρον πρόβλημα, κατά πόσον θα πρέπει να περάσουμε πιο ελεύθερα, πιο "χαλαρά", ή να κρατηθούμε για να πάμε χαμηλά. Γιατί 5.000 δεν είναι λίγο».

«Τον περασμένο Νοέμβριο εν μέσω lockdown η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα έζησαν τα ίδια πράγματα», θύμισε στο Open o κ. Τζανάκης. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, καταρχήν με τον εμβολιασμό μας. Όχι μόνο όσων δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, αλλά και της τρίτης δόσης. Οι προσομειώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι ποσοστό 20% περίπου των κρουσμάτων και 20% περίπου των νοσηλειών θα καταλαγιάσει, εφόσον τρέξουμε όλοι να κάνουμε την τρίτη δόση. ιδιαίτερα οι πάνω των 50-60 ετών».

«Περίπου 1 εκατ. ανεμβολίαστοι πολίτες θα έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό και θα μολυνθούν το επόμενο διάστημα. Ένα ποσοστό δυστυχώς θα νοσηλευτεί. Η πανδημία θα λήξει μετά από διαδοχικά πανδημικά κύματα, μέχρι να ανοσηποιηθεί 80%-90% του πληθυσμού. Πώς θα αποκτήσουμε ανοσοποίηση; Είτε με ανώδυνο τεχνητό τρόπο όπως ο εμβολιασμός είτε με επώδυνο τρόπο όπως η φυσική λοίμωξη».

Ειδικά για το Άγιο Όρος ο κ. Τζανάκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 9 νεκρούς μοναχούς σε μία μοναστική πολιτεία 2.000 ατόμων περίπου, δηλαδή θνησιμότητα 4,5 στα 1.000, όταν στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας η θνησιμότητα είναι 1,5 στα 1.000. Αυτή είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα σε ομάδες με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ομάδες με κάποια εμβολιαστική κάλυψη, όπως το 60% στον πανελλήνιο πληθυσμό».

Τρίκαλα: Όροφος του νοσοκομείου έγινε covid κλινική

 Όροφος του νοσοκομείου έγινε covid κλινική

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το τελευταίο 20ήμερο το Νοσοκομείο Τρικάλων με τις προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι εφιαλτικές.

Οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών αυξάνονται καθημερινά και γι’ αυτό το λόγο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ο 4ος όροφος του νοσηλευτικού ιδρύματος μετατράπηκε αποκλειστικά σε πτέρυγα covid-19, καθώς έκλεισε η Πνευμονολογική (οι ασθενείς της  θα νοσηλεύονται στις παθολογικές), ενώ ουρολογική και παιδιατρική ήδη είχαν μεταφερθεί στο πλαίσιο σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά, ήδη τις δυο τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 και καταγράφεται συνεχώς αυξητική τάση.

Συναγερμός στο Νοσοκομείο Βόλου: Διασπορά κορωνοϊού στην Παθολογική Κλινική μη covid

«Πλήγμα» από τον κορωνοϊό έχει δεχτεί το Νοσοκομείο Βόλου, όπου μετά από rapid test που έγιναν, σε ασθενείς εκτός κλινικής covid, προέκυψαν θετικά. Συγκεκριμένα, ο συναγερμός έχει σημάνει στην Παθολογική Κλινική μη covid.

Η θετικότητα στα τεστ κινητοποίησε την ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου, η οποία προχώρησε σε μοριακό έλεγχο των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί, έτσι ώστε να βεβαιωθούν για το ακριβές και αληθές του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η είδηση της μόλυνσης με την Covid, ασθενών που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική τραυματίζει την αξιοπιστία του ιδρύματος, όταν μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι ανεμβολίαστοι συνοδοί ασθενών αφενός παραμένουν στους θαλάμους ασθενών(απαγορεύεται από τον κανονισμό του ιδρύματος, αλλά και από τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας), έχοντας κάνει μόνο rapid tests.

Με πληροφορίες από: ΑΝΤ1, Αυγή, Έθνος, trikalavoice.gr, magnesianews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)