to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:51 | 22.10.2021

Οικονομία

Λαϊκές αγορές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξηλώνει» έναν θεσμό 93 χρόνων

Όπως τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στ. Αραχωβίτης, ένας θεσμός με ιστορία 93 χρόνων, που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τους λιγότερο προνομιούχους, τους καταναλωτές που βρίσκουν φθηνά, φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα αδιαμεσολάβητα, «ξηλώνεται» με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που οδεύει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής


Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου και “μπαίνει” την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια. Ο Στ. Αραχωβίτης, Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου τόνισε ακόμη για τις λαϊκές αγορές:

Το νομοσχέδιο θίγει τους παραγωγούς οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο στις λαϊκές, και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς, τους οποίους η Κυβερνητική πλειοψηφία παραδέχεται ότι θέλει να τούς ωθήσει “να γίνουν επαγγελματίες”. Όπως επίσης παραδέχεται την αδυναμία της να εξηγήσει στον κόσμο γιατί καταργεί και στέκεται απέναντι σε ένα νόμο που η ίδια ψήφισε, με τη στήριξη της Αντιπολίτευσης, ο οποίος από το 2017 έχει βάλει μία τάξη στις λαϊκές αγορές (Ν.4497). Αντ' αυτού, φέρνει ένα νόμο χωρίς αιτιολογική έκθεση, κάτι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική πρακτική, τοποθετώντας απέναντί της σύσσωμη την κοινωνία και τους φορείς.

Επιβάλλετε εξοντωτικά πρόστιμα και στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες. Ακόμα κι αυτοί που κράτησαν μια πιο θετική στάση στο νομοσχέδιο, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Για παράδειγμα, με έξι παραβάσεις στα δύο χρόνια, δηλαδή έξι φορές να ξεχάσει ένας παραγωγός να δηλώσει ένα από τα προϊόντα του, θα επιβαρυνθεί με 3.000 ευρώ πρόστιμο και δεν φτάνει μόνο αυτό. Του ανακαλείτε τη θέση και τη δραστηριοποίηση για 6 μήνες και μετά πρέπει να περιμένει οπότε βγει διαδικασία προκήρυξης για να ξαναμπεί. Επιπλέον για δύο παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων ανεξαρτήτως ποσού, ανακαλείται επίσης η άδειά του. Αδιανόητη αυτή η εμμονή με τις ανακλήσεις” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης.

Και συμπλήρωσε: “Ισχύουν τα ίδια στο στεγασμένο εμπόριο, οι ίδιες κυρώσεις, οι ίδιες υποχρεώσεις, οι ίδιες ποινές; Γιατί εδώ τίθεται ένα θέμα ισονομίας, γι' αυτό και ο νόμος θα καταπέσει. Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί όταν προσβληθεί για τις αρχές της ισονομίας και της ισοτιμίας. Δεν μπορεί να ισχύουν άλλα στο υπαίθριο εμπόριο και άλλα στο στεγασμένο”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)