to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 03.11.2021

Πολιτική

Ενώ τα νοσοκομεία ασφυκτιούν: Ημίμετρα χωρίς σχέδιο, στο απυρόβλητο ξανά η Εκκλησία

Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι, στο απυροβλήτο και πάλι η Εκκλησία, με φόντο το νέο ρεκόρ κρουσμάτων (6.700) χθες και την πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπου η πληρότητα των κλινών COVID αγγίζει το 100%


Mετά το νέο μαύρο ρεκόρ με 6.700 νέα κρούσματα κορονοϊού (2/11/21), η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους ανεμβολίαστους, μένοντας σταθερή στην απόφαση της να αποφύγει lockdown και να μην επιβάλλει περιορισμούς στουςεμβολιασμένους.

Δέσμη νέων μέτρων, η οποία όμως παραμένει διστακτική και ο φόβος είναι ότι μπορεί να έχει έρθει πολύ αργά, δεδομένων των τρομακτικών προβλέψεων για την εξέλιξη της πανδημίας. Ενώ ουδείς αγγίζει για άλλη μία φορά την Εκκλησία, με τον υπουργό Υγείας να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η μετάδοση στην εστίαση από ό,τι στις Εκκλησίες.

Τους «αδειάζει» ακόμα και ο «γαλάζιος» πρόεδρος του ΠΙΣ

Για μία ακόμη φορά στο θέμα των μέτρων στις εκκλησίες άλλα λένε οι επιστήμονες και άλλα αποφασίζονται τελικά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, που δεν επέβαλε αυστηροποίηση μέτρων στους χώρους λατρείας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, πρέπει να το ξαναδούμε».

«Είναι άλλο τα λατρευτικά καθήκοντα, που δεν μπορεί να μου τα στερήσει κανείς, να μπω σε μία εκκλησία να ανάψω ένα κερί, άλλο είναι όμως η συμμετοχή σε μία μαζική λατρευτική διαδικασία», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «για τη συμμετοχή σε μαζικές λατρευτικές εκδηλώσεις, τις λειτουργίες και τα μυστήρια, χρειάζεται rapid test για τους ανεμβολίαστους».

Οικονόμου: Δεν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, αναφέροντας ότι από την ανάλυση των δεδομένων των εμβολιασμών αυτή την ώρα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να προσφέρει κάτι. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ότι στην υποχρεωτικότητα θα πρέπει να έχει κανείς και την ποινή, το μέτρο που θα επιβληθεί σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται.

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα που θα αφορούν τους εμβολιασμένους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδ. Ξανθός: Αναντίστοιχα της κατάστασης τα μέτρα

«Λοκντάουν» για τους ανεμβολίαστους, αντιδρούν οι Έμποροι

Κατά τα λοιπά, έναν μήνα μετά τις εξαγγελίες περί λήξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις χθες ανακοίνωσε «λοκντάουν» για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο.

Ειδικότερα, σε δύο αυξήθηκαν τα τεστ εβδομαδιαίως για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, ενώ η πρόσβαση όσων πολιτών δεν έχουν «τσιμπηθεί», σε οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα περνά μέσα από την επίδειξη ράπιντ ή μοριακού τεστ. Εξαιρούνται καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία αλλά και οι εκκλησίες.

Οι κυβερνητικές αλχημείες προκάλεσαν απόγνωση στον κλάδο του λιανεμπορίου που βλέπει για ακόμα μια φορά να «πληρώνει το μάρμαρο». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, έκανε λόγο για «ασύμμετρο το βάρος» εξηγώντας πως «από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τις προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Και τόνισε πως «η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

«Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε 'αχαρτογράφητα νερά' και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σημείωσε πως τα μέτρα «αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown».

«Όλοι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ Παπανικολάου, 7 στους 10 πεθαίνουν»

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να γίνονται διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ο υπουργός Υγείας επέμεινε στη συνέντευξη Τύπου στις λαθροχειρίες με τα κρεβάτια εντατικής και τις προσλήψεις.

Χαρακτηριστικές της εφιαλτικής κατάστασης οι σημερινές δηλώσεις του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος τόνισε πως στο 70% έχει φτάσει η θνητότητα στις εντατικές και πως το σύνολο των ασθενών, που νοσηλεύονται σε αυτές, είναι ανεμβολίαστοι.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 3/11 στον ΣΚΑΪ ο ίδιος σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους ασθενείς πηγαίνουν στο νοσοκομείο πάρα πολύ αργά. «Είναι μια μικρή εικόνα από ένα νοσοκομείο τεράστιο που δίνει μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή για να κρατήσει όρθιο ένα σύστημα υγείας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος σχολιάζοντας την πρωτοφανή εκτόξευση των κρουσμάτων δεν απέκλεισε αυτά να αυξηθούν και άλλο λέγοντας το εξής: «να παρακαλάμε να μείνουν σταθερά». Τέλος, έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λάρισα και τη Βόρεια Ελλάδα. όπου οι γύρω νομοί πιέζουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης.

Ξανά ΕΣΥ «μίας νόσου», εξαντλημένοι οι υγειονομικοί, εκτός συστήματος 6.500 επαγγελματίες

Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας η πληρότητα των κλινών COVID αγγίζει το 100%. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη κάνει «ντιλ» με ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με COVID αλλά και άλλες παθήσεις (όπως και στα προηγούμενα δύο «κύματα» της πανδημίας), ενώ εάν η υψηλή προσέλευση περιστατικών συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε λειτουργικές αλλαγές, με μείωση των τακτικών χειρουργείων προκειμένου να απελευθερωθούν δυνάμεις για τα περιστατικά COVID. Κάτι που θα μετατρέψει σε μονοθεματικό το ΕΣΥ για ακόμα μία φορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λοιπή νοσηρότητα, όλους δηλαδή τους υπόλοιπους ασθενείς. 

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 6.500 επαγγελματίες υγείας έχουν μείνει εκτός ΕΣΥ εδώ και δύο μήνες λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Την έντονη πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία περιγράφουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Οπως ανέφεραν ενδεικτικά χθες, έπειτα από ακόμα μία δύσκολη εφημερία, το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης θύμιζε νοσοκομείο εκστρατείας, αφού δέχθηκε σε ένα 24ωρο 160 περιστατικά με συμπτώματα COVID, έγιναν 35 εισαγωγές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 20 ύποπτων.

Στα όρια των σωματικών αντοχών τους έχουν φτάσει και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διευθυντή της κλινικής COVID του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος την ώρα που στάθηκε μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες προκειμένου να ενημερώσει για την πανδημία, ένιωσε έντονη αδιαθεσία και αποχώρησε υποβασταζόμενος από συναδέλφους του. Οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα και η αδιαθεσία αποδόθηκε στη μεγάλη κόπωση και στις πολλές ώρες συνεχόμενης εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)