to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 01.11.2021

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου προς Άδ. Γεωργιάδη: Να βγούμε μία βόλτα στις λαϊκές αγορές να ακούσουμε τι λένε οι άνθρωποι

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων


«Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», είναι ο πλήρης τίτλος του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως διαλύει τις λαϊκές αγορές.

Εκεί μίλησε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου. Αναλυτικά η ομιλία:

Άκουσα πολύ προσεκτικά τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης. Θαύμασα στον υπουργό, για πολλοστή φορά, το θράσος, τον κυνισμό και την υποκρισία του. Θράσος γιατί έρχεται εδώ και καλεί την αντιπολίτευση να συζητήσει ήρεμα και απλά για ένα νομοσχέδιο, ενώ ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι καταργεί χωρίς αιτιολογική έκθεση, έναν νόμο τον οποίο και η ΝΔ είχε ψηφίσει. Λέει ο κ. Γεωργιάδης ότι «σώζουμε τις λαϊκές», θέλουμε «διαφάνεια» κλπ. Εδώ η θρασύτητα και ο κυνισμός ξεπερνάνε κάθε όριο. Καταρχάς δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη κ. υπουργέ. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλετε να τις διαλύσετε, το είπατε ο ίδιος, να συγχωνευτούν κλπ. Και τώρα θα σας θεωρήσουμε σωτήρα των λαϊκών αγορών;

Μήπως θέλετε να βγούμε μία βόλτα στις λαϊκές αγορές να ακούσουμε τι λένε εκεί οι άνθρωποι; Γιατί εκεί θα δείτε τι πραγματικά φταίει και ότι δεν σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι λένε αυτοί που εμπλέκονται στις λαϊκές αγορές; Παραγωγοί και επαγγελματίες; Λένε ότι πάτε με έμμεσο τρόπο να καταργήσετε επί της ουσίας έναν θεσμό που υπάρχει από το 1929 και σε αυτόν βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας, σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι ένα κοινωνικοοικονομικό φαινόμενο αλλά  είναι ταυτόχρονα και πολιτιστικό.

Είπατε και εσείς κ. υπουργέ και οι βουλευτές της πλειοψηφίας «θα κοιτάμε στο κινητό και θα διαλέγουμε σε ποια λαϊκή αγορά είναι τα φθηνά προϊόντα». Έχετε ιδέα από λαϊκές αγορές; Έχετε ιδέα τι είναι η λαϊκή αγορά; Ξέρετε κανέναν άνθρωπο αυτής της κοινωνίας να ψάχνει να δει σε ποια λαϊκή θα πάει; Ή μήπως δεν ξέρετε ότι επί οικονομικής κρίσης, αυτοί οι παραγωγοί, αυτοί οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, έριχναν τα προϊόντα και πήγαιναν το μεσημέρι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη ανάγκη για να μπορέσουν να επιβιώσουν;

Θέλετε λέτε διαύγεια και διαφάνεια, γιατί εσείς τολμάτε να κάνετε μεταρρυθμίσεις. Γιατί αυτές οι μεταρρυθμίσεις σας, πάνε μονίμως προς τα πίσω και ποτέ δεν πάνε προς τα μπροστά; Είπατε να προσαρμοστούμε εν γένει με την οικονομία του 20ου αιώνα: να συζητήσουμε γι αυτή την οικονομία και για την ακρίβεια που καλπάζει; Και αντί εδώ να ενισχύσουμε τις λαϊκές αγορές, να ενισχύσουμε τους παραγωγούς, να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη βελτίωση προς την κατεύθυνση ανάσχεσης της ακρίβειας, έχουμε το ακριβώς αντίθετο.

Εκεί όμως που πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά και φαντάζομαι όλη η κοινωνία, είναι το περίφημο πτυχίο. Είμαστε ή δεν είμαστε όλοι εδώ σε αυτή τη Βουλή που ψηφίζουμε και καταψηφίζουμε εμείς συγκεκριμένα, τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής διότι δεν μπορούν τα παιδιά να παίρνουν πτυχίο για να πάνε στα ΙΕΚ, στις τεχνικές σχολές και εδώ έρχεστε με αυτό το νομοσχέδιο και μας λέτε ότι είναι κριτήριο το πτυχίο; Αυτό είναι όχι το άκρο άωτο της υποκρισίας αλλά ξεπερνάτε τα όρια.

Θέλετε λέτε διαφάνεια εν προκειμένω. Στα λευκά κολάρα όμως δεν θέλετε! Στις απευθείας αναθέσεις που έφτασαν  το 1 δις δεν θέλετε! Είναι αυτός ο κυνισμός σας που δεν αντέχει κανένας μας. Είστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ΄ αλεύρι. Τώρα λέει ο κ. Γεωργιάδης είναι 80-20% αναλογία παραγωγών εμπόρων. Εκεί είναι το κουμπί της Αλέξαινας, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα του υπουργού: γιατί να είναι τόσο συντριπτική αναλογία των παραγωγών και πως θα πέσει αυτή η αναλογία. Και ενώ κατορθώθηκε, με διαβούλευση και συναίνεση παραγωγών και επαγγελματιών, αυτό το 50-50 με το ν. 4497, έρχεστε εδώ και το αφήνετε απροσδιόριστο. Αυτό είναι το πρόβλημα σας και το ομολογήσατε με έμμεσο τρόπο. Όπως επίσης το πρόβλημά σας είναι ότι διαλύετε τις αγορές των καταναλωτών. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτός ο θεσμός, εσείς τον διαλύετε.

Επίσης, σχετικά με αυτό που είπατε για την αφαίρεση άδειας και διαβάσατε και τις ποινές που προβλέπονταν στον 4497. Δεν λέτε το βασικό: η άδεια είναι ο πυρήνας της λογικής της λαϊκής αγοράς. Τι φέρνετε εσείς; Τη θέση. Η αναστολή λοιπόν της άδειας δεν έχει να κάνει με την ίδια την άδεια, αλλά πότε θα προκηρυχτεί θέση. Πράγμα το οποίο επί της ουσίας σημαίνει ότι χάνει την άδεια ο άλλος, μέχρι να προκηρυχτεί η θέση και να πληροί τα πάρα πολλά κριτήρια που έχετε βάλει.

Θέλω να κλείσω με ένα πράγμα που αφορά τις υπουργικές αποφάσεις. Ψηφίζουμε έναν νόμο, γίνεται νόμος του κράτους με την ψήφο σας. Δεν υπάρχει ενσωματωμένος κατάλογος των προϊόντων σε αυτό το νομοσχέδιο που θα γίνει νόμος του κράτους; Βασίζεται στον υπουργό κάθε φορά; Και αυτό το λέμε δημοκρατία; Που ξέρουμε και εμείς και εσείς που θα υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο, πως κάθε υπουργός θα αποφασίσει μετά, χωρίς διαβούλευση, 17 υπουργικές αποφάσεις. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Να σημειώσω επιπλέον δύο πράγματα. Υπάρχουν μέσα στο νομοσχέδιο άρθρα που αφορούν χειροτέχνες και εικαστικούς. Αυτό είναι ένα πολιτιστικό γεγονός. Δεν μπαίνει στον εμπορικό ανταγωνισμό. Σας παρακαλώ να τα καταψηφίσετε αυτά τα άρθρα. Σε όλη την Ευρώπη είναι πολιτιστικό γεγονός, μην έρχεστε να βάλετε σε εμπορικό ανταγωνισμό δημιουργήματα που γίνονται εκείνη τη στιγμή από τον δημιουργό και πιστοποιείται από το επιμελητήριο τεχνών στο οποίο υπάγεται ο καθένας. Και τέλος, αποσύρετε το άρθρο 71 που αφορά το υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά την τροπολογία για την αστυνομία και τις εκλογές: είναι αντιδημοκρατική και πάτε με αυτό τον τόπο να φτιάξετε ένα επιτελικό παρακράτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)