to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει… δεξιά πολιτική

Σε μια φαινομενικά περιφερειακή, ως προς την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, ανάρτηση για τα δημόσια ΙΕΚ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε και συγκέντρωσε όλες της πτυχές μιας δεξιάς και μάλιστα παλαιάς κοπής πολιτικής.


Έγραψε ο πρωθυπουργός για τα δημόσια ΙΕΚ:

«Οι απόφοιτοι Λυκείου αντιλαμβάνονται πλέον, τη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες των δημόσιων Ινστιτούτων. Από σχεδιαστές ιστοσελίδων και τεχνικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι εξειδικευμένους διασώστες.  Αποκτούν έτσι γνώσεις που οδηγούν σε σίγουρα
επαγγέλματα. Και δικαιώνουν την επιλογή της Πολιτείας να ενισχύσει την επαγγελματική εκπαίδευση που απαιτεί η εποχή μας. Η νεολαία μας παίρνει την υπόθεση του μέλλοντος στα χέρια της. Μπράβο της!»

Η δήλωση αποτελεί την επιτομή μιας καθαρόαιμης και μάλιστα παλαιοκομματικής δεξιάς πολιτικής, αφού εμπεριέχει όλα τα βασικά της συστατικά, καθώς:

  • Αποκρύπτει την αλήθεια. Η εικόνα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, αλλά και στη σημαντική για τη Δημοκρατία υπόθεση της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών σε όλους, δεν εξαντλείται στον διπλασιασμό του αριθμού των νέων που ακολούθησαν φέτος το δρόμο των δημόσιων ΙΕΚ. Συμπληρώνεται από την αύξηση των εγγραφών σε ιδιωτικά κολέγια, καθώς και από τον αριθμό όσων επέλεξαν ή αναγκάστηκαν φέτος να ακολουθήσουν σπουδές στο εξωτερικό. Δύο «επιλογές» τις οποίες ο πρωθυπουργός, ενεργώντας σύμφωνα με την παλιά, καλή δεξιά συνταγή, τις απέκρυψε εντελώς από τη δήλωσή του, προβάλλοντας εκείνη που τον βολεύει πολιτικά.
  • Είναι ανειλικρινής. Οι νέοι ούτε αντιλήφθηκαν ξαφνικά τη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης, ούτε και εμπιστεύτηκαν, όπως ανειλικρινώς το παρουσιάζει  ο πρωθυπουργός, τις σύγχρονες ειδικότητες των δημόσιων Ινστιτούτων. Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της επαγγελματικής κατάρτισης, γιατί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τους έκοψε τον δρόμο των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στερώντας, με τεχνητό τρόπο, τη δυνατότητα σε περισσότερο από 18.000 νέους να σπουδάσουν φέτος στα πανεπιστήμια, ενώ υπήρχαν ισάριθμες διαθέσιμες θέσεις σε αυτά. Βρίθει λοιπόν ανειλικρίνειας η δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία παρουσίασε σαν δήθεν προϊόν ελεύθερης βούλησης την αναγκαστική στροφή των νέων στην επαγγελματική κατάρτιση.
  • Είναι υποκριτική. Ο πρωθυπουργός υποκριτικά παρουσιάζει την υποχρεωτική εγγραφή περίπου 12.000 νέων φέτος στα δημόσια ΙΕΚ, ως δήθεν δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει εδώ έχει τα χαρακτηριστικά της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Πρώτα δηλαδή αποδυνάμωσαν τα πανεπιστήμια, στερώντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε αυτά και μειώνοντας δραστικά τον φοιτητικό πληθυσμό. Και ύστερα παρουσιάζουν την αναγκαστική επιλογή των δημόσιων ΙΕΚ, στα οποία στέλνουν όσους απορρίφθηκαν τεχνητά από τα πανεπιστήμια με την εφαρμογή της ΕΒΕ, ως δικαίωση της πολιτικής τους να ενισχύσουν την επαγγελματική εκπαίδευση. Η οποία στην ουσία συντελέστηκε δια της αποδυνάμωσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Είναι ταξική και βαθιά αντικοινωνική. Ο πρωθυπουργός επιμελώς αποκρύπτει τη μεγάλη αλήθεια για την ταξική και βαθιά αντικοινωνική εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του, αλλά και για την ταξική προέλευση όσων γράφτηκαν στα δημόσια ΙΕΚ. Οι οποίοι προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, από φτωχές δηλαδή οικογένειες. Αφού όσοι βρέθηκαν εκτός πανεπιστημίων φέτος και είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, επέλεξαν είτε τα αδιαβάθμητα ιδιωτικά κολέγια, τα πτυχία των οποίων φρόντισαν εγκαίρως να ισοτιμήσουν χωρίς άλλες προϋποθέσεις με των δημόσιων πανεπιστημίων, είτε ακολούθησαν τη φυγή στο εξωτερικό. Έτσι, σχεδιαστές ιστοσελίδων, τεχνικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξειδικευμένοι διασώστες δεν θα γίνουν όσοι το επέλεξαν, όπως θέλει να το παρουσιάσει ο Μητσοτάκης, αλλά όσοι δεν είχαν άλλη επιλογή, λόγω καταγωγής και περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας. Επανερχόμαστε δηλαδή στις παλιές αλήστου μνήμης εποχές των μεγάλων ανισοτήτων, τότε που τα παιδιά από το Περιστέρι γίνονταν ψυκτικοί, ενώ τα παιδιά από τα βόρεια προάστεια γίνονταν γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και επιχειρηματίες.
  • Είναι υπεροπτικά ειρωνική. Ο πρωθυπουργός συγχαίροντας τους νέους που στην πραγματικότητα υποχρεώθηκαν, εξ αιτίας της δικής του πολιτικής, να καταλήξουν σε δημόσιο ΙΕΚ, ενώ η πρώτη επιλογή τους ήταν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο, στην ουσία τους ειρωνεύεται με τη γνωστή υπεροψία της κυρίαρχης αστικής τάξης. Συγχαίροντάς τους ειρωνικά για μια επιλογή που μόνο δική τους δεν είναι.
  • Είναι αντιεκπαιδευτική. Η ΕΒΕ χρησιμοποιήθηκε σαν δήθεν αξιοκρατικό εργαλείο για να εμποδίσει τεχνητά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια σε 18.000 νέους με το πρόσχημα ότι η βαθμολογία τους ήταν χαμηλότερη από τη βάση εισαγωγής. Όμως οι εισαγωγικές εξετάσεις δεν είναι εξετάσεις διαπίστωσης της γνωστικής επάρκειας των υποψηφίων για να ισχύει βάση εισαγωγής. Είναι διαγωνισμός για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με σειρά βαθμολογικής επιτυχίας. Που σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό κριτήριο δεν είναι αν οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν την οποιαδήποτε βάση, αλλά αν η σειρά κατάταξής τους σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις τους επιτρέπει την εισαγωγή. Διαστρεβλώνοντας δηλαδή την εκπαιδευτική λειτουργία των εισαγωγικών εξετάσεων, κατάφεραν να στερήσουν την πρόσβαση σε χιλιάδες υποψήφιους στα πανεπιστήμια, στέλνοντάς τους είτε σαν πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, είτε, όσους δεν είχαν τη οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα, στα δημόσια ΙΕΚ. Κι όλα αυτά με ένα άρωμα μιας υποκριτικής και ψευδούς αξιοκρατίας.
  • Θυσιάζει την πολιτική στον βωμό της επικοινωνίας. Όλες οι προηγούμενες διαπιστώσεις συνηγορούν υπέρ μιας κεντρικής διαπίστωσης: Οι αληθινές πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαστρεβλώνονται και αποκρύπτονται εντέχνως, πίσω από μια επικοινωνιακή πολιτική που παρουσιάζει μια άλλη, διαφορετική από την πραγματική, μια εικονική πραγματικότητα. Όπου ο στόχος δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων που βασανίζουν τους πολίτες, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων υπέρ της κυβέρνησης.

Μια ολόκληρη κυβερνητική πολιτική χώρεσε σε μια και μόνο δήλωση του πρωθυπουργού.

Η υποκρισία, η ανειλικρίνεια, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, η ειρωνική υπεροψία, η ταξική πολιτική, η διεύρυνση των ανισοτήτων, η ευνοιοκρατία, η ενίσχυση επιλεγμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και η υποκατάσταση της πολιτικής από την επικοινωνία, είναι γραμμένα στο DNA της δεξιάς πολιτικής.

Που σημαίνει ότι ακόμη και όταν ο λαός ξεχνά, η Δεξιά είναι εκεί για να υπενθυμίζει τι στ’ αλήθεια σημαίνει… δεξιά πολιτική.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)