to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 02.11.2021

Κοινωνία

Καλπάζει η πανδημία - Φόβοι και για μαύρο Νοέμβριο με 10.000 κρούσματα - Στις 6 μ.μ. ανακοινώσεις από τον Πλεύρη

Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναμνηστική δόση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και για τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού- Στο κόκκινο τα νοσοκομεία, με τον κλοιό να στενεύει ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα, αφού η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε το 100% - Στο τραπέζι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών


Εν αναμονή των αποφάσεων για το αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολίου και στα άτομα κάτω των 50 ετών, αφού σήμερα, Τρίτη, θα συνεδριάσει επί του θέματος η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Φουντώνει» η πανδημία μετά τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων. 

Kατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι «αν η Επιτροπή δώσει το “πράσινο” φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

Όπως επισημαίνεται και σε ρεπορτάζ της Αυγής, ο  Οκτώβριος αποτελεί τον δεύτερο χειρότερο μήνα μετά τον περασμένο Αύγουστο, με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 86.403. Μετά την έκρηξη κρουσμάτων που προκάλεσαν αμηχανία στην κυβέρνηση και μπαράζ συσκέψεων, στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης ο Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα. Νωρίτερα, στις 13:00 αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων. Όπως τόνισε ο υπ. Υγείας, Θ. Πλεύρης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τα μέτρα αυτά δεν θα περιλαμβάνουν lockdown.Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο MEGA. 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυξημένων διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους και αλλαγές στην προσβασιμότητά τους σε μικτούς χώρους. Οι σχετικές συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα επικρατέστερα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις  ανάμεσα στα τραπέζια στους μεικτούς χώρους
  • Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι,
  • Να γίνουν τρία τα υποχρεωτικά τεστ ( αντί για δύο) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
  • Να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
  • Να μην έχουν πλαϊνά προστατευτικά οι εξωτερικοί χώροι και αν έχουν να θεωρούνται… κλειστοί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης γιατρών του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. 

Σημειωτόν οι εμβολιασμοί

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού, είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης, συμπλήρωσε.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες με την τρίτη δόση.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

Πρόσω ολοταχώς για τα 10.000 κρούσματα

Τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα από το 4ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού, περιέγραψε με μελανά χρώματα ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόνης.

Όπως επεσήμανε «εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας επεσήμανε ότι ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση και δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί ενώ επεσήμανε ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα με την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Όπως είπε στη χώρα μας δεν υπάρχει ομοιογένεια στον εμβολιασμό με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές της χώρας με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Δηλαδή μπορεί οι πλήρως εμβολιασμένοι να είναι γύρω στο 60%, όμως, το ποσοστό αυτό δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Όπως είπε, η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα δείχνει ότι κατά τη γνώμη του υπάρχουν μόνο μόνο δύο δυνατότητες «ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά».

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε στην ίδια εκπομπή και ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Όπως επεσήμανε «η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί».

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου κατά 100% στα λύματα.

Στο κόκκινο τα νοσοκομεία

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε με 329 διασωληνωμένους και μας άφησε με 421, άνοδο 92 ασθενών σε μόλις έναν μήνα, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 29%. Μια λογική εξέλιξη αν συνυπολογιστεί η διαφορά Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Τον Οκτώβριο αυτός ο αριθμός σκαρφάλωσε στους 6.631 από 6.033. Ακόμα πιο διαφωτιστικός για την τάση των ροών στις εισαγωγές είναι ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας κάθε μήνα. Το τελευταίο επταήμερο του Σεπτεμβρίου είχαμε 177,4 εισαγωγές την ημέρα, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του επόμενου μήνα αυτές ανέβηκαν στις 272,9.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης «το ΕΣΥ δεν θα ξαναγίνει μονοθεματικό, με στόχο τη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ασθενών που πάσχουν και από άλλα νοσήματα». Παράλληλα, επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία να είναι μοιρασμένες (700 για ασθενείς Covid και 600 για non-Covid), χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν οι κλίνες Covid αν παραστεί ανάγκη». Παρ' όλα αυτά, σε χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι «ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430». Με άλλα λόγια, οι κλίνες ΜΕΘ έχουν καλυφθεί στο 50%, γεγονός που θα οφείλει να συνειδητοποιήσει ο υπ. Υγείας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ. 

Δυσκολεύει η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα

Το Σαββατοκύριακο η κατάσταση στα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θύμιζε και πάλι εμπόλεμη ζώνη. Η προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού εκτοξεύθηκε και οι εισαγωγές που έγιναν θύμιζαν τις ημέρες του περασμένου «μαύρου Νοέμβρη». Η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει φτάσει το 100%, ενώ σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει κρεβάτι ούτε και στις απλές κλινικές Covid στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι 200 απλές κλίνες του ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» που διατέθηκαν με το αζημίωτο, για να υποδεχθούν είτε ασθενείς που είναι στο στάδιο της αποθεραπείας είτε ήπια περιστατικά Covid-19, δεν θα αρκούν σε λίγες ημέρες αν συνεχιστεί αυτή η τεράστια πίεση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Και ακόμη δεν έχει καταγραφεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα του εορταστικού τριημέρου της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται κανένας περιορισμός στα διάφορα εορταστικά πανηγύρια που στήθηκαν στον Άγιο Δημήτριο και στη στρατιωτική παρέλαση.

Αναγκαία η ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση

Συνεχίζουν να φωνάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ότι απαιτείται άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με αντίστοιχη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ώστε να στελεχωθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις στα οργανογράμματα των νοσοκομείων την ώρα που οι ΜΕΘ έχουν ήδη ξεχειλίσει και υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς με covid-19 σε απλές κλίνες, όπως είναι σαφές από όσα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, ειδικά σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα, γιατί ξεκινάει από την Λάρισα και πάνω ... Οι ΜΕΘ βρίσκονται σε ασφυξία, συνάδελφοι που εφημερεύουν τρέμουν, φοβούνται αν τα περιστατικά είναι πάρα πολλά τι θα κάνουν, πού θα τα βάλουν. Όταν ένας γιατρός ή νοσηλευτής φτάνει σε αυτό το σημείο, κάθε μέρα στην καθημερινότητά του, να ξέρει ότι εκτός από το ιατρικό κομμάτι πρέπει να δει και τι θα κάνει με τη διαχείριση των περιστατικών, δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο και η δική του ζωή, η πίεση είναι μεγάλη», περιέγραψε η κα Παγώνη.

Το πρόβλημα είναι πολύ οξύ στη βόρεια Ελλάδα που έχει πολύ χαμηλό εμβολιασμό, συνέχισε, «υπάρχουν πόλεις με 40%, 42%. Φοβάσαι, τρέμεις για το τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες που, μαζί με την covid-19, θα είναι και άλλες ιώσεις και η γρίπη, που η έξαρση ξεκινάει Δεκέμβριο και συνεχίζεται Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Άρα "τρέχουμε" να εμβολιαστούμε και για τη γρίπη, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, που θα δυσκολέψει πάρα πολύ».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τα κρούσματα της Δευτέρας είναι «καμπανάκι» για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα, γιατί «τα αποτελέσματα των παρελάσεων και των γιορτών, 26 και 28 Οκτωβρίου, δεν τα έχουμε δει ακόμα».

«Αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό μόνιμο, χρηματοδότηση των νοσοκομείων», επανέλαβε η κ. Παγώνη, «με αυτό πρέπει να ασχοληθούμε. Εμείς τα είπαμε χτες στον υπουργό που είχαμε πάλι συνάντηση. Ο υπουργός (σ.τ.σ. Θανάσης Πλεύρης) δεν είπε ότι δεν τα καταλαβαίνει, αλλά ότι θα προσπαθεί να κάνει τη διαχείριση, αυτή τη στιγμή, με τους γιατρούς ανά περιφέρεια, να δει τις ελλείψεις και να προχωρήσει. Αυτό θέλει τρέξιμο, ταχύτητα "με χίλια", για να καλύψουμε τις θέσεις των κενών γιατρών και νοσηλευτών, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Αυτό μας καίει. Θέλουμε προσωπικό, χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, για να "βάλουμε πλάτη", να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)