to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η επόμενη μέρα να γίνει υπόθεση της νέας γενιάς

Τρεις στόχοι για το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, τρία ζητούμενα για την επόμενη μέρα


τον δρόμο για το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ερχόμαστε να συζητήσουμε για τα χαρακτηριστικά μια σύγχρονης αριστερής νεολαιίστικης οργάνωσης, το σχέδιο και τη στρατηγική της στο μέλλον. Από το 1ο Συνέδριο κι έπειτα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανασυγκροτηθεί, να απλωθεί και να στήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο οργανώσεων. Ξεκίνησε να συγκροτεί την παρέμβασή της στα πανεπιστήμια και στις γειτονιές. Συνομίλησε και συμπορεύθηκε με άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις και δυνάμεις συμμετέχοντας στη στρατηγική και στο σχέδιο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σίγουρα τα παραπάνω αποτελούν έναν διαρκή στόχο στην πορεία της οργάνωσης, δεν έχουν εξαντληθεί, ομολογουμένως, όλες οι δυνατότητες και δεν έχουν υλοποιηθεί στον απόλυτο βαθμό, γεγονός για το οποίο ευθύνεται έως έναν βαθμό και η πανδημία.

Το 2ο Συνέδριο έρχεται να επισφραγίσει αυτή την πορεία και να οδηγήσει την οργάνωση σε μια νέα περίοδο πολιτικής και οργανωτικής αναβάθμισης. Στον δρόμο για το συνέδριο, λοιπόν, καλούμαστε να θέσουμε τους στόχους για ένα επιτυχημένο συνέδριο, αλλά και τα ζητούμενα για την επαύριον του συνεδρίου.

Να πείσουμε για συλλογική δράση

Πρώτος στόχος, να βρεθούμε με όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα της σημερινής πολιτικής. Τους/τις νέους/ες που μεγάλωσαν μέσα στην οικονομική κρίση, που αναγκάζονται να μένουν μέχρι τα τριάντα στο παιδικό δωμάτιο, που αδυνατούν να βρουν σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό, που δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Τους νέους μαθητές και τις νέες μαθήτριες, που όλη την προηγούμενη χρονιά μετέτρεψαν τα υπνοδωμάτιά τους σε σχολικές αίθουσες προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτούς τους νέους ανθρώπους που η Ν. Κεραμέως απέκλεισε από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για να τους δώσει βορά στα φιλικά της ιδιωτικά κολέγια, θεσπίζοντας την -εκπαιδευτικά ακατανόητη- Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δεν έχουν ακόμα γνωρίσει τα πανεπιστήμιά τους, που βλέπουν τις σπουδές τους να εντατικοποιούνται και τη φοιτητική μέριμνα να είναι ανεπαρκής. Τους/τις νέους/ες ερευνητές/τριες και επιστήμονες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό κυνηγώντας ένα καλύτερο μέλλον.  Όλους τους/τις νέους/ες που βρεθήκαμε μαζί σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα, από τις κινητοποιήσεις για την κλιματική κρίση και την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των ελεύθερων χώρων στις γειτονιές, μέχρι τα μεγάλα εκπαιδευτικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια και τις πανεργατικές απεργίες.  Όλους εκείνους και εκείνες που αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. τους έχει βάλει στο στόχαστρο, τους κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο σε κάθε ευκαιρία, αδιαφορώντας για τις ανάγκες τους. Τους νέους και τις νέες που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ -ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είναι πρώτο κόμμα στους νέους ανθρώπους και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό- εναποθέτοντας τις ελπίδες τους σε αυτόν, που αντιλαμβάνονται ότι μια εναλλακτική, αριστερή προοδευτική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να τους δώσει προοπτική.

Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να εμπλέξουμε στις γραμμές μας όλον αυτόν τον κόσμο, να αντιστοιχήσουμε την οργανωτική μας δομή με την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό ορίζει το πρώτο ζητούμενο για το συνέδριό μας. Να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να υπερβούμε τις πεπερασμένες δυνάμεις μας. Να πείσουμε για την ανάγκη συλλογικής δράσης και αγώνα. Να σπάσουμε τις λογικές ανάθεσης από τη μία και μοιρολατρικής αντιμετώπισης της καθημερινότητας από την άλλη. Θέλουμε του νέους και τις νέες μαζί στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις

Δεύτερος στόχος, να συζητήσουμε εις βάθος, ανοιχτά, χωρίς «έτοιμες λύσεις» για όλα όσα μας απασχολούν. Να διαβάσουμε τη συγκυρία και να δούμε την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια ενός νέου ανθρώπου όλα όσα βιώνει, τα άγχη και τις ανησυχίες του. Αν δεν το κάνει αυτό μια αριστερή οργάνωση νεολαίας, δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος. Να αντιληφθούμε τα νέα πεδία πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Να κατανοήσουμε ότι η μάχη με την Ακροδεξιά και τον φασισμό ξεκινά από τα σχολεία και τους νέους ανθρώπους. Να ορίσουμε συλλογικά και συμμετοχικά το πολιτικό σχέδιο της επόμενης μέρας, τα χαρακτηριστικά και τις βασικές αιχμές του. Κι αυτό αποτελεί το δεύτερο ζητούμενο.  Ένα σχέδιο που θα μπορεί να απαντά ολιστικά στην ανάγκη του νέου κόσμου να ξαναβρεί προοπτική.  Ένα συνεκτικό σχέδιο από νέους ανθρώπους για τους νέους ανθρώπους, ευρύ, που θα καταπιάνεται με όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Είναι σαφές ότι όσο αναγκαία είναι μια συνολική πρόταση ανατροπής των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών άλλο τόσο αναγκαίο είναι να ορίσουμε ένα πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων, να ιεραρχήσουμε τις μάχες που έχουμε να δώσουμε και να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη και νικηφόρα στρατηγική. Κεντρική θέση σ’ αυτή οφείλει να έχει η οικοδόμηση συμμαχιών με όλα τα τμήματα της νεολαίας που αντιστέκονται, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα ποσοστό των νέων ανθρώπων δρουν και σκέφτονται συλλογικά, χωρίς απαραίτητα να εντάσσονται στην οργανωμένη πολιτική δράση.

Η μάχη στους χώρους παρέμβασης

Τρίτος στόχος, να σκιαγραφήσουμε τα βασικά πεδία παρέμβασης, τους κοινωνικούς χώρους όπου βρίσκονται νέοι άνθρωποι. Αναμφίβολα, με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, τα social media έχουν κυρίαρχο ρόλο στις ζωές όλων μας, κάτι που συχνά ευνοεί την αμεσότερη επικοινωνία και ενημέρωση, κόντρα στα καθιερωμένα δίκτυα και μέσα. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την καθημερινή επικοινωνία και διάδραση στους χώρους που ζει, σπουδάζει και δουλεύει η νέα γενιά. Πέρα από τις κεντρικές πρωτοβουλίες της οργάνωσης, η κάθε μάχη δίνεται από τα μέλη στους χώρους παρέμβασής τους, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στη δουλειά, στις γειτονιές τους. Αυτή η παραδοχή μας οδηγεί στο τρίτο ζητούμενο, στην ανάγκη συγκρότησης ενός σχεδίου δράσεων και συγκεκριμένων παρεμβάσεων σε κάθε επιμέρους κοινωνικό χώρο. Να αγωνιστούμε για την ηγεμονία των ιδεών μας και του πολιτικού μας σχεδίου, να συμβάλουμε και να πυροδοτήσουμε αγωνιστικές διεκδικήσεις. Με αυτοπεποίθηση και πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί οι μόνες -εκ των προτέρων- χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται ποτέ.

Υπόθεση των νέων ανθρώπων

Τρεις στόχοι για το συνέδριο και τρία ζητούμενα για την επόμενη μέρα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς κανένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί ξέχωρα.  Ένα σύγχρονο πολιτικό σχέδιο που να απαντά στις ανάγκες της κοινωνικής πλειονότητας δεν μπορεί να συγκροτηθεί αν δεν εμπλέξει την πλειονότητα της νέας γενιάς και ένα σχέδιο χωρίς συγκεκριμένη παρέμβαση στα διάφορα πεδία καταλήγει κενό γράμμα. Για να πάρει η νέα γενιά στα χέρια της το μέλλον της και να καταφέρουμε να είναι παρούσα σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη του επόμενου διαστήματος, για να οικοδομηθεί ένα μέτωπο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ., γνωρίζοντας ότι η «δεύτερη φορά Αριστερά» στην κυβέρνηση πρέπει να γίνει υπόθεση των νέων ανθρώπων.

* Ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης είναι μέλος της Γραμματείας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)