to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μασκ - Μπέζος: Πώς άρχισε ο «πόλεμος» των δύο πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη

Με ένα ειρωνικό meme στον λογαριασμού του στο Twitter υποδέχθηκε ο Ίλον Μασκ τη δικαστική ήττα του μεγάλου αντιπάλου του, Τζεφ Μπέζος. Ο δεύτερος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της NASA, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες στον διαγωνισμό με τον οποίο η SpaceX του Μασκ κέρδισε ένα σημαντικότατο συμβόλαιο, που διεκδικούσε και η δική του εταιρεία Blue Origin


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη ανταλλάσσουν πυρά μέσω Twitter ή δημόσιων δηλώσεων. Η κόντρα τους καλά κρατεί εδώ και χρόνια, φτάνοντας έως και τη Σελήνη.

Το πρόγραμμα Artemis

Η SpaceX ανταγωνιζόταν τις Blue Origin και Dynetics για δύο συμβόλαια που αφορούσαν το πρόγραμμα Artemis, με το οποίο θα επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη. Τελικά κέρδισε και τα δύο μαζί σε ένα αποκλειστικό συμβόλαιο αξίας 2,9 δισ. δολαρίων.

Όταν είχε ανακοινωθεί η επιλογή της SpaceX o Mασκ είχε πανηγυρίσει στο Twitter με τη φράση «NASA Rules!!» και ο Μπέζος με αλλεπάλληλες δηλώσεις αμφισβητούσε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για "θολά" κριτήρια.

Οι δύο άνδρες εναλλάσσονται τον τελευταίο χρόνο στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή την πρωτιά απολαμβάνει ο Μασκ χάρη σε ένα ξέφρενο ράλι της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων, Tesla. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για τον εκκεντρικό Μασκ ώστε να προχωρεί ανά καιρούς σε διαδικτυακά «πειράγματα».

Ωστόσο στους κόλπους της Σίλικον Βάλει γίνεται λόγος για μία βαθιά κόντρα που μετράει 17 χρόνια ζωής.

Η συνάντηση που έφερε τη ρήξη

Το 2004 ο όχι ιδιαίτερα γνωστός ακόμη ιδρυτής της Space X είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον ιδρυτή των Amazon και Blue Origin. Ο πρώτος έχει περιγράψει την εμπειρία του αυτή στον Κρίστιαν Ντάβενπορτ για το βιβλίο του The Space Barons. Όπως υποστηρίζει λοιπόν ο ίδιος αποκάλυψε στον Μπέζος όσα λάθη είχε κάνει η SpaceX στα διαστημικά της εγχειρήματα, ώστε να αποφύγει εκείνος.

Ωστόσο ο Μπέζος φέρεται - πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μασκ- να έδειξε αδιαφορία έως και ενόχληση. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να του δώσω καλές συμβουλές, προκειμένου να αποφύγει λάθη που κάναμε εμείς, αλλά εν πολλοίς τις αγνόησε» δήλωσε ο Μασκ στον Ντάβενπορτ.

Και τα ταξίδια στο διάστημα

Έκτοτε άρχισε μία κόντρα, δίχως τέλος. Ο Μπέζος έχει επανειλημμένα επικρίνει τα σχέδια του Μασκ για εποικισμό στον Κόκκινο Πλάνητη ως ανούσια. Από την άλλη ο Μασκ τον κατηγορεί για αντιγραφή. H πιο πρόσφατη κόντρα ήρθε πάντως με τα διαστημικά ταξίδια. Ο Μπέζος πρόλαβε και έστειλε τους πρώτους τουρίστες στο διάστημα νωρίτερα από τον ανταγωνιστή του, αλλά για μία «εκδρομή» περίπου 10 λεπτών. Νικητής και εδώ είναι μάλλον ο Μασκ, αφού η δική του αποστολή Inspiration 4 έστειλε τέσσερις ερασιτέχνες αστροναύτες για 3 ημέρες σε τροχιά στο διάστημα, λίγο πιο ψηλά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)