to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 29.10.2021

Πολιτική

ΕΟ ΚΚΕ για «Euronews»: Ζητά μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του καναλιού

«Τις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας του «Euronews», που έχουν στόχο την απόλυση όλων των εργαζομένων», καταγγέλλει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton.


Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σημειώνουν:

«Όπως σας είναι γνωστό η διοίκηση του «Euronews» αποφάσισε να σταματήσει από τον Δεκέμβριο του 2021 την τηλεοπτική λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας του και να την μετατρέψει σε ιστοσελίδα - κι αυτό μόνο για 12 μήνες - μειώνοντας παράλληλα το προσωπικό της κατά το ήμισυ, σε 14 άτομα, ενώ έχει ήδη τερματίσει τη συνεργασία του με τους freelancers. Πρόκειται για ελιγμό της επιχείρησης, ώστε να υλοποιήσει με τις μικρότερες αντιδράσεις το αρχικό της σχέδιο για πλήρη κατάργηση της ελληνικής υπηρεσίας και την απόλυση όλων των εργαζομένων».

«Το τηλεοπτικό κανάλι «Euronews» αν και ανήκει πλέον σε ιδιώτες επιχειρηματίες χρηματοδοτείται «εν λευκώ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χρήματα από την φορολογία των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται το οργανωμένο σχέδιο απολύσεων της εργοδοσίας που στέλνει στην ανεργία τους 30 εργαζόμενους και στην αβεβαιότητα τις οικογένειες τους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γιοχάνες Μπάρκε σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση: «Η Κομισιόν δεν είναι μέτοχος του «Euronews», δεν εμπλεκόμαστε στις επιχειρηματικές αποφάσεις του «Euronews» δηλαδή την παραχώρηση δικαιωμάτων για την ελληνική υπηρεσία». Όπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων, η ιδιοκτησία του καναλιού προχώρησε στην απόφασή της αυτή με το σκεπτικό ότι οι ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο «δεν παρουσιάζουν πλέον ενδιαφέρον», άρα δεν αποτελούν επικερδή δραστηριότητα, αποδεικνύοντας ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου των ΜΜΕ, όπως και η ίδια η ΕΕ αντιλαμβάνονται την ενημέρωση ως εμπόρευμα. Το κριτήριο του κέρδους είναι αυτό που επιβάλλει το μεθοδικό χτύπημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Οι εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων της ελληνικής υπηρεσίας του "Euronews" αποτελούν υλοποίηση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», της γενίκευσης της ελαστικής απασχόλησης με το καθεστώς των «συνεργατών» - freelancers, της απελευθέρωσης των απολύσεων και της απαλλαγής της εργοδοσίας από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας του «Euronews». Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ελληνικής υπηρεσίας του και απαιτούμε να μείνει η κατάσταση όπως ήταν μέχρι σήμερα, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι freelancers και να μετατραπεί η εργασιακή σχέση τους σε αορίστου χρόνου πλήρους εργασίας. Να εξασφαλισθούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων της ελληνικής υπηρεσίας του «Euronews» ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους με το κανάλι».

tags: ΚΚΕ, Euronews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)