to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11-13 Νοεμβρίου: Ξεκινά το 4ο Διεθνές Συνέδριο Μαρξισμού-Φεμινισμού

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Μαρξισμού-Φεμινισμού θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 11 ως τις 13 Νοεμβρίου. Μεταξύ των κεντρικών ομιλητριών περιλαμβάνονται παγκοσμίως διάσημες φεμινίστριες. Θα διεξαχθεί διαδικτυακά, δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.


Οι κεντρικές ομιλήτριες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν επιλεγμένες πτυχές του έργου τους για: την ανάλυση της αξίας, την εργασία, την κοινωνική αναπαραγωγή, τη φυλετικοποίηση, τη σεξουαλικοποίηση και το κράτος. Παράλληλα, εκπρόσωποι μιας πλειάδας φεμινιστικών τάσεων από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τις δικές τους απόψεις και θεωρητικές προσεγγίσεις.

Πολλά χρόνια πριν, η Φρίγγα Χάουγκ απηύθυνε ένα ηχηρό κάλεσμα στις γυναίκες όλου του πλανήτη, να δυναμώσουν τις φεμινιστικές παρεμβάσεις στη δημόσια σφαίρα. Αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής διαδικασίας ήταν η παρουσίαση από τη Χάουγκ των «Δεκατριών Θέσεων του Μαρξισμού-Φεμινισμού» οι οποίες, έκτοτε, αποτέλεσαν οδηγό για τα Συνέδρια Μαρξισμού-Φεμινισμού. Το παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο περιέχει και την πλήρη εγγραφή του διαδικτυακού σεμιναρίου με τίτλο: «Το Σχέδιο για μια Μαρξιστική-Φεμινιστική Διεθνή» (The Project of a Marxist-Feminist International) που περιγράφει την εξέλιξη της πρωτοβουλίας, τις δραστηριότητες που έγιναν στο πλαίσιό της και τις μεθόδους εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι διοργανώτριες, το συνέδριο θα περιλαμβάνει θεωρητικές συζητήσεις, μελέτες περιπτώσεων στη βάση συγκεκριμένων παραδειγμάτων αγώνα και αντίστασης, καθώς και μια ολομέλεια με αντικείμενο τις «Δεκατρείς Θέσεις του Μαρξισμού-Φεμινισμού» με τη Φρίγγα Χάουγκ και άλλες μαρξίστριες φεμινίστριες. Είστε καλεσμένοι/ες!

Η ιδέα ενός διεθνούς συνεδρίου για τον Μαρξισμό-Φεμινισμό γεννήθηκε στο πλαίσιο του φεμινιστικού τμήματος του Ινστιτούτου Κριτικής Θεωρίας (InkriT) του Βερολίνου (το οποίο και το διοργανώνει, έκτοτε), γύρω από τη Γερμανίδα κοινωνιολόγο και φιλόσοφο Φρίγγα Χάουγκ. Την πρώτη διοργάνωση στο Βερολίνο, το 2015, ακολούθησε ένα δεύτερο συνέδριο στη Βιέννη, το 2016, και ένα τρίτο στο Λουντ (Σουηδία), το 2018.

Τη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Μαρξισμού-Φεμινισμού ανέλαβαν το transform! europe και το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων (UPV/EHU), μαζί με: το Ίδρυμα Iratzar, την Ομάδα Κριτικής Θεωρίας Bilbo-Barcelona (BIBA CT), το Ινστιτούτο Κριτικής Θεωρίας του Βερολίνου (InkriT), το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και την ομάδα ParteHartuz.

Kεντρικές ομιλήτριες

Tithi Bhattacharya

Η Tithi Bhattacharya (Iνδία, 1971) είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Νότιας Ασίας και διευθύντρια του τμήματος Παγκόσμιων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue. Έλαβε το διδακτορικό της από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) το 2000. Έχει γράψει το The Sentinels of Culture: Class, Education, and the Colonial Intellectual in Bengal (Oxford University Press, 2005). Η Bhattacharya συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στον ακτιβισμό για την κοινωνική δικαιοσύνη και είναι μια εξέχουσα μαρξίστρια φεμινίστρια. Διαθέτει εκτενές συγγραφικό έργο με αντικείμενο τη μαρξιστική θεωρία, το φύλο και τις πολιτικές της ισλαμοφοβίας.

Lorena Cabnal

Η Lorena Cabnal (Nικαράγουα, 1973), ιθαγενής από τις φυλές Μάγια και Ξίνκα της Γουατεμάλας, είναι υπέρμαχος του κοινοτικού φεμινισμού. Εκκινώντας από την κοινότητα Santa María Xalapán, η Cabnal είναι τέκνο της κοσμογονίας των Ξίνκα Μάγια και συνιδρύτρια του κοινοτικού-εδαφικού φεμινιστικού κινήματος της Γουατεμάλας, του Δικτύου Προγονικών Θεραπευτριών του Κοινοτικού Φεμινισμού Tzk’at (Quiché στη γλώσσα των Μάγια).

Christine Delphy

Η Christine Delphy (Γαλλία, 1941) είναι Γαλλίδα θεωρητική κοινωνιολόγος και ακτιβίστρια του φεμινισμού, συγγραφέας των βιβλίων: The Main Enemy (W.R.R.C.P., 1977) και Towards a Materialist Feminism (La Sal, 1982). Η Delphy υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία του δεύτερου φεμινιστικού κύματος στη Γαλλία. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του γαλλικού Κινήματος Απελευθέρωσης των Γυναικών, της ριζοσπαστικής λεσβιακής ακτιβιστικής ομάδας Gouines Rouges και των περιοδικών Questions féministes (1977-80) και Nouvelles Questions Féministes (από το 1980 και μετά). Είναι μια από τις ηγετικές μορφές του υλιστικού φεμινισμού. Η ακαδημαϊκή της έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο επικεντρώνεται στην κοινωνικοοικονομική ανάλυση της πατριαρχίας και, μεταξύ άλλων, στην απουσία αναγνώρισης του καθημερινού έργου που παράγουν οι γυναίκες.

Elsa Dorlin

Η Elsa Dorlin (Γαλλία, 1974) είναι, από το 2011, καθηγήτρια Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris 8 και, από το 2014, μέλος του Κέντρου Φεμινιστικών Σπουδών και Σπουδών Φύλου στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έλαβε το διδακτορικό της στη φιλοσοφία το 2004, από τη Σορβόνη, και η διατριβή της έχει τον τίτλο: Au chevet de la Nation: sexe, race et médecine: XVIIe-XVIIe siècles. Οι μελέτες της επικεντρώνονται στις επικαλύψεις μεταξύ φύλου, φυλής και άλλων συστημάτων κυριαρχίας.

Silvia Federici

Η Silvia Federici (Iταλία, 1942) είναι επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Hofstra (ΗΠΑ). Ασχολείται με τον φεμινιστικό ακτιβισμό από το 1960 και υπήρξε μια από τις κύριες εισηγήτριες στον διεθνή δημόσιο διάλογο της ιδέας της αμειβόμενης οικιακής εργασίας. Αντικείμενο της έρευνάς της είναι η πολιτική φιλοσοφία και οι γυναικείες σπουδές. Έχει γράψει πολλά δοκίμια για την εκπαιδευτική και την πολιτιστική πολιτική. Τη δεκαετία του 1970 υπήρξε συνιδρύτρια της Διεθνούς Φεμινιστικής Κολλεκτίβας (International Feminist Collective). Από το 1991 μέχρι το 2003, μετά από μια περίοδο διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο του Πορτ Χαρκούρτ της Νιγηρίας, υπήρξε συνιδρύτρια της Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία στην Αφρική και συμμετείχε στην ομάδα σύνταξης του CAFA Bulletin. Από το 1995 μέχρι το 2002 βοήθησε στην ίδρυση της Ένωσης για τη Ριζοσπαστική Φιλοσοφία που βασίστηκε στο Σχέδιο Κατά της Θανατικής Ποινής των ΗΠΑ.    

Nancy Fraser

Η Nancy Fraser (Bαλτιμόρη, ΗΠΑ, 1947) είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Πολιτικής στο New School for Social Research. Έλαβε το διδακτορικό της από το CUNY Graduate Center (ΗΠΑ) το 1980. Εργάζεται στην κοινωνική και την πολιτική θεωρία, τη φεμινιστική θεωρία και τη σύγχρονη σκέψη στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ευρέως γνωστή για την κριτική της στις πολιτικές ταυτότητας και το φιλοσοφικό της έργο στην έννοια της δικαιοσύνης, η Φρέιζερ ασκεί σκληρή κριτική στον σύγχρονο φιλελεύθερο φεμινισμό και την παραίτησή του από ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι πρόεδρος του Ανατολικού τμήματος της Aμερικανικής Φιλοσοφικής Ένωσης (ΑΡΑ).

Ana Cecilia Dinerstein

Η Ana Cecilia Dinerstein (Aργεντινή) εργάζεται στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, όπου διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία, κοινωνικό και γνωσιακό δίκαιο, μαρξισμό, κριτική, αποαποικιοκρατική και φεμινιστική θεωρία. Είναι μεταπτυχιακή καθηγήτρια και ακτιβίστρια, μέλος του πυρήνα της συλλογικότητας Global Tapestry of Alternatives και ιδρύτρια και συντονίστρια του διεθνούς δικτύου Women on the Verge, του Standing Seminar in Critical Theory και του Κέντρου Decolonizing Knowledge in Teaching, Research and Practice Research Hub/Centre.

Frigga Haug

Η Frigga Haug (Γερμανία, 1937) είναι Γερμανίδα κοινωνιολόγος και φιλόσοφος του σοσιαλιστικού φεμινισμού. Σπούδασε κοινωνιολογία και φιλοσοφία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Γερμανία). Το 1963 διέκοψε τις σπουδές της για να μετακομίσει στην Κολωνία και να γεννήσει την κόρη της, αλλά το 1971 αποφοίτησε από την κοινωνιολογία και το 1976 έλαβε το διδακτορικό της στην κοινωνιολογία και την κοινωνική ψυχολογία. Το περιοδικό της Das Argument προέκυψε ως διαμαρτυρία στους πυρηνικούς εξοπλισμούς. Η αντίθεσή της στον πόλεμο του Βιετνάμ, την ώθησε να γίνει μέλος της Γερμανικής Σοσιαλιστικής Φοιτητικής Ένωσης (SDS), όπου καλλιέργησε τη φεμινιστική οπτική συμμετέχοντας σε διάφορες γυναικείες σοσιαλιστικές ομάδες. Το 1988 καθιέρωσε το εκδοτικό όνομα Adiadne.

Danièle Kergoat

Η Danièle Kergoat (Γαλλία, 1942) είναι Γαλλίδα φεμινίστρια συγγραφέας και κοινωνιολόγος, πανεπιστημιακός και μέλος του διαπανεπιστημιακού ερευνητικού δικτύου για το φύλο. Η πανεπιστημιακή της έρευνα και συγγραφή επικεντρώνεται στην έμφυλη κατανομή έργου, τόσο στην αμειβόμενη όσο και στην οικιακή εργασία. Από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία, η Kergoat έχει κάνει εκτενή έρευνα επάνω στο αδιαίρετο μεταξύ των έμφυλων (rapports sociaux de sexe) και των ταξικών κοινωνικών σχέσεων.

Ochy Curiel

Η Ochy Curiel (Δομηνικανή Δημοκρατία, 1963) είναι θεωρητικός, ακτιβίστρια του φεμινισμού και τραγουδοποιός. Η Curiel έχει διδακτορικό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και είναι καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας  (UNC) και στο Pontifical Xavierian University. Είναι, επίσης, εκπρόσωπος του αυτόνομου, λεσβιακού, αντιρατσιστικού και αποαποικιοκρατικού φεμινισμού, καθώς και μια από τις ιδρύτριες της φεμινιστικής ομάδας Grupo Latinoamericano de Estudios, Formación y Acción Feminista (GLEFAS). Η Curiel έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα για τις επικαλύψεις ανάμεσα στη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την τάξη, σε εθνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία. Έχει γράψει δυο προβεβλημένα βιβλία: La Nación Heterosexual: Análisis del discurso jurídico y el régimen heterosexual desde la antropología de la dominación (2013) and Descolonización y despatriarcalización de y desde los feminismos de Abya Yala (2015).

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε στο: website of the MarxFem Conference.

Πρόγραμμα

Πέμπτη, 11 Nοεμβρίου

17:30 (CET: 16:30): Άνοιγμα: Παρουσίαση του Συνεδρίου

Γλώσσα: βασκικά (μετάφραση σε αγγλικά και ισπανικά)

Συντονίστρια:

  • Uxuri Albizu

Κεντρικές ομιλήτριες:

18:00 - 19:30: Ολομέλεια 1: Φεμινιστικά Κινήματα και απεργίες στη Χώρα των Βάσκων

Γλώσσα: βασκικά (μετάφραση σε αγγλικά και ισπανικά)

Συντονίστρια:

  • Oihana Etxebarrieta

Κεντρικές ομιλήτριες:

  • Lore Lujanbio
  • Aitziber Aranberri
  • Izaskun Garcia Bordagarai and Iratxe Letona Pasto
  • Josefina Rocco

20:00 - 22:00: Ολομέλεια 2: Προκλήσεις και ανάλυση του σύγχρονου φεμινισμού I

Γλώσσα: αγγλικά (μετάφραση σε βασκικά και ισπανικά)

Συντονίστρια:

  • Signe Arnfred

Κεντρικές ομιλήτριες:

  • Lorena Cabnal
  • Silvia Federici

Παρασκευή, 12 Nοεμβρίου

10:30 - 12:30: Παραγωγή και αναπαραγωγή στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα

Γλώσσα: αγγλικά

Συντονίστρια:

Ομιλήτριες:

  • Ankica Cakardic
  • Maria Sagmeister
  • Monserrat Galcerán
  • Cristina Catalina Gallego

Παραγωγή γνώσης, διαφορά και ευαλωτότητα

Γλώσσα: αγγλικά

Συντονίστρια:

  • Maria Do Mar Castro Varela

Ομιλήτριες:

  • Saphira Shure
  • Carolina Tamayo Rojas
  • Leila Haghighat
  • Meryem Choukri

Οι εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το κίνημα MeToo και οι προκλήσεις τους για τον μαρξιστικό φεμινισμό

Γλώσσα: αγγλικά

Συντονίστρια:

  • Alanur Çavlin

Ομιλήτριες:

  • Lara Al-Kateb
  • Kobra Sultani
  • Fatemeh Masjedi
  • Frieda Afary

13:00 - 15:00: Ολομέλεια 3: Οι 13 Θέσεις του μαρξισμού-φεμινισμού

Γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά (μετάφραση σε ισπανικά)

Συντονίστρια:

Ομιλήτριες:

  • Frigga Haug
  • Nikita Dhawan
  • Alex Wischnewski
  • Jule Goikoetxea
  • Katja Kipping
  • Maria Do Mar Castro Varela
  • Signe Arnfred

17:00 - 19:00: Ολομέλεια: Προκλήσεις και ανάλυση του σύγχρονου φεμινισμού II

Γλώσσα: αγγλικά (μετάφραση σε βασκικά και ισπανικά)

Συντονίστρια:

  • Ozgur Gunes Ozturk and Mònica Clua

Kεντρικές ομιλήτριες:

  • Tithi Bhattacharya
  • Ana Cecilia Dinerstein

19:30 - 21:30: Ολομέλεια 5: Προκλήσεις και ανάλυση του σύγχρονου φεμινισμού III

Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά (μετάφραση σε βασκικά και ισπανικά)

Συντονίστρια:

  • Irene Pereira

Kεντρικές ομιλήτριες:

  • Elsa Dorlin
  • Jules Falquet

Σάββατο, 13 Nοεμβρίου

10:30 - 12:30: Ανδαλουσιανές γυναίκες κάνουν επανάσταση

Γλώσσα: ισπανικά

Συντονίστρια:

  • Diana Urrea

Ομιλήτριες:

  • Pastora Filigrana Garcia
  • Soledad Castillero Quesada
  • Virginia Piña Cruz
  • María Montalvez Sánchez

Praktika feminista erakunde mixteotan

Γλώσσα: Bασκικά

Συντονίστρια:

  • Aiora Epelde

Ομιλήτριες:

  • Zaloa Perez
  • Elixabete Etxeberria
  • Jone Bengoetxea
  • Ana Mezo

Radiografía del escenario militante en Països Catalans y Euskal Herria

Γλώσσα: ισπανικά

Συντονίστρια:

  • Eraitz Saez de Egilaz

Ομιλήτριες:

  • Maider Barañano
  • Nadia Pérez
  • Ane Alava Artuch
  • Cesca Gasull
  • Olivia Serra Bassó

13:00 - 15:00: Διατομεακότητα και φεμινιστικές διαμάχες

Γλώσσα: αγγλικά

Συντονίστρια:

  • Itziar Gandarias

Ομιλήτριες:

  • María Rodó Zarate
  • Despina Paraskeva-Veloudogianni
  • Gaudi Delgado Falcon

Οι φεμινιστικές απεργίες και η νέα μορφή αντίστασης

Γλώσσα: αγγλικά

Συντονίστρια:

  • Ibai Atutxa

Ομιλήτριες:

  • Desirée Enlund
  • Eva Schmitz
  • Camille Robert
  • Ella Petrini

Tο κράτος, το Δίκαιο, θεσμοποιήσεις και αναπαραγωγή

Γλώσσα: αγγλικά

Συντονίστρια:

  • Itziar Mujika

Ομιλήτριες:

  • Blanca Bayas Fernández and Joana Bregolat í Campos
  • Sarah Werner Boada
  • Athena Michalakea

17:00 - 19:00: ¿Cambiar el Estado desde abajo y desde dentro? Experiencias de avances y retos

Γλώσσα: ισπανικά

Συντονίστρια:

  • Arantxa Tirado Sánchez

Ομιλήτριες:

  • Aleida Hernández Cervantes
  • Sayuri Herrera Román
  • Mylai Burgos Matamoros

La lucha por el Pan y las Rosas: estrategias a debate en un mundo en crisis

Γλώσσα: ισπανικά

Ομιλήτριες:

  • Andrea D'Atri
  • Diana Assunção
  • Alejandra Décap
  • Josefina L. Martínez
  • Cynthia Luz Burgueño

Riqueza social desde paradigmas críticos feministas y descoloniales

Γλώσσα: ισπανικά

Συντονίστρια:

  • Ozgur Gunes Ozturk

Ομιλήτριες:

  • Márgara Millán
  • Diana Fuentes
  • Cintia Martínez
  • Josefa Contreras

Πολιτική οικονομία, αξία και εργασία

Γλώσσα: αγγλικά

Συντονίστρια:

  • Agurtzane Lekuona

Ομιλήτριες:

  • Elisabeth Zorgetz Loureiro
  • Fathimah Fildzah Izzazi
  • Audrey Laurin-Lamothe
  • Kwon Myoung

19:30 - 21:30: Ολομέλεια 6: Προκλήσεις και ανάλυση του σύγχρονου φεμινισμού IV

Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά (μετάφραση σε βασκικά και ισπανικά)

Συντονίστρια:

  • Jule Goikoetxea

Kεντρικές ομιλήτριες:

  • Ochy Curiel
  • Christine Delphy
  • Nancy Fraser

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)