to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:24 | 27.10.2021

Κοινωνία

Στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί που «γάζωσαν» τον Νίκο Σαμπάνη

Στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος στο Πέραμα με αποτέλεσμα τον θάνατο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από τον Ασπρόπυργο


*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Παρουσιάστηκε ο 14χρονος Ρομά: «Πρώτα μας πυροβόλησαν και μετά έκανα όπισθεν»

Στον ανακριτή Πειραιά οδηγήθηκαν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, το πρωί της Τετάρτης, οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ  έξι αστυφύλακες και ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος), που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος με τρεις επιβαίνοντες στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης, να τραυματιστεί ακόμα ένας άνθρωπος και ο τρίτος να διαφεύγει της σύλληψης.

Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας.

   Συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Αλεξη Κούγια, αναμένεται να περιγράψουν εκ νέου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες (ισχυρίζονται οι ίδιοι ότι) διαδραματίστηκε το αιματηρό περιστατικό και στη συνέχεια εισαγγελέας και ανακριτής θα αποφασίσουν για την τύχη τους.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί βίντεο με επιδοκιμασίες προς τους 7 αστυνομικούς που σκότωσαν τον Νίκο Σαμπάνη, την ώρα που περνούν την πόρτα του ανακριτή:

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται χαρακτηριστικά η στάση της αστυνομίας στους πολίτες που βρίσκονται έξω από τον ανακριτή για να καταδικάσουν την αστυνομική βία, ενώ από την άλλη μεριά παραμένου ανενόχλητοι αυτοί που επευφημούσαν τους 7 αστυνομικούς. 

«Απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον τους», παραμένει η αστήριχτη υπερασπιστική γραμμή

Ο συνήγορος των αστυνομικών Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε: «Πρώτα από όλα οι αστυνομικοί με εξουσιοδότησαν να εκφράσω τη λύπη τους για την απώλεια ενός νέου συνανθρώπου μας. Όμως αυτό που εμείς υποστηρίξαμε είναι ότι προηγήθηκε εναντίον τους μία απόπειρα ανθρωποκτονίας και γι’ αυτό είναι κατηγορούμενοι. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να γίνει οποιαδήποτε παρερμηνεία όσον αφορά την ιδιότητα των αστυνομικών και να υπάρξει σκιά στο ότι τόσο εγώ και η κυρία ανακρίτρια όσο και η κυρία εισαγγελέας που θα γνωμοδοτήσει, επηρεαστήκαμε από αυτή την ιδιότητα. Να ξέρετε ότι οι αστυνομικοί αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους και έχει κινηθεί ήδη -κακώς κατά την άποψή μου -πειθαρχική δίωξη εις βάρος τους με το ερώτημα της αποτάξεως».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηχητικό ντοκουμέντο – Οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι ήταν Ρομά στο αυτοκίνητο

Θυμίζουμε ότι η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη και να τραυματίσουν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε σε όχημα.

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, κατέθεσαν χθες (26/10) οι γονείς του 18χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Η δήλωση συνοδεύτηκε με πολυσέλιδο υπόμνημα στην ανακρίτρια Πειραιά από τους συνηγόρους της οικογένειας του 18χρονου, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. Την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο. Η δήλωση που έγινε δεκτή, συνοδεύτηκε από ένα πολυσέλιδο υπόμνημα.

Σε αυτό γίνεται αναφορά σε βασικά σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 18χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών.

tags: Πέραμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)