to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 01.11.2021

Κοινωνία

Λιμάνι: Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων - Μαζική η συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας

Συνεχίζεται ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά που ξεκίνησε με αφορμή το θάνατο συναδέλφου τους. Το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας, ενώ ήδη έχουν αποφασίσει την διεξαγωγή νέας 48ωρης απεργίας για τις 4 και 5 Νοεμβρίου 2021.


Μαζική και δυναμική η σημερινή συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, στην οποία εκτός από τους ίδιους τους απεργούς καλούσαν τόσο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά όσο και η ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι έχουν διατυπώσει μια σειρά αιτημάτων για τους όρους ασφάλειας, τις κόντρα βάρδιες και τις συμβάσεις τους.

Image

Image

Image

(φωτ. Ναυτεργατική Twitter)

Θ. Λαφιάς - Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Ο αγώνας μας συνεχίζεται για να μη θρηνήσουμε και άλλο συνάδελφο

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Να δικαιωθούν τα αιτήματα των εργαζομένων - Συγκέντρωση 1/11 στις 9.00 στο Υπουργείο Εργασίας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - Σ.Ε.Π. Τραινοσέ

Το ΕΚΠ καλεί τους εργαζόμενους του Πειραιά και της Αθήνας σε μαζική συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας, την Δευτέρα 1/11/2021 στις 09:00, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της COSCO, οι οποίοι διεκδικούν:

• 6άρες πόστες αντί για 4 που σήμερα επιβάλει η εργοδοσία.
• Κατάργηση των κόντρα βαρδιών. Πρόγραμμα εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
• Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή Σ.Σ.Ε.
• Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

ΑΔΕΔΥ: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της ΕΝΕΔΕΠ

Σε ανακοίνωση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του νεκρού λιμενεργάτη της Cosco, Δημήτρη Δαγκλή.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των λιμενεργατών και του Σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ.

Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους που είναι η λειτουργία Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας, η υπογραφή ΣΣΕ και η κατάργηση των συνεχόμενων (κόντρα) βαρδιών.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση τους στο Υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη, στις 9. 00 π.μ.

Συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο η απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι κηδεύτηκε ο άτυχος συνάδελφός τους που εν ώρα εργασίας παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα.

Τη συνέχιση της απεργίας τους και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου για 7η μέρα αποφάσισε ομόφωνα το σωματείο εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά ΕΝΕΔΕΠ το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μετά το θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή εν ώρα εργασίας από γερανογέφυρα στην προβλήτα ΙΙ.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ζήτησε να δικαιωθούν τα αιτήματα των εργαζομένων και καλεί σε συγκέντρωση η Δευτέρα 1/11 στις 9 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας

Από τότε που το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ξεκίνησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικεί 4 βασικά αιτήματα:

→ 6άρες πόστες (εργατικές ομάδες) αντί για 4 που σήμερα επιβάλει η εργοδοσία. Αν υπήρχε κι άλλος συνάδελφος δίπλα στο Δημήτρη, σήμερα θα μπορούσε να είναι μαζί μας.

→ Κατάργηση των κόντρα βαρδιών, πρόγραμμα εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Να μη κοιμόμαστε με το κινητό ως σκουλαρίκι.

→ Μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ. Να μη κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, τη πίεση να ζήσουν οι οικογένειες μας. Με 6 ή 16 μεροκάματα πως μπορεί να ζήσουν τα παιδιά μας?

→ Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου όπως αναφέρει ο 902.gr οι εργαζόμενοι με ασύρματο απευθύνθηκαν στα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται στη ράδα του Πειραιά και περιμένουν να καταπλεύσουν στις προβλήτες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) καλώντας τους να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους.

Θυμίζουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έχει κρίνει «παράνομες»  τις δύο προηγούμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μέλη της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) πραγματοποίησαν μοτοπορεία ενημέρωσης και διαμαρτυρία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να συγκροτηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, να γίνουν 6αρες πόστες και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε πλήρους απασχόλησης.

Όπως δήλωσε, χθες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μπουν ακόμα για δουλειά αν δεν λυθούν τα δίκαια αιτήματά τους και μάλιστα στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο συνάδελφός τους. Προσέθεσε ότι έχει ευθύνη και η COSCO και η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, γιατί δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα. «Οι πρώτοι που θέλουν να δουλέψει το λιμάνι είμαστε εμείς», τόνισε.

«Την ίδια στιγμή που «συνοδεύουμε» το συνάδελφο, φίλο, αδελφό Δημήτρη Δαγκλή, την ίδια ώρα επέλεξε θρασύτατα, προκλητικά η εργοδοσία "COSCO" -DPORT να δείξει για ακόμη μια φορά το αδίστακτο πρόσωπο της και να σύρει τους εργαζομένους του λιμανιού σε νέα ασφαλιστικά μέτρα για να βγει πάλι παράνομος ο αγώνας που δίνουμε παλικαρίσια για 6η ημέρα ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας» αναφέρει το σωματείο της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ).

Νέα προσφυγή του ΣΕΠ να κηρυχθεί παράνομη η απεργία

Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά προσέφυγε εκ νέου στο πρωτοδικείο Πειραιά και σύμφωνα με τη διοίκηση, το δικαστήριο έκρινε εκ νέου παράνομη την απεργία των εργαζομένων.

Επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής να αναληφθεί πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για άμεση αποκατάσταση της επιχειρησιακής λειτουργίας του εμπορικού λιμένα Πειραιά, που τελεί υπό αποκλεισμό εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων κατόπιν του πρόσφατου μοιραίου δυστυχήματος, υπέβαλε χθες η Διεθνής Ναυτική Ένωση.

Μήνυμα μέσω ασύρματου στα πλοία που βρίσκονται στη ράδα του Πειραιά από τους απεργούς λιμενεργάτες της Cosco

Συγκλονιστική στιγμή όπου απεργός της Cosco ζητά με δίγλωσσο μήνυμα αλληλεγγύη από ναυτικούς των πλοίων που βρίσκονται έξω από το λιμάνι και αναμένουν την είσοδο τους.

Πε πληροφορίες από efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)