to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 22.10.2021

Πολιτική

Σ. Αλεξίου: Έχει έρθει η ώρα να τους κάνουμε παρελθόν και να αγωνιστούμε για τη ζωή μας

«Κοιτώντας στον ουρανό, αλλά πατώντας στη γη, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τόσο το περιεχόμενο της απεύθυνσής μας όσο και το περιεχόμενο της δράσης μας», σημείωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σ. Αλεξίου, γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου


Τις εργασίες του 2ου συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με ομιλία του από το Ωδείο Αθηνών ο Σωτήρης Αλεξίου, γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα από το πρώτο μέχρι το δεύτερο συνέδριό της κατάφερε να κάνει «πολλά βήματα μπροστά, χωρίς να βολεύεται, χωρίς να συμβιβάζεται, χωρίς να φοβάται την κοινωνική κίνηση». Παράλληλα, σημείωσε πως το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας έχει στόχο την εξαθλίωση της νέας γενιάς, την όξυνση των ανισοτήτων, την καταστροφή του περιβάλλοντος με γνώμονα το κέρδος και την εργασιακή επισφάλεια. 

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Αλεξίου, βασικός πυλώνας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι η επίθεση στην νεολαία, με μαθητές, φοιτητές, εργαζομένους να βιώνουν τον αυταρχισμό που έχει γίνει νέα κανονικότητα. 

Στην έναρξη του 2ου συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. 

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την συνεδριακή της διαδικασία σήμερα στο Σ.Ε.Φ. από οπου και θα προκύψει το κείμενο πολιτικής απόφασης για την επόμενη ημέρα. 

Αναλυτικά, η ομιλία του Σωτήρη Αλεξίου, γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: 

«Συντρόφισσες και σύντροφοι

Τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο και ιδρυτικό μας Συνέδριο είμαστε περήφανοι και περήφανες που καταφέραμε μέσα από δυσκολίες να στήσουμε το δικό μας σπίτι, την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε μικρή και μεγάλη γωνιά της Ελλάδας, σε δεκάδες σχολές και σχολεία, σε χώρους εργασίας, στις γειτονιές.

Είμαστε περήφανοι και περήφανες που η Οργάνωσή μας έκανε πολλά βήματα μπροστά, χωρίς να βολεύεται, χωρίς να συμβιβάζεται, χωρίς να φοβάται την κοινωνική κίνηση, αλλά πρωτοσταντώντας πολλές φορές στις εξάρσεις της.

Άλλωστε, για να προχωρήσει η Ιστορία ο λαίκός παράγοντας, οι δυνάμεις της εργασίας και της νεολαίας πρέπει να βγουν στο προσκήνιο.

Και πάντοτε οι νέοι άνθρωποι ήταν αυτοί που αμφισβητούσαν το “Τέλος της Ιστορίας” και δεν ανέχονταν το μέλλον που ετοιμαζόταν γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένο.

Οι λίγοι να πλουτίζουν εις βάρος των αναγκών μας.

Οι ανισότητες και η καταπίεση να διευρύνονται.

Ο ατομικός δρόμος πάνω από τη συλλογική ευημερία.

Η ανεξέλεγκτη κερδοφορία πάνω από την αξιοπρέπεια στην εργασία.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης πάνω από την προστασία του και τη διασφάλιση του μέλλοντός μας.

Η μετατροπή κοινωνικών αγαθών, σε εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους.

Τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα να αποτελούν άλλο ένα μέσο εκμετάλλευσης και διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Και φυσικά, ο αυταρχισμός ως η νέα κανονικότητα, πάνω από στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι το μέλλον μας.

Δεν θα επιτρέψουμε, η γενιά μας να αποτελέσει το πειραματόζωο για να κάνουν, ο κ. Μητσοτάκης και οι χορηγοί του, τα πιο τρελά τους όνειρα πραγματικότητα.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πολιτική σύγκρουση δεν διεξάγεται εκτός συγκυρίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε, ως αστάθμητο συμβάν να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο των κοινωνικών και πολιτικών ανταγωνισμών.

Να ορίσει νέες πολιτικές προτεραιότητες και να ξεγυμνώσει με το πιο εμφατικό τρόπο, την στρατηγική των ελίτ εντός και εκτός χώρας.

Η χώρα μας, έχει χτυπηθεί όσο λίγες από την πανδημία, και αυτό δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. 

Είναι δεδομένο ότι μπροστά στον ιό, που απειλεί την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, το ανθρώπινο είδος στέκεται γυμνό και αδύνατο να προβλέψει το μέλλον.

Ωστόσο, οι πολιτικές των κυβερνήσεων είναι αυτές που ορίζουν τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε συλλογικά μια υπαρκτή απειλή.

Φυσικά, το εμβόλιο αποτελεί το βασικό μας όπλο, ένα όπλο το οποίο γεννήθηκε από την επιστήμη. Γεννήθηκε από τον ορθό λόγο, ο οποίος στην εποχή μας βάλλεται από παντού.

Εμείς καλούμε τους νέους να εμβολιαστούν μαζικά, να εμβολιαστούν άμεσα, προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους, των φίλων τους, των συναδέλφων τους, των συμφοιτητών τους, των συμμαθητών τους.

Να προστατέψουν τις οικογένειες τους!


Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος, εν μέσω πανδημίας και αυστηρών περιορισμών συνήθιζε να κάνει διακοπές και να επενδύει στον εφησυχασμό.

Ή ακόμη χειρότερα να βλέπει στην πανδημία μία ευκαιρία για να προχωρά βαθιές αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που διαλύουν τις ζωές της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε:

Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας

Αντί να φροντίσει να οχυρώσει την κοινωνία με μέτρα ουσιαστικής στήριξης

Αντί να δημιουργήσει νέες σχολικές αίθουσες και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών,

Τι επέλεξε;

Επέλεξε να δώσει 41 εκατομμύρια στους φίλους της, στα Μέσα Ενημέρωσης για να «λιβανίζουν το Μωυσή», και να μας λένε πόσο πετυχημένη είναι η διαχείριση της πανδημίας.

Να στοχοποιήσει του νέους για τη διασπορά του ιού.

Να κλείσουν τα πανεπιστήμια για 1.5 χρόνο

Να διαλύσουν την εργασιακή μας προοπτική και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και το μόνο που ονειρεύονται είναι αστυνομικά γκλοπ στις σχολές μας και άγρια εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να γίνουν, δια της βίας, πελάτες των ιδιωτικών κολεγίων.

Και ενώ, στα πανεπιστήμια, τα ποσοστά των εμβολιασμών ξεπερνούν το 70% και την ίδια στιγμή, η πιο αποτυχημένη υπουργός Παιδείας, δεν φρόντισε να λάβει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και των σχολείων.

Θέλει οι νέοι και οι νέες να εγκλωβιστούν στη σφαίρα της μοιρολατρίας, της ματαιότητας και της ανάθεσης.

Αλλά

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Κάνουν μεγάλο λάθος!

Δεν είμαστε διατεθημένοι να δούμε ξανά, την δημόσια παιδεία να διαλύεται.

Δεν είμαστε διατεθημένοι να διαλέξουμε ξανά το δρόμο της μετανάστευσης.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να βλέπουμε το νόμο της ζούγκλας, να γίνεται καθεστώς στην εργασίας, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα.

Τους διαμηνύουμε το εξής: Δεν θα τους αφήσουμε άλλο χρόνο και χώρο να διαλύσουν τη ζωή μας.

Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, θα τους διώξουμε για να μην διώξουν αυτοί από τη χώρα, εμάς, τους φίλους και τις φίλες μας, τις οικογένειές μας!

Η νέα γενιά και ο κόσμος της εργασίας δεν αρέσκεται με λιγότερο ουρανό.


Η περίοδος όμως που διανύουμε, μας καλεί, παράλληλα, να σταθούμε μπροστά και στο τέρας του φασισμού, στο τέρας που βρυχάται ξανά, κι αυτή τη φορά με την πολύτιμη βοήθεια της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το μελάνι από την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής, των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχτζάτ Λουκμάν, δεν έχει ακόμη στεγνώσει και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος!

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά, έτσι κι αλλιώς, έχει αρκετούς πρόθυμους.

Φυσικά, φοβάται μην χάσει εκλογική πελατεία!

Έτσι κι αλλιώς, αυτοί που κάποτε διαδήλωναν με περικεφαλαίες μαζί με τους Χρυσαυγίτες και με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, τώρα πολεμούν το εμβόλιο.

Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει Θύελλες!

Την ίδια ώρα όμως, η Κυβέρνηση επέλεξε να θρέψει, εκ νέου το φασισμό, «επενδύοντας» στη θεωρία των δύο άκρων.

Τα πρόσφατα γεγονότα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέδειξαν πως οι φασίστες επιδιώκουν να ξανα βγουν από τις τρύπες τους, με την ανοχή της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης του Άδωνι Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη και του Θάνου Πλεύρη, των ορφανών του Πατακού και των βασιλοφρόνων.

Σε αυτό το σημείο ξεκαθαρίζουμε το εξής, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί μπροστά στον αντιφασιστικό αγώνα, με τις ιδέες μας και με τα σώματά μας, δεν θα αφήσουμε σπιθαμή γης στους φασίστες!

Στις γειτονιές μας

Στα σχολεία μας

Στις σχολές μας

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Εμείς θα είμαστε εκεί όπου και όποτε χρειαστεί, με την πλευρά των αδυνάτων, με την πλευρά των φτωχών, με την πλευρά των νέων, με την πλευρά των μεταναστών, με την πλευρά της LGBTQI κοινότητας.

Για εμάς η διαφορετικότητα είναι ομορφιά και πλούτος για την κοινωνία μας.


Όπως και θα είμαστε απέναντι στα νέα ράλλυ εξοπλισμών, στο όνομα της εξωτερικής απειλής, ενώ μέσα στη χώρα βλέπουμε περικοπές και φτώχεια.

Και όσο ο Πρωθυπουργός μας ονειρεύεται στρατιωτικές επεμβάσεις μέχρι και στην υποσαχάρια Αφρική εμείς προτάσσουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας και την ομαλή συνύπαρξη μας με όλους τους γείτονες.

Και είμαστε σαφείς: Κανένας Έλληνας στρατιώτης, κανένα παιδί του ελληνικού λαού, δεν έχει δουλειά έξω από τα ελληνικά σύνορα!


Συντροφισσες και σύντροφοι,

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, σήμερα, ξεκινά και επίσημα το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Μία γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής. Μία πολιτική στιγμή που την περιμέναμε εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μας τη στέρησε η επέλαση της πανδημίας.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, από το 2017 μέχρι σήμερα έχει κάνει πολιτικά και οργανωτικά άλματα. Φυσικά, έχουμε την υποχρέωση πάντα να βάζουμε τον πήχη ψηλά, να μη βάζουμε όρια!

Όχι για τους εαυτούς μας, αλλά για τον κόσμο που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

Για όλους εκείνους που αναζητούν οξυγόνο.

Για τους νέους που δουλεύουν ντελίβερι και αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Μας υπενθύμισαν τί σημαίνει ταξικός αγώνας, αγώνας συλλογικός και οργανωμένος, αγώνας που μπορεί και πετυχαίνει νίκες στο σήμερα.

Για τους νέους που υποφέρουν από την ορθοστασία, κουβαλώντας δίσκους σε καφετέριες.

Για τους νέους στα τηλεφωνικά κέντρα

Για τις νέες και τους νέους που δημιουργούν, και παράγουν πολιτισμό, γι’ αυτούς που τις μέρες της πανδημίας ξεχάστηκαν από την κυβέρνηση και τραγούδησαν τον αγώνα και την αγανάκτηση.

Για εκείνους και εκείνες που σπουδάζουν για να προκόψουν και να προσφέρουν την επιστήμη και τις δεξιότητές τους στις υπηρεσίες της κοινωνίας. Για εκείνα τα παιδιά, που τώρα κατάφεραν να περπατήσουν μετά από δύο χρόνια, στα αμφιθέατρα της μόρφωσης και του αγώνα.

Για τους μαθητές που συνεχίζουν να βιώνουν το άγχος των πανελληνίων.

Για τα παιδιά των ΕΠΑΛ, τα οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση, ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας.

Για τους νέους ερευνητές που προσπαθούν υπό αντίξοες συνθήκες να σηκώσουν στις πλάτες τους τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Για όλους και όλες εκείνους και εκείνες που αδυνατούν να φύγουν από το παιδικό τους δωμάτιο και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Για τα προσφυγάκια και τα μεταναστόπουλα που θέλουν να μάθουν γράμματα και να φτιάξουν τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Για τις πολύχρωμες οικογένειες, που μας υπενθυμίζουν πως υπέρτατος νόμος είναι η αγάπη.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ο κόσμος του αύριο!

Είναι ο κόσμος της δημιουργίας και της αγάπης, η γενιά που μαθαίνει να «σμιλεύει» το μέλλον της μέσα σε μια δύσκολη καθημερινότητα.

Οφείλουμε όμως να πείσουμε όλον αυτόν τον κόσμο πως η πολιτική δεν είναι δουλειά των ειδικών. Πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί πάντα και διαρκώς υπάρχουν δύο κόσμοι που συγκρούονται.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν αρκεί όμως να τα λέμε καλά.

Δεν αρκούν οι αριστερές θέσεις για να κάνουμε αριστερή πολιτική.

Εάν οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε τη νέα αριστερά που έχουν ανάγκη οι καιροί μας, αυτό σημαίνει πως, κοιτώντας στον ουρανό, αλλά πατώντας στη γη, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τόσο το περιεχόμενο της απεύθυνσής μας όσο και το περιεχόμενο της δράσης μας.

Όσο υπάρχουν η αδικία, οι ανισότητες, η καταπίεση και οι διακρίσεις σε αυτό τον κόσμο, θα υπάρχει η ανάγκη να αγωνιστούμε για μια καλύτερη κοινωνία.

Γιατί εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τον κόσμο δεν τον αλλάζουν οι πρωτοπόροι. Τον κόσμο τον αλλάζουν οι πολλοί.

Τη δική τους «κανονικότητα» θα την ανατρέψουμε, γιατί χωρά μονάχα τους λίγους που η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί.

Η δεύτερη φορά Αριστερά θα έχει τη σφραγίδα της νέας γενιάς.

Μιας γενιάς που είδε να της κλέβουν το μέλλον.

Εχει έρθει η ώρα να τους κάνουμε παρελθόν και να αγωνιστούμε για τη ζωή μας.

Να αγωνιστούμε για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)