to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 03.11.2021

Κοινωνία

Ανοίγουν τα ραντεβού για την τρίτη δόση – Τι ισχύει, ποιους αφορά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών


Ανοίγει μεθαύριο, Παρασκευή, η πλατφόρμα ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου, εφόσον έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον δεύτερο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca.

Αναμνηστική δόση και για τους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson

Για την αναμνηστική δόση όσων έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα θα ανοίξει επίσης την Παρασκευή. Η δεύτερη δόση θα γίνεται δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με το εμβόλιο Pfizer, ενώ σύντομα θα μπορεί να γίνεται και με το Moderna.

Να σημειωθεί ότι πολίτες θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή μετά την παρέλευση του εξαμήνου ή του διμήνου -στην περίπτωση του εμβολίου της J&J, προκειμένου να κλείνουν το ραντεβού τους. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την περασμένη Παρασκευή που άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού για την τρίτη δόση, σημειώθηκε τετραπλασιασμός των ραντεβού. Παράλληλα ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι λόγω της αποστολής μηνυμάτων για την τρίτη δόση, μέσα στο Σαββατοκύριακο, προγραμματίστηκαν 100.000 ραντεβού.

«Περίπου 15.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα τη Δευτέρα και 20.000 χθες, δηλαδή 35.000 πολίτες σε δύο ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 50% χαμηλότεροι», είπε χαρακτηριστικά.

Έρχεται «ημερομηνία λήξης» των πιστοποιητικών εμβολιασμού;

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», συμπλήρωσε.

Τέλος, ως προς τα sms, που έχει ανακοινωθεί ότι θα αποστέλλονται στους ανεμβολίαστους, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι απαιτείται πρώτα σχετική νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια θα αποσταλούν σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. «Από τα 2,5 εκατ. πολίτες που είναι στην άυλη συνταγογράφηση, 400.000 δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε.

Γιατί είναι σημαντική η τρίτη δόση;

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απάντησε στο ερώτημα που ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό για το κατά πόσο βοηθά η χορήγηση τρίτης δόσης.

«Τι προστασία προσφέρει η τρίτη δόση; Πριν δύο ημέρες δημοσιεύτηκε στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, μία μελέτη παρατήρησης με τίτλο “Αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer”. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, αφού έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα άνω των 12 ετών, με μέση ηλικία 52 ετών, στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Ιούλιο- τον Ιούλιο είχε αρχίσει η χορήγηση της τρίτης δόσεως στο Ισραήλ- μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021. Και αυτά τα άτομα τα οποία είχαν πάρει την τρίτη δόση συγκρίθηκαν με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχαν, έχοντας κάνει δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πριν πέντε μήνες», επεσήμανε.

Όπως είπε, «οι παράγοντες που αναζητήθηκαν στη μελέτη ήταν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι από Covid. Έτσι, έχουμε δύο ομάδες σύγκρισης, επαναλαμβάνω, αυτούς που είχαν πάρει την τρίτη δόση και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις. Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε αυτούς που ήταν εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer».

«Τα ευρήματα ήταν τα εξής: Σε ποσοστό 93% τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% είχε μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% είχε μικρότερο κίνδυνο για θάνατο. Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πέντε μήνες πριν. Η αναγκαιότητα, όπως γνωρίζουμε, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)