to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:35 | 03.11.2021

Πολιτική

Συνέντευξη Μητσοτάκη: «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εκκλησίες» - Ανατριχιαστική κάλυψη της ΕΛΑΣ για Πέραμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε τις εκκλησίες επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος. Με ιδιαίτερα άκομψο σχόλιο κατά του Αλέξη Τσίπρα απάντησε στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους χώρους λατρείας - Μίλησε για πανδημία ανεμβολίαστων, εκτιμώντας πως τα «κόκκινα» νούμερα οφείλονται σε τέταρτο κύμα - Διαφώνησε «με τον τρόπο» που ο πατέρας του είχε εκφράσει κάποτε τη φράση του «εσείς είστε το κράτος».


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη σχολιάσει η Κουμουνδούρου.

Μπορείτε να την ξαναδείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ενώ παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης.

___

Στο συμπέρασμα του πρωθυπουργού πως η πανδημία δεν έχει ξεφύγει, αλλά και την παραδοχή ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τις εκκλησίες και για αυτό εξαιρέθηκαν οι πιστοί από την υποχρέωση rapid τεστ, στέκεται το δημοσίευμα του avgi.gr.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε δημόσια ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε τις εκκλησίες από την υποχρέωση rapid τεστ σε όσους προσέρχονται επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ανέφερε ότι αδυνατούν να ελέγξουν τις εκκλησίες και για αυτό δεν επιβλήθηκαν νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής των μέτρων, ενώ εξαπέλυσε unfair επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την πίστη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία αυστηρώς προσωπική υπόθεση.

• Διαβάστε επίσης: Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα rapid test τους χώρους λατρείας

Για άκομψη επίθεση σε βάρος του Τσίπρα, μιλάει ακόμα η Αυγή. Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έχει ξεφύγει η πανδημία»

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει για τον απλούστατο λόγο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Πέρυσι δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο και σήμερα το 73 των ενηλίκων Ελλήνων έχουν εμβολιαστεί και το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο» σημείωσε ειδικότερα.

• Διαβάστε επίσης: «Εκτός τόπου και χρόνου» ο Κυρ. Μητσοτάκης για την πανδημία που «δεν έχει ξεφύγει» , σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Πανδημία ανεμβολίαστων»

Ο πρωθυπουργός  συμπλήρωσε, «βρισκόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι, σήμερα, με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Και ο λόγος για τον οποίον συμβαίνει αυτό, είναι πολύ απλά διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ουσιαστικά περιοριστικά μέτρα όπως αυτά τα οποία είχαμε πέρυσι. Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κοινωνιών προ του εμβολίου. Τώρα που έχουμε εμβόλιο δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown».

Αποκλείει lockdown λόγω εμβολίου

«Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσομε πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί αυτή την τακτική», υπογράμμισε.

«Με το νοικοκυραίο ή με τον διαρρήκτη;» - Κάλυψε με ανατριχιαστική δήλωση την αστυνομία για το Πέραμα

Ερωτηθείς για τα περιστατικά αστυνομικής βίας - χωρίς να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα - ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα την αστυνομία και τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

«Μερικές φορές, νομίζω, ότι έχουμε θέμα νοοτροπίας. Διότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε. Είμαστε με το νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη; Είμαστε με τον Πρύτανη ο οποίος μπορεί να προπηλακίζεται ή είμαστε με τον τραμπούκο, ο οποίος θα πάει και θα τον κλειδώσει μέσα στο γραφείο του; Η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας. Μπορεί η Αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της; Προφανώς. Δείτε τις ανακοινώσεις του υπουργού, θεωρώ ότι κινούνται όλες απολύτως στη σωστή κατεύθυνση.

«Αντέχει το σύστημα, σωστά τα μέτρα»

«Αντέχει το σύστημα, σωστά τα μέτρα», δήλωσε, την ώρα που η βόρεια Ελλάδα έχει μείνει χωρίς ΜΕΘ και με ένα εξουθενωμένο προσωπικό.

Για ακόμα μία φορά, μάλλον μηδενικές προσδοκίες θα πρέπει να διατηρούν οι άνθρωποι του ΕΣΥ, αλλά και οι πολίτες που σπεύδουν σε αυτό, για οποιαδήποε ουσιαστική ενίσχυση του Συστήματος. Όπως εντοπίζει το δημοσίευμα του naftemporiki.gr, στην απάντηση για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε την εξής απάντηση: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι «τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε».

«Έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας», σημείωσε ενώ είπε ότι στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Επιπλέον είπε ότι δεν είναι χαμένη η μάχη της 1ης δόσης καθώς κάθε μέρα 5.000-8.000 πολίτες κάνουν το βήμα και ξεπερνούν τις φοβίες τους.

Όχι σε «επιτροπή κοινής αποδοχής»

Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αλλά και του Αλέξη Τσίπρα για μίνιμουμ συναίνεση στα θέματα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ενοχλημένος όταν ακούει «ότι δήθεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα» και αναρωτήθηκε τι πάει να πει «επιτροπή κοινής αποδοχής». «Να ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες στη χώρα μας και από το εξωτερικό. Δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους αλλά καταλήγουν σε μία θέση», υπογράμμισε.

Υπόσχεται δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 - Επιστροφές για πετρέλαιο στους αγρότες

Όπως εντόπισε το σχετικό θέμα του efsyn.gr, δύο είναι οι ειδήσεις που έβγαλε η σημερινή συνέντευξη και συγκεκριμένα μιλάει για τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού και την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε μερίδα αγροτών υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.

Το κύμα ακρίβειας που έχει πλήξει άγρια τα νοικοκυριά έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση που ψάχνει τρόπους να «χρυσώσει το χάπι», σχολιάζει.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, αφού επανέλαβε τα μέτρα-ασπιρίνες που έλαβε η κυβέρνησή του για την ανακούφιση των πολιτών από τα αυξημένα τιμολόγια στην ενέργεια προανήγγειλε επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο (σ.σ. μέσα στο 2022) μόνο σε αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. «Έχουμε διακρίνει το πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταστρώσουν ένα σχέδιο» ανέφερε.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Η πρώτη αύξηση «θα υπάρξει από την 01/01/2022» είπε ενώ ανέφερε πως θα γίνει και μια δεύτερη μέσα στο ίδιο έτος εφόσον «έχουμε λάβει γνώση των δυνατοτήτων της οικονομίας μας».

«Το κράτος είστε εσείς»: Η διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με μια «ιστορική» φράση του πατέρα του

Όπως ανέδειξε η ανάρτηση της Καθημερινής, τη διαφωνία του, για τον τρόπο τουλάχιστον που είχε τότε ειπωθεί, με μία ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Μega.

Αναφερόμενος στο θανατηφόρο περιστατικό του Περάματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πάντα θα υπάρχουν τραγικά περιστατικά τα οποία όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη συνολική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία».

Και πρόσθεσε: «Και τονίζω, κάποτε, θυμάστε, είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτή εδώ τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ‘το κράτος είστε εσείς’. Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε. Όμως, δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες κάτι το οποίο θα έπρεπε, νομίζω, όλοι να το αντιλαμβάνονται: ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία, δεν το έχει κάποιος άλλος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)