to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 26.10.2021

Κοινωνία

Από 5 Νοεμβρίου τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση των εμβολιασθέντων με J&J

Ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για την δεύτερη δόση των ατόμων που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, ανεξαρτήτως ηλικίας


6.350.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι δηλαδή πλήρως εμβολιασμένο το 60,5% του γενικού πληθυσμού και το 69,8% επί του ενήλικου πληθυσμού, γνωστοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ανακοίνωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση όσων έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson&Johnson.

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι πολίτες να έχουν συμπληρώσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με την πρώτη δόση», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε ότι «θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson&Johnson και με mRNA εμβόλια, αρχίζοντας με το Pfizer».

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού της δεύτερης δόσης ανοίγει για όλους, δίχως να υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί SMS στους πολίτες, είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι 300.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ 35.000 έχουν κλείσει ραντεβού.

Η συνλοίμωξη γρίπης – covid19 αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%

«Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της Covid-19, είπε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% η συνλοίμωξη νέου κορονοϊού και γρίπης, σύμφωνα με μελέτη από την Μ. Βρετανία.

Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δόσεις.

Αναφερόμενη στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους - περίπου 5.000 - σε παχύσαρκους - περίπου 4.000 - και σε υγειονομικούς - περίπου 20.000 - η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.

Τόνισε ακόμη ότι «ο ετερόλογος συνδυασμός εμβολίων επιτρέπεται μόνο για επαναληπτική δόση» και αναφέρθηκε σε δημοσίευση με στοιχεία από Σουηδία, Δανία και Γαλλία στο Nature, στις 21 Οκτωβρίου, όπου υπάρχει μελέτη για την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη από τα εμβόλια, «και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», όπως είπε, ενώ σημείωσε ότι ο συνδυασμός αποδείχτηκε με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, εξαιρετικά αποδοτικός. «Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, κάνουν αντισώματα, χωρίς να προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «η μία δόση εμβολίου είναι επαρκής και για τη μετάλλαξη Δέλτα».

Στην αρχή της τοποθέτησής της, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του ECDC, που έστειλε «μήνυμα επαγρύπνησης για την γρίπη» και απηύθυνε έκκληση στους διστακτικούς να εμβολιαστούν, μνημονεύοντας μάλιστα ένα γνωμικό: «Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)