to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 04.11.2021

Πολιτική

Εντελώς έκθετος ο Μητσοτάκης: Η Ιερά Σύνοδος ζητά rapid tests από τους πιστούς, οι επιστήμονες επιτίθενται στην κυβέρνηση

Πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση για το θέμα των εκκλησιών μετά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για test σε πιστούς και ιερείς - Κατόπιν εορτής και μπροστά στην πλήρη γελοιοποίηση, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος έρχεται μετά από επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού - Αθηνά Λινού, Νίκος Καπραβέλος, Χαράλαμπος Γώγος και Στέλιος Λουκίδης ζητούν να μην την εξαιρεθούν οι εκκλησίες από το rapid test στους ανεμβολίαστους


Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις εκκλησίες από τα νέα μέτρα δίνοντας το πράσινο φως στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στους ναούς χωρίς να έχουν υποβληθεί σε rapid test έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των επιστημόνων, την ώρα που η εκκλησία αδειάζει μεγαλοπρεπώς τον πρωθυπουργό και... προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν και τονίζει επίσης την υποχρέωση των κληρικών να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα!

Σύμφωνα με εγκύκλιο που δόθηκε σήμερα (4/11/21) στη δημοσιότητα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να πραγματοποιούν rapid test προτού μεταβούν σε κάποιον λατρευτικό χώρο, κάνοντας, παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό. Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι ιερείς είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή μοριακά).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την τροπολογία που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια rapid test έξω από τους ναούς προς τους ανεμβολίαστους πολίτες. Πρωτοβουλία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτίμησε να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ειρωνείες και αναφέροντας «ίσως ο κ.Τσίπρας δεν έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας».

Προσπαθούν να γλιτώσουν τον διασυρμό

Κυβερνητικές διαρροές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου έρχεται σε επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια ρελάνς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην φανεί ότι το Μαξίμου προβαίνει σε μια ακόμη επική κωλοτούμπα. Ιδού και το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, με εμφανή (αλλά, ανέφικτο, πλέον) τον στόχο να αποφευχθεί η γελοιοποίηση του Μητσοτάκη:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τι λένε οι επιστήμονες

Στο μεταξύ, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί αστείες δικαιολογίες για την… ανάγκη κάποιου να ανάψει ένα κερί στην εκκλησία, ώστε να επιχειρηματολογήσει υπέρ του γεγονότος ότι οι ναοί μένουν εκτός της υποχρέωσης rapid test για ανεμβολίαστους, οι ειδικοί εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Μιλώντας στο Mega η Αθηνά Λινού τόνισε ότι ένας ναός «όσο ιερός κι αν είναι ο χώρος» δεν μπορεί να προστατεύσει από την έκθεση στον ιό, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους κλειστούς χώρους και να υπάρχει ισότητα.

Η Αθηνά Λινού επεσήμανε ότι ένας ναός όσο ιερός κι αν είναι ο χώρος δεν μπορεί να προστατεύσει από την έκθεση στον κορωνοϊό. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι «Σε όλους τους χώρους ιδιαίτερα στους κλειστούς πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει ισότητα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε τις δικές του αντιρρήσεις διερωτώμενος για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα νέα μέτρα, ενώ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των πιστών είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία.

Παράλληλα, ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας, ανέφερε ότι η επιδημιολογική παρατήρηση θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Πιο προσεκτικός στην τοποθέτησή του ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής, ο οποίος εξέφρασε εμμέσως τις ενστάσεις του, καλώντας τους πιστούς να κάνουν τεστ πριν πάνε στην εκκλησία και να μην βγάζουν τη μάσκα ούτε για να φιλήσουν τις εικόνες.

Επίσης ο κ. Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, επισήμανε μέσω της ΕΡΤ ότι «οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί και να γίνουν έστω δειγματοληπτικά ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της διασποράς».

Γεμάτες οι ΜΕΘ - Χωρίς πνευμονολόγο νοσοκομείο με 4 κλινικές covid-19

Τις συνέπειες της εγκατάλειψης του συστήματος Υγείας από την αρχή της πανδημίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά άνιση μάχη στα νοσοκομεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας για να σώσουν ζωές. Όπως περιέγραψε στην κρατική τηλεόραση ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης, «στα Ιωάννινα νιώθουμε την μεγάλη πίεση που νιώθει και η κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η πληρότητα στις κλίνες covid-19 (τις απλές κλίνες λοιμωδών) και τις κλίνες ΜΕΘ είναι τέτοια που επιβάλλει το άνοιγμα καινούργιων κλινών. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουμε αναγκαστεί να ανοίξουμε και δεύτερη μονάδα ΜΕΘ που υποδέχεται ασθενείς με covid-19». Προέβλεψε μάλιστα ότι «η πίεση θα μεγαλώσει, γιατί η διασπορά που βλέπουμε στα Ιωάννινα δεν αφορά μόνο την πόλη, αλλά και άλλα χωριά, μικρές πόλεις, καθώς και όλες τις ηλικίες» απεύθυνε έκκληση σε όλους «να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ περιφερειών και νομών».

«Οι καταστάσεις δυσκολεύουν και το αίσθημα ευθύνης πρέπει να μεγαλώνει. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, οι επιστήμονες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για αυτά που λέμε, οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν», συνέχισε ο ίδιος.

Την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ και στην κεντρική Ελλάδα περιγράφει με εκτενές θέμα του το iatronet, όπου όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά, στα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν μπει σε εφαρμογή ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, με τις νέες κλινικές covid-19 που ανοίγουν να γεμίζουν με την επόμενη εφημερία, αναγκάζοντας ασθενείς να διακομίζονται σε άλλες περιοχές, καθώς «οι ΜΕΘ είναι γεμάτες εδώ και εβδομάδες». Ο διευθυντής ΜΕΘ και Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός περιέγραψε πώς έγινε «αναδιάταξη της Ουρολογικής, που θα μας δώσει μερικές κλίνες επιπλέον από τις 77 που είναι ασφυκτικά γεμάτες, ώστε μαζί με τις 20 του Κέντρου να βγει η εφημερία της Πέμπτης». Όπως ανέφερε, σε κάθε εφημερία προσέρχονται περίπου 100 άτομα, με τα 20 να χρειάζονται εισαγωγή.

Στο Βόλο και το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο υπάρχουν ήδη τουλάχιστον τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς με covid-19 που λόγω της 100% πληρότητας των κλινών ΜΕΘ βρίσκονται σε ΜΑΦ. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα κρεβάτια ή οι αναπνευστήρες, αλλά οι γιατροί και νοσηλευτές που λείπουν. Όπως περιέγραψε στην ίδια πηγή ο Νίκος Χαυτούρας, μέλος του ΔΣ των νοσοκομειακών γιατρών, ήδη πριν την πανδημία, προβλέπονταν στο οργανόγραμμα 14 παθολόγοι για τις δύο παθολόγικές κλινικές. «Τώρα έχουμε 4 επιπλέον COVID και οι παθολόγοι είναι όλοι κι όλοι 8, από τους οποίους οι 2 είναι ένα βήμα πριν από την συνταξιοδότηση. Έχουμε φτάσει στο σημείο ένας παθολόγος να καλύπτει εκατό ασθενείς, ενώ δεν έχουμε ούτε έναν πνευμονολόγο»!

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες εικόνες αντιμετωπίζουν καθημερινά και οι γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι ήδη στο 100% και συνεχώς προσέρχονται νέοι ασθενείς. Όπως είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, η εφημερία ξεκινάει σήμερα χωρίς ούτε ένα κρεβάτι διαθέσιμο και όλες τις κλίνες ΜΕΘ καλυμμένες από ανεμβολίαστους. «Μας ανησυχούν οι προσελεύσεις. Σήμερα περιμένουμε 90-100 άτομα να προσέλθουν και θα χρειαστούν οι 45-50 εισαγωγή για νοσηλεία». Μόλις, σήμερα, εξάλλου, αναμένουν να φτάσουν από την Αθήνα τέσσερις γιατροί-εντατικολόγοι προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι 9 κλίνες ΜΕΘ που μέχρι τώρα είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)