to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

16:09 | 28.10.2021

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την 28η Οκτωβρίου - Μηνύματα των βουλευτών

«Η μεγαλύτερη τιμή είναι η συνέχιση της παρακαταθήκης που μας άφησαν: ο διαρκής αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ενάντια στο φασισμό και στις μεταλλάξεις του, ενάντια στο δόγμα της υποταγής στους κάθε λογής κυρίαρχους» τονίζει στο μήνυμα του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εθνική επέτειο


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη του αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.

Η απόδοση των οφειλόμενων τιμών προς όλους όσοι αγωνίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας, στις μικρές και μεγάλες μάχες, στην εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών δεν είναι τυπική υποχρέωση. Είναι μια πράξη υπόμνησης του αιτήματος για κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική ελευθερία.

Ογδόντα ένα χρόνια μετά φέρνουμε στη μνήμη μας τις πικρές στιγμές που έζησε η πατρίδα μας κατά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο: τους χιλιάδες νεκρούς, τις εκτελέσεις στις πόλεις και τα χωριά, τα μαρτυρικά χωριά και το Ολοκαύτωμα των εβραϊκών κοινοτήτων.

Μνημονεύουμε και τιμούμε όλους τους Έλληνες που αντιστάθηκαν αυθόρμητα και οργανωμένα. Και η μεγαλύτερη τιμή είναι η συνέχιση της παρακαταθήκης που μας άφησαν: ο διαρκής αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ενάντια στο φασισμό και στις μεταλλάξεις του, ενάντια στο δόγμα της υποταγής στους κάθε λογής κυρίαρχους.

Λ. Αβραμάκης: Είμαστε πάντα έτοιμοι να αγωνιστούμε για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ειρήνη

 «Η αναστολή λειτουργίας της Θηροφυλακής αφήνει απροστάτευτη την άγρια πανίδα σε όλη τη χώρα»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε μήνυμά του για τον εθνικό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, τόνισε:

«Τιμούμε σήμερα τους ήρωες προγόνους μας που έγραψαν το έπος του ΄40. Τιμούμε τους ήρωες της Πίνδου και του αλβανικού μετώπου, τιμούμε τους ήρως υπερασπιστές του Ρούπελ λίγους μήνες αργότερα, τιμούμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τον αγώνα για να φύγουν οι ναζί και η κατοχή ώστε να μπορούν οι Έλληνες σήμερα να ζουν ελεύθεροι.

Θυμόμαστε για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να πετύχουμε το αδύνατο. Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα, ο ελληνικός λαός ενωμένος θα καταφέρει να ξεπεράσει κάθε κίνδυνο και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε εξωτερική απειλή.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει πολλά. Ο ένας δίπλα στον άλλον θα ξεπεράσουμε τους όποιους  τεχνητούς διαχωρισμούς και θα προχωρήσουμε ενωμένοι στο μέλλον όλοι μαζί.

Θυμόμαστε τιμούμε τους ήρωες του ’40, δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να αγωνιστούμε για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ειρήνη».

Σ. Βαρδάκης: Να γίνουμε θεματοφύλακες των αρχών και αξιών για τις οποίες αψήφησαν αντίποινα, απώλειες αγαπημένων, αλλά και τον ίδιο το θάνατο

Στους εορτασμούς, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο Αρκαλοχώρι, παρευρέθηκε ο  Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα και την κατάθεση στεφάνου με συναδέλφους βουλευτές, ο κ. Βαρδάκης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Το έπος του 1940 και η Εθνική Αντίσταση είναι το ιστορικό παράδειγμα αγώνα ενός λαού που θυσιάστηκε για ελεύθερη πατρίδα, ενάντια  στο φασισμό, στο ναζισμό, στη μισαλλοδοξία.

Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στις Ελληνίδες και Έλληνες και όσους πολέμησαν στο πλευρό τους, με την υπόσχεση να γίνουμε θεματοφύλακες των αρχών και αξιών για τις οποίες αψήφησαν αντίποινα, απώλειες αγαπημένων, αλλά και τον ίδιο το θάνατο.

Οι φετινές εκδηλώσεις στο Αρκαλοχώρι, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμα λόγο,  αφού είναι ένα μήνυμα των κατοίκων και όλων μας όσοι βρισκόμαστε εδώ, ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όσα περνούν από το χέρι μας για να μην ερημώσουν οι περιοχές που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον πρόσφατο σεισμό.»

Σπ. Λάππας: Ελευθερία πάντοτε και Δημοκρατία παντού

 Τι αδίκημα διαπράττει αυτός που κουβαλάει μια μολότοφ; - Newsbeast

«Της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική/μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου.../Κι  όσο τρώει την ύλη ο καιρός, τόσο βγαίνει πιο καθαρός ο χρησμός απ’ την όψη του: ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ» (Οδ. Ελύτης-΄Αξιον Εστί).

Μία ακόμα επέτειος βυθισμένη στον πόνο και την απελπισία των συνανθρώπων μας που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους από την πανδημία, που συνεχίζει την άγρια επέλασή της, συντρίβοντας ανεμελιά, αβελτηρίες, καθυστερήσεις και υποτίμηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, που σήμερα εκλαμβάνεται σαν το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον που ΠΡΕΠΕΙ να προστατευθεί πάση θυσία. Είναι το πατριωτικό καθήκον του έλληνα και της Ελλάδας όταν σήκωσε ανάστημα στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού και ο λαός είπε όχι στη βία, τη βαρβαρότητα, την κατακτητική τρέλα και απληστία, στο μίσος για τον «άλλον» και τον «διαφορετικό», τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία μέσα από την εθνική αντίσταση. Σήμερα απαιτείται ένας νέος εγερτήριος πατριωτισμός των ελλήνων υπέρ του δημόσιου αγαθού της υγείας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, της  προστασίας των αδύνατων οικονομικά και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων πληθυσμού που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας και της οικονομικής ανασφάλειας. Ως κοινωνία και ως Άνθρωποι να κάνουμε αυτό που έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης: «Ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον εαυτό μας είναι να μαχόμαστε για τους άλλους».

Η χώρα μας, μικρή σε έκταση αλλά απέραντη σε χρόνο και ιστορία (Γ. Σεφέρης) αρνήθηκε  υποταγή και συνδιαλλαγή, πλήρωσε αυτή και ο λαός μας σκληρό τίμημα σε νεκρούς, σε πείνα και φτώχεια, σε πλήρη καταστροφή υποδομών και εγκαταστάσεων, στο τέλος όμως πανηγύρισε τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στην Οικουμένη. Νίκη του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, της αυτοδιάθεσης των λαών και των δικαιωμάτων παρά τις εκατόμβες στα μέτωπα μάχης και στα κρεματόρια τύπου Άουσβιτς, όμως πάντα στο τέλος ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ μένει όρθιος έτοιμος να δώσει τη ζωή του για τα ιδανικά της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Και μας θυμίζει ο Ελύτης, αποτυπώνοντας τη συλλογική μας κοινωνική  συνείδηση: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή/Θέλει νεκρούς χιλιάδες νάναι στους Τροχούς/Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους..».

Ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός λαός, και δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο να ριζώσουν οι ιδέες και οι πρακτικές του ναζισμού και του φασισμού, γι αυτό χαιρετίστηκε από χιλιάδες ελλήνων η πολύ σημαντική νίκη κατά του νεοναζιστικού μορφώματος που ήρθε από τη Δικαιοσύνη, που ικανοποίησε το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Αυτή η μεγάλη παρακαταθήκη μας  υποχρεώνει ως δημοκρατικούς πολίτες να συνεχίσουμε και στις σημερινές συνθήκες να αγωνιζόμαστε για τα ίδια ιδανικά, γιατί οι ιδέες του φασισμού και του ναζισμού για τη δική τους «παγκόσμια τάξη» σηκώνουν κεφάλι σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, δυστυχώς. Και για να θυμηθούμε τον Οδ. Ελύτη: «Όταν ακούς τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει». Και οι ιδέες και οι αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια και Ειρήνη δεν σταματούν ποτέ, δεν μπορεί να είναι αποτυπωμένες σε μουσειακά εκθέματα και παρελάσεις μόνο, αλλά ιστορική αναγκαιότητα.

Το μήνυμα της 28ης Οκτώβρη ήταν και είναι ένα: Ελευθερία πάντοτε και Δημοκρατία παντού. Τιμούμε όλους όσους αντιστάθηκαν στον ναζισμό και φασισμό και έδωσαν το αίμα τους εγγράφοντας τη θυσία τους στη συλλογική μας μνήμη με δυό στίχους του Ρίτσου: «Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει/παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

Χ. Μαμουλάκης: Με ενότητα, αποφασιστικότητα και σεβασμό, διαφυλάττουμε την ιστορική μας μνήμη

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Κρουσώνα και το Γάζι, παρευρέθηκε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των Ηρώων στον Κρουσώνα, παρακολούθησε την παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι και σε δήλωσή του ανέφερε:

«28η Οκτωβρίου. Δεν ξεχνάμε το ΟΧΙ των Ελλήνων στον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό ναζισμό και το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Τιμούμε τους Ήρωες της πατρίδας μας που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και σεβασμό, διαφυλάττουμε την ιστορική μας μνήμη, αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση απ’ όπου κι αν προέρχεται και αντιπαλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η ελπίδα και η συναδέλφωση, γίνονται οι οδηγοί στο αύριο της αλληλεγγύης και της ισότητας.».

Αλ. Μεϊκόπουλος: 81 χρόνια από τη μέρα που ο περήφανος λαός μας σήκωσε το ανάστημά του στον κατακτητή

 Βουλευτής δεν πρόλαβε λόγω βλάβης στο αυτοκίνητο (φωτο) - Aftodioikisi.gr

Στο μήνυμα του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την 28η Οκτωβρίου αναφέρει:

81 χρόνια από την ημέρα που ο περήφανος ελληνικός λαός σήκωσε το ανάστημά του και αντιστάθηκε στον κατακτητή. 28η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης που μας γεμίζει υπερηφάνεια και θυμίζει σε όλους τον αγώνα της μικρής Ελλάδας κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού. Μια ημέρα που θυμίζει το αλβανικό έπος, την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Μια ημέρα τιμής και δόξας για τους ήρωες του Έπους του ’40.

Η Ελευθερία, η εθνική υπερηφάνεια, μέσα από τους αγώνες και την αυτοθυσία ήχησε σε όλο τον κόσμο ως φάρος ελπίδας απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού.

Απέναντι στο φασισμό, στο ναζισμό και τη μισαλλοδοξία προβάλλουμε τα δημοκρατικά μας ιδεώδη και τους αγώνες και είναι χρέος όλων να μην επιτρέψουμε ξανά άνθρωποι να τυραννούν ανθρώπους.

Τη ναζιστική οργάνωση στην πατρίδα μας ο λαός και η δικαιοσύνη την κατέταξαν εκεί που πραγματικά της αξίζει, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί ο σπόρος παραμένει και οι συνθήκες για να μεγαλώσει είναι ευνοϊκές. Τα πρόσφατα γεγονότα στα σχολεία της Σταυρούπολης με την εμφάνιση νεοναζιστικών ομάδων, με συμμετοχή μαθητών, που χαιρετούσαν ναζιστικά μαρτυρούν την οργανωμένη δράση τους στο καθοριστικό για την εκρίζωση των ακραίων ιδεολογιών πεδίο της παιδείας.

Με το κακό οικονομικό κλίμα, την πανδημία για τρίτο χρόνο, την ένταση των πολέμων γύρω μας και τον παράλογο γείτονα, η σύμπνοια, η δημοκρατία σε κάθε επίπεδο, πρέπει να είναι τα αντανακλαστικά μας σε πρακτικές, αποφάσεις και λογικές που προσπαθούν να ποτίσουν την κοινωνία με διχασμό και ανασφάλεια.

O εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πέρα από τιμή και μνήμη για τους προγόνους μας, είναι κάθε χρόνο μια ευκαιρία για αυτοκριτική, για την εμπέδωση της ατομικής και συλλογικής μας ευθύνης και του χρέους για ένα μέλλον καλύτερο.

Γ. Μπουρνούς: Η επέτειος που μας καλεί κάθε φορά να υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα την εθνική κυριαρχία της χώρας μας με όπλο τις επιταγές του διεθνούς δικαίου

Γιάννης Μπουρνους - Limnos Report - Ενημερωτικό Ψυχαγωγικό website για την Λήμνο

Η 28η Οκτωβρίου έρχεται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίσει εκείνη την ανεξίτηλη εποποιία του ελληνικού λαού που πρώτα συνέτριψε τον ιταλικό φασισμό και μετά αντιστάθηκε ηρωικά στο τέρας της ναζιστικής πολεμικής μηχανής.

Είναι η επέτειος που μας καλεί κάθε φορά να υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα την εθνική κυριαρχία της χώρας μας με όπλο τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και να επιδιώκουμε για εμάς και τις γειτονικές μας χώρες την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνανάπτυξη. Αλλά είναι και η επέτειος που μας παρακινεί και μας πεισμώνει να μην εγκαταλείπουμε ποτέ τη μάχη ενάντια στο δηλητήριο του νεοφασισμού που εχθρεύεται τη ζωή και την ελευθερία κάθε ανθρώπου σε αυτή τη χώρα.

Γιώργος Παπαηλιού: Διαχρονικό το πνεύμα αντίστασης που διαπερνά την ιστορία του λαού μας

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Η. Παπαηλιού, Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία):

Μέσω της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αναδεικνύεται η ιστορική συμβολή του Έπους 1940-1941 στον αγώνα για  Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, διατηρείται ζωντανή η μνήμη των αγωνιστών του και ενισχύεται τη συλλογική αυτογνωσία και το εθνικό φρόνημα όλων μας.

Το Έπος 1940-1941 και η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 που ακολούθησε αποτυπώνουν το διαχρονικό πνεύμα αντίστασης, το οποίο διαπερνά την ιστορία του λαού μας. Αυτό που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει όσους κατά καιρούς  επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία – στην προκειμένη περίπτωση το φασισμό.

Ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς του ΟΧΙ   και η ευθύνη για το μέλλον, επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση του πνεύματος αντίστασης στις νεώτερες γενιές.​

Ν. Φίλης: Το μήνυμα της επετείου του "ΟΧΙ" είναι επίκαιρο.

 Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο Παιδείας γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία - ΤΑ ΝΕΑ

Ο βουλευτής Α΄ Αθηνών Νίκος Φίλης, μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο Σύνταγμα όπου εκπροσωπούσε το ΣΥΡΙΖΑ ως τομεάρχης Παιδείας, δήλωσε:

Το μήνυμα της επετείου του «ΟΧΙ» είναι επίκαιρο. Είναι ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού, που αυτό τον καιρό επιχειρούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι. Κατά του ρατσισμού, του φυλετισμού και του σεξισμού. Είναι μήνυμα αλληλεγγύης σε μία περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται από την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Είναι μήνυμα Δημοκρατίας και ιδιαίτερα μήνυμα για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Ενός σχολείου ποιότητας και ισότητας, χωρίς εμπόδια στην μόρφωση των παιδιών και με αναγνωρισμένο τον κοινωνικό ρόλο του εκπαιδευτικού. Χωρίς κανείς να επιτρέπεται να τον εκφοβίσει.

Αλ. Αυλωνίτης: Θέτουμε και τις βάσεις του διαρκή αγώνα για μια ελεύθερη Ελλάδα, για έναν περήφανο λαό, για μια δίκαιη πατρίδα

Το δελτίο Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη:

Η αντίσταση του λαού μας την 28η Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές του Έθνους μας .

Είναι το πηγαίο "ΟΧΙ”  του λαού μας, που αρθρώνεται και σήμερα, από τα χείλη κάθε Ελληνίδας και Έλληνα σε όποιον αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα και επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία.

Το "ΟΧΙ" του λαού δήλωνε και δηλώνει την ιστορική πορεία της πατρίδας μας μέσα από τις λεωφόρους της Ειρήνης, της Συνεργασίας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα, στο όνομα του έπους του ‘40, τιμάμε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν στη μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Τιμάμε αυτούς που  αφιέρωσαν τη ζωή τους στα βουνά της Πίνδου.

Τιμάμε την  Εθνική μας Αντίσταση,  αποδεικνύοντας  την αγάπη μας  για την ελευθερία.

Τιμάμε αυτούς  που προέταξαν την  αξιοπρέπεια ως ανυπέρβλητη συνθήκη  ζωής και ανθρωπισμού.

Η ανυπακοή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη συμμόρφωση με τον παραλογισμό του φασισμού και του ναζισμού   και τις άθλιες και τρομακτικά κτηνώδεις ενέργειες  σε βάρος του ανθρώπινου είδους είχε τεράστια συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων κατά της τυραννίας.

Όπως τότε δηλώναμε ως υπόσχεση πως για την Αριστερά τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί, έτσι και τώρα επαναλαμβάνουμε αυτή την ηθική μας υποχρέωση για το μέλλον, λέγοντας πως δεν θα αφήσουμε καμιά θυσία να αποδειχθεί χαμένη.

Ο φόβος που προάγουν οι νεοφασιστικές, νεοναζιστικές, ρατσιστικές και άλλες μισαλλόδοξες ιδεοληψίες μπορεί να ανατραπεί μονάχα με το ιστορικό φορτίο που κομίζουν ημέρες, όπως η σημερινή.

Για αυτό και με τη σημερινή εθνική επέτειο, δεν τιμάμε μόνον το ιστορικό παρελθόν αλλά θέτουμε και τις βάσεις του διαρκή αγώνα για μια ελεύθερη Ελλάδα, για έναν περήφανο λαό, για μια δίκαιη πατρίδα, προστάτιδα των ανθρώπινων αξιών, ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και σπουδαίων. ιδανικών.

Χρόνια πολλά!

Καλλιόπη Βέττα: Η επέτειος του ΟΧΙ, είναι ημέρα ευγνωμοσύνης, αναγνώρισης και απροσμέτρητης εκτίμησης

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή τη σημερινή επέτειο  δήλωσε:

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρόγονοί μας την 28η Οκτωβρίου του 1940, με πρωτοφανή μαζικότητα και ομοθυμία, όρθωσαν το ανάστημα τους και αντιστάθηκαν στα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα που επιβουλεύονταν την ανεξαρτησία της χώρας.

Σύσσωμη η κοινωνία, με ορμή και γενναιότητα, τάχθηκε σε ένα δίκαιο αγώνα υπεράσπισης των συνόρων μας ενώ, τα κατορθώματα, τα επιτεύγματα και οι ηρωισμοί των συμπατριωτών μας έχουν καταγραφεί στις χρυσές σελίδες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας.

Το νήμα του αγώνα συνεχίστηκε με τις αντιστασιακές οργανώσεις που με μαζική συμμετοχή, διεκδίκησαν, πάλεψαν και κέρδισαν την ελευθερία της χώρας από τα στρατεύματα κατοχής.

Η επέτειος του ΟΧΙ, είναι ημέρα ευγνωμοσύνης, αναγνώρισης και απροσμέτρητης εκτίμησης. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά και ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι με συλλογικό αγώνα, αλληλεγγύη και δυναμισμό μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτά που φαίνονται τετελεσμένα, νομοτελειακά και ανυπέρβλητα.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες!».

Δημήτρης Χαρίτου: Τιμούμε όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασισμό και στο ναζισμό για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στεφάνι για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στις επετειακές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή και παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση.

Στη δήλωσή του για το μήνυμα της σημερινής επετείου ανέφερε:

Σήμερα είναι μέρα μνήμης και περισυλλογής. Τιμούμε όσους όρθωσαν το ανάστημά τους και θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως και τότε η χώρα και ο λαός μας βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας έτσι και σήμερα μπορούμε αν διορθώσουμε την πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής, αν αξιοποιήσουμε από την πλευράς τις συμμαχίες μας που είμαστε και αν κινηθούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους!».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)