to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 27.10.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ανεύθυνη και αντιεπιστημονική η στάση της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά και στην προσωπικότητά της ως γυναίκα, μητέρα, προοδευτική πολιτικός και ενεργή πολίτης αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξής του, στον τηλεοπτικό σταθμό Atlas TV και στους δημοσιογράφους Χρήστο Τσαλικίδη και Σταύρο Οραήλογλου, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος καθώς και στο ζήτημα της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου και στην ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Σχολίασε στη συνέχεια την ισχυρά αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, αλλά δυστυχώς συνδυάζεται με την αδυναμία των μονάδων υγείας της πόλης να παρέχουν φροντίδα και νοσηλεία, εφόσον οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν, κάποιες από αυτές εγκαινιάστηκαν, αλλά παραμένουν χωρίς προσωπικό, ενώ έχουμε πλέον διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. «Είναι απίστευτο να εκλιπαρούμε ακόμα την κυβέρνηση να στελεχώσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, η πορεία της πανδημίας σήμερα προσομοιάζει πάρα πολύ με τα στοιχεία που είχαμε πέρυσι. Η διαχείριση είναι λανθασμένη από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε σοβαρά ελλείμματα στο ΕΣΥ, αδύναμη πρωτοβάθμια υγεία, χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά και σχετικά ελλιπή μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κυβέρνηση».

Υπογράμμισε ακόμη την «ανεύθυνη και αντιεπιστημονική στάση της κυβέρνησης να οργανώσει και να καθορίσει τις εκδηλώσεις του εορτασμού στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα από ένα αναρμόδιο για την πανδημία Υπουργείο, χωρίς να αξιολογήσει και να περιμένει τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη» και συμπλήρωσε πως «Με αυτά τα αποτελέσματα σε κρούσματα, είναι λάθος να έχουμε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην υπάρχουν ειδικά μέτρα σε περιπτώσεις συγχρωτισμού και η ακύρωσή τους να γίνεται τελικά λόγω του τραγικού γεγονότος του θανάτου της κυρίας Γεννηματά. Αυτήν τη στιγμή πρέπει να αναθέσουν τις αποφάσεις στους επιστήμονες και να εφαρμόσουν άμεσα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη για την πανδημία. Τα κρούσματα και τα θύματα σε σχέση με τον πληθυσμό στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της χώρας και η εξέλιξη είναι έντονα αυξητική και παρόμοια με την πορεία του περσινού τραγικού Νοεμβρίου»

Την ίδια στιγμή, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθεί ο εμβολιασμός μέσω της εμπιστοσύνης που οφείλει να καλλιεργεί η κυβέρνηση και όχι με τις παλινωδίες και τις άστοχες δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «έχουμε κερδίσει την πανδημία» και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η αγορά χρειάζεται να λάβει στήριξη, να υπάρχει δηλαδή κάλυψη του κόστους που δημιουργεί η πανδημία, όπως εξάλλου έχει προτείνει από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙZΑ-ΠΣ.

Σχετικά με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και την επικείμενη ενεργειακή φτώχεια, ο Σ.Φάμελλος παρέθεσε στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται πως η προσαύξηση της τιμής του ρεύματος (ρήτρα αναπροσαρμογής ως προς την χονδρεμπορική τιμή) θα αυξάνεται κάθε μήνα έως και 65% στους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου ως προς το Νοέμβριο, ενώ το ίδιο ισχύει και για την τιμή του φυσικού αερίου, που θα φουσκώσει τους ήδη αυξημένους λογαριασμούς το χειμώνα έως και 150%  για τα νοικοκυριά και γενικά για τους καταναλωτές. Το κύμα αυξήσεων οφείλεται από τη μία στις αυξήσεις της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας που ξεκίνησαν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά και στην αδυναμία της να πάρει μέτρα υπέρ των πολιτών και να  εφαρμόσει εργαλεία που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα μείωνε άμεσα και σημαντικά το κόστος πχ. του πετρελαίου θέρμανσης.

Αναφορικά με την επιδότηση 9€ ή 18€ στους λογαριασμούς ρεύματος που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως ακόμη έχει θεσμοθετηθεί, ενώ έχουν περάσει ήδη 45 ημέρες, ούτε περιλαμβάνονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί όπως και οι αγρότες και οι Δήμοι. Όλα αυτά αποδεικνύουν, σχολίασε, πως η κυβέρνηση δεν έχει αντίληψη ούτε της κατάστασης, ούτε της αγοράς και συμπλήρωσε πως «Δεν έχουν ενεργειακή στρατηγική, από τη μία μάς έχουν δεσμεύσει στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενο και πανάκριβο και από την άλλη έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλες εντάσεις και συγκρούσεις ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα να καθυστερούμε στην πράσινη ενέργεια. Επιτρέπουν ταυτόχρονα αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς ρεύματος γιατί δεν έχουν προχωρήσει σε έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς».

Τέλος, σημείωσε πως για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει η πολιτεία, το κράτος να διατηρήσει τους ενεργειακούς φορείς υπό δημόσιο έλεγχο του κράτους και ότι είναι απαράδεκτο σήμερα με τέτοια κρίση ακρίβειας να παραχωρούνται οι «εργαλεία» άσκησης πολιτικής όπως η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΠΑ Υποδομών.  ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)