to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξοικονομώ: Και ξανά προς… καθυστέρηση τραβά…

«Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα», θα μπορούσε κάποιος να πει για το τελικό επίσημο κείμενο του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ»…


Το περιμέναμε αρχές Οκτωβρίου και όπως φαίνεται μιλάμε για Νοέμβριο και αν…

Και μάλιστα αυτό ανακοινώθηκε επίσημα από τον Υπουργό ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα… Το ποιο οξύμωρο όμως είναι ότι αυτό γίνεται γιατί ξαναγράφεται ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ», προκειμένου να αλλάξουν οι επιδοτήσεις και να ενσωματωθούν προτάσεις και παρατηρήσεις, που έχουν κατατεθεί από τεχνικούς και άλλους φορείς κατά τη φάση της διαβούλευσης του σχεδίου Οδηγού…

Στο μεταξύ έχουν ήδη παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 ανακοίνωσης του Οδηγού και από τις 15 Οκτωβρίου 2021 ενεργόποιήσης της πλατφόρμας για τις αιτήσεις, όπως είχε αναγγείλει με προηγούμενες επίσημες ανακοινώσεις του, το ΥΠΕΝ.

Εγώ απορώ πραγματικά για την ¨προχειρότητα» για ακόμα μια φορά που δείχνει το Υπουργείο όταν ο ίδιος ο αρμόδιος ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι «έως το τέλος του μήνα θα έχει ανακοινωθεί ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ», χωρίς όμως να αναφέρει τον προγραμματισμό του υπουργείου για την έναρξη του προγράμματος και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, για τον οποίο υπάρχουν ανοιχτά θέματα.

Το μόνο που ακούμε από το ΥΠΕΝ είναι βαρύγδουπες δηλώσεις ότι πρόκειται για ένα «τεράστιου κύματος  ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας 600.000 κτιρίων έως το 2030 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», που όπως είπε προωθείται από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ, με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Σχετικά με την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ», σε μία περίοδο ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και υλικά απορώ πως το ΥΠΕΝ θα κινηθεί.

Διάβασα ότι η φιλοσοφία τού «Νέο Εξοικονομώ» αλλάζει ριζικά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα προγράμματα… ‘ότι γίνεται πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό.

Υπάρχουν βέβαια ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, και θα καθορίσουν το πορτοφόλι των πολιτών, όπως βέβαια την απαίτηση για ταυτότητα κτιρίου προ της υποβολής της αίτησης για αξιολόγηση (τουλάχιστον αυτό αναφερόταν στις προ απαιτούμενες διαδικασίες του προ οδηγού). Σημειώνεται, ότι από τον Νόμο έχει παραταθεί η υποχρέωση της ταυτότητας των κτιρίων για διοικητικές πράξεις έως και 31-12-2021 και η όποια εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στην υποβολή του φακέλου.

Από την άλλη μάλιστα αποφασίστηκε η  αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τετραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως επίσης η αύξηση κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό.

Όλα αυτά καλά..

Αυτό που ζητάμε όλοι, φορείς της αγοράς, μηχανικοί, πολίτες είναι την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος, τεχνικοί φορείς ζητούν από την δημοσίευση του επίσημου Οδηγού και μέχρις την έναρξη υποβολής των αιτήσεων είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα για την ετοιμασία των ενδιαφερομένων, σημειώνοντας ότι «κρίνεται ότι οι εξήντα ημερολογιακές ημέρες είναι αρκετές για την ορθή προετοιμασία» προτείνοντας το νέο πρόγραμμα ουσιαστικά να αρχίσει από τη νέα χρονιά. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ, που συνεχίζει να κρατά το θέμα ανοιχτό.

Προβληματικές διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχουν κριθεί αναποτελεσματικές καλό είναι να επαναπροσδιοριστούν στην βάση τους και αυτό γίνεται σίγουρα λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τους αρμόδιους φορείς όσο και τους εμπλεκόμενους απλοποιώντας διαδικασίες και προσφέροντας κίνητρα που στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση και Θωρακίζουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της χώρας.

* Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)