to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κλιματική κρίση «αναθεωρεί» ακόμα και την Βίβλο

Με τα σημερινά δεδομένα, η σωτηρία του πλανήτη έχει καταστεί υπερεπείγουσα σε τέτοιο βαθμό, που όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου δηλώνουν παρούσες, έστω και αν πολλές εξ αυτών χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.


Ποιος θα το περίμενε ότι η κλιματική κρίση θα έθετε σε αμφισβήτηση ακόμα και την Βίβλο. Αναφέρομαι στο τρίτο σκέλος της θεϊκής προτροπής- εντολής «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής», που πρέπει να διαγραφεί αν και αυτό πιθανόν να απαιτούσε οικουμενική   σύνοδο των Εκκλησιών.

Την ώρα που όλη η πλάση απειλείται με αφανισμό, το «κατακυριεύσατε» συνιστά αμαρτία και προτροπή σε απληστία. Δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρχει αντίλογος, άλλωστε, πολλά εδάφια της Βίβλου χρήζουν ερμηνείας, διχάζοντας ακόμα και τους χριστιανούς.


Για να μην θεωρηθεί μονομερής η άποψή μου, επισημαίνω ότι η κλιματική κρίση έχει ανατρέψει πολλά δόγματα, όπως το «ανάπτυξη χωρίς όρια» που άλλοτε ακολουθούσε μεγάλη μερίδα και της Αριστεράς, ενώ απαιτεί και την κατάργηση επίσημων όρων για τον χαρακτηρισμό φυσικών καταστροφών σαν την «θεομηνία», που διαιωνίζει την αντίληψη ότι οι εν λόγω καταστροφές δεν είναι σε τελευταία ανάλυση έργο ανθρώπων, αλλά οργή Θεού. Σήμερα όμως, η αιτία για τις φυσικές καταστροφές, τις οποίες έχει υποστεί με επώδυνο τρόπο και η Ελλάδα, αποδίδεται στην κλιματική κρίση, που με την σειρά της οφείλεται σε ένα παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίζεται στο αλόγιστο κέρδος και την λεηλασία της φύσης.


Με τα σημερινά δεδομένα, η σωτηρία του πλανήτη  έχει καταστεί υπερεπείγουσα σε τέτοιο βαθμό, που όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου δηλώνουν παρούσες, έστω και αν πολλές εξ αυτών χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.  


Η εν εξελίξει νέα παγκόσμια διάσκεψη στη Γλασκώβη δεν γεννά αισιοδοξία, καθώς αποφάσεις   προηγούμενων, από το Ρίο (1992) μέχρι το Παρίσι (2015), δεν τηρήθηκαν από τις περισσότερες χώρες. Αντιθέτως, η Αριστερά διεθνώς, ήδη από την δεκαετία του 1980,  έχει κάνει σημαία της την ένωση του πράσινου με το κόκκινο. Ένα δε από τα κόμματα-μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Δανία) ονομάζεται Κοκκινοπράσινη Συμμαχία. Υπενθυμίζω ότι οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Ρίο, που είχε ονομαστεί Earth Summit, με την συμμετοχή και είκοσι χιλιάδων ακτιβιστών στο παράλληλο NGO Forum,   είχαν συνοψιστεί με το όρο «Agenda 21», δηλαδή, πρόγραμμα δράσεων για τον 21ο αιώνα.  


Στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, η σημερινή δεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει βήματα πίσω, σε σύγκριση με την προκάτοχό της του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας μεγάλο έργο υπήρξε η δημοσίευση των δασικών χαρτών, χωρίς τους οποίους κτηματολόγιο δεν υφίσταται.  Επιπλέον, η ΝΔ ψήφισε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)