to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μπλόκο στην λεηλασία του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Παρότι οι σχολές άνοιξαν, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αποφυγή της διάδοσης του υιού.


Ύστερα από δύο χρόνια εγκλεισμού και τηλεκπαίδευσης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γύρισαν πίσω στους κοινωνικούς τους χώρους, τα πανεπιστήμια. Το άνοιγμα των σχολών δεν ήρθε από μόνο του, όλο το προηγούμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα πρωτοστάτησε στην μάχη για την ομαλή επιστροφή χιλιάδων νέων στο φυσικό τους περιβάλλον .

Παρότι οι σχολές άνοιξαν, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αποφυγή της διάδοσης του υιού. Το υπουργείο είχε τα χρονικά περιθώρια να προετοιμάσει το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όρους υγειονομικής ασφάλειας και να διασφαλίσει την απαραίτητη προστασία για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων, όμως επέλεξε να στοχοποιήσει την νέα γενιά και να της μεταφέρει το βάρος της αύξησης των κρουσμάτων, μιλώντας αποκλειστικά για ατομική ευθύνη.

Βέβαια, το φοιτητικό κίνημα, ταυτόχρονα με την μάχη για το άνοιγμα των σχολών, έδωσε και τον αγώνα ενάντια στον νόμο Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη. Το Bloco ριζοσπαστικής αριστεράς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης, ενάντια στον νόμο - έκτρωμα, μη αφήνοντας περιθώρια νεκρού πολιτικού χρόνου. Από την πρώτη στιγμή, φροντίσαμε να προπαγανδιστούν οι αντιδραστικές πτυχές του νόμου των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Μέσα από την συμμετοχή στις διαδικασίες των φοιτητικών μας συλλόγων, την παρουσία μας στα συντονιστικά των συλλόγων της Αθήνας, τα ενιαία συντονιστικά όλων των κομματιών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καταφέραμε να δημιουργηθεί μετά από χρόνια ένα ρωμαλέο πανεκπαιδευτικό κίνημα που εμπόδισε την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και πέτυχε να παγώσει την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου στην πράξη.

Ο τρόμος που διέσπειρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε πιο πολύ από ποτέ την ανάγκη για ενότητα στην δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει επιτακτικό καθήκον να δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια ένα μέτωπο δημοκρατίας για την προάσπιση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο χώρος μας πρέπει να είναι πρωτεργάτης μέσα από την ενότητα στα μέσα πάλης για την συσπείρωση φοιτητών και φοιτητριών που αντιμάχονται την κυβερνητική επέλαση της Νέας Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο.

Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα πολιτικό φορέα με ριζοσπαστική πολιτική πρακτική ώστε να συγκρουστεί με την σήψη που έχουν οδηγήσει οι συμβιβασμένες παρατάξεις τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Να αγωνιστεί ώστε να προστατέψει τις δομές δημοκρατίας των φοιτητικών μας συλλόγων, με κεντρικό στόχο την αντιπαράθεση με τις συστημικές δυνάμεις, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και παράλληλα να έχει στρατηγικό σκοπό την δημιουργία τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των φοιτητών, την ΕΦΕΕ. Με χαρακτηριστικά εναλλακτικά που θα διεγείρουν το ενδιαφέρον ενός νέου επιστήμονα, που θα κινητοποιούν τους φοιτητές και θα τους καθιστούν ισότιμους συνομιλητές και συμμάχους στους αγώνες εντός και εκτός σχολών. Με στόχευση να στέκεται στο πλευρό του φοιτητικού κόσμου έχοντας ως κινητήρια μοχλό την χρησιμότητα και την αλληλεγγύη.

Η σπουδάζουσα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μεταφέρει πνοή, ενέργεια και μαχητικότητα στην οργάνωση μας. Να συνεχίζει να παλεύει με τις ιδέες και τις αξίες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κρατώντας ψηλά τις σημαίες του αγώνα για ένα πανεπιστήμιο στο μπόι των αναγκών και των ονείρων μας.

*Γιώργος Λυκοπάντης, μέλος της ΟΜ Παντείου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

**Ιωάννα Κατσιγιάννη, μέλος της ΟΜ Παντέιου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)