to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 01.11.2021

Κοινωνία

Σοκάρουν τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας - Βουλιάζουν οι ΜΕΘ - Κραυγή αγωνίας ειδικών

Τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους, οι δυσμενείς προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες αλλά και η απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό το οποίο θα επιβαρύνει το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας


Συναγερμός στο Μαξίμου

Συναγερμός επικρατεί για τη ραγδαία διασπορά του κορονοϊού, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας. Κατά πληροφορίες, αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων που δέχονται μεγάλη πίεση.

Δείτε τη χθεσινή εξέλιξη της πανδημίας όπου ήταν: 421 οι διασωληνωμένοι (οι 357 ανεμβολίαστοι) με 2.727 νέα κρούσματα και 44 θανάτους

Αθηνά Λινού: Αποτυχημένη η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση

Την άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπογράμμισε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Ενόψει της σύσκεψης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων την Τετάρτη υπό το φως της αύξησης κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, η κα Λινού εμμέσως αμφισβήτησε την νέα «ιδέα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για SMS στους ανεμβολίαστους. «Δεν ξέρω σε τι δεδομένα στηρίζεται η Πολιτεία, αν έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο κάπου στον κόσμο ή πιλοτικά στη χώρα μας», όπως είπε, όπως και «δεν ξέρω πού στηρίζει ο κ. Μόσιαλος την άποψή του ότι δεν θα έχουμε απόδοση, αν έχει κάποια δεδομένα», αλλά όπως υπογράμμισε, «στην προληπτική ιατρική συνήθως λέμε ότι εφαρμόζουμε "καλές πρακτικές" ... αν έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα κάπου και πέτυχε, το επαναλαμβάνουμε  ... αν δεν έχει, το δοκιμάζουμε σε μικρή κλίμακα, βλέπουμε τα αποτελέσματα και μετά συνεχίζουμε».

«Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά», συνέχισε, σημειώνοντας ότι σήμερα «η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι ουσιαστικά η πολιτική που εφάρμοσε η Βρετανία τους τελευταίους μήνες και δυστυχώς απέτυχε, το 30% των νοσηλευόμενων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, αυξάνονται τα κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία». Στην Ελλάδα, κατά την ίδια, «πρέπει να δούμε πώς εμείς θα μιμηθούμε ή θα επιγράψουμε επιτυχημένα συστήματα».

«Το βασικό είναι να ξαναρχίσουμε να τηρούμε μέτρα, μάσκα παντού, αποστάσεις παντού. Να μην διαχωρίζουμε τον πληθυσμό σε εμβολιασμένους και μη. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, απλώς για λιγότερες ημέρες ... Παλαιότερα δεν το ξέραμε ... Χρειαζόμαστε την τρίτη δόση οι εμβολιασμένοι για να διατηρήσουμε το επίπεδο ανοσίας ... Πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις ... οι εμβολιασμένοι κυκλοφορούν ... θα κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά, που μετά θα το μεταδόσουν στους ηλικιωμένους».

Για την συζητούμενη πρόταση αύξησης των υποχρεωτικών τεστ για ανεμβολίαστους με δική τους οικονομική επιβάρυνση, η κα Λινού είπε χαρακτηριστικά «θα απαντήσω έμμεσα. Πριν 3-4 ημέρες έγινε συνάντηση για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Βοστώνη. Ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ είπε ότι σε καμία πανδημία τα τιμωρητικά μέτρα δεν αποδίδουν, μάλλον κάνουν κακό».

«Ο εμβολιασμός στο 60% δεν φτάνει»

Την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν διατύπωσε μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Είμαστε στην αρχή της ψυχρής περιόδου και ήδη έχουμε επίπεδα ρεκόρ. Δυστυχώς πηγαίνουμε άσχημα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις για τα Χριστούγεννα, να μιλάμε για εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς. Βρισκόμαστε σε περιπέτεια. Μπορεί να ληφθούν πιο ήπια μέτρα. Ο ρυθμός αύξησης της διασποράς είναι δεδομένα μεγάλος. Όμως υπάρχουν και αντικειμενικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διασπορά. Για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα το κρύο είναι πιο έντονο και τα παράθυρα δύσκολα ανοίγουν», είπε.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Νίκος Καπραβέλος: Γέμισαν οι ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Απειλούμαστε με τραγωδία

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος ανέφερε πως οι πνευμονολόγοι θα ζητήσουν τη συνδρομή του χειρουργικού τομέα, ενώ από σήμερα θα συμβάλουν και μικρά ιδιωτικά νοσοκομεία με τη διάθεση περίπου 200 κλινών στο ΕΣΥ.

>> Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ.

«Υπάρχει συζήτηση τα μικρά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να γίνουν όλα Covid, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Η εφαρμογή των μέτρων και η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία πάση θυσία. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος αν δεν υπάρξουν έλεγχοι σε υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, ειλικρινά αυτή η κοινωνία δεν έχει μέλλον. «Δεν μας φτάνουν αυτά που βλέπουμε; Η συζήτηση έχει τελειώσει. Όσοι ήταν να πειστούν πείστηκαν».

Αναφορικά με το θέμα των αρνητών ο κ. Καπραβέλλος μίλησε για ασθενείς τελικού σταδίου που πάνε στο νοσοκομείο μετά από είκοσι ημέρες δύσπνοιας και δεν θέλουν να κλιμακωθεί η θεραπεία τους. «Η θα συμμορφωθούμε με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα -από τον εμβολιασμό μέχρι τα μέσα προστασίας – ή η χώρα μου θα θρηνήσει μια ακόμη τραγωδία».

Ώρα δύσκολων αποφάσεων - Ποια νέα μέτρα εξετάζει και τι απορρίπτει η κυβέρνηση

Όπως ανέφερε το ethnos.gr σε προηγούμενο δημοσίευμά του, η αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη, κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες, δηλαδή αν γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών σε κλειστούς χώρους που είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Επίσης θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανοιχτοί χώροι - στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι- με πρόχειρες κατασκευές (π.χ με νάιλον και πλεξιγκλάς) έχουν κλείσει τελείως και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις κόκκινες περιοχές

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα δεδομένα για το ποιά πρόσθετα μέτρα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή για τους ανεμβολίαστους, καθώς έχουν διατυπωθεί προτάσεις από τους ειδικούς. Στο τραπέζι των προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα (δηλαδή να πάνε στα δύο test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στα τρία για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων).

Τέλος η αποστολή sms στους ανεμβολίαστους δεν θα ξεκινήσει σήμερα, ενώ φαίνεται πως δεν θα είναι καθημερινή η αποστολή μηνυμάτων καθώς υπάρχει προβληματισμός για το πως θα λειτουργήσει το μέτρo Για παράδειγμα τη διαφωνία του έχει εκφράσει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας πως μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα . Για το θέμα θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις τις επόμενες ημέρες

Με πληροφορίες από: Έθνος, Αυγή, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)