to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 22.10.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Την πρώτη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 την έχει η ΝΔ με τα Greek Statistics»

«Την πρώτη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 την έχει η ΝΔ με τα Greek Statistics. Mπορεί η βόμβα να έσκασε στα χέρια του Γ. Παπανδρέου με το Καστελόριζο, αλλά το φιτίλι το είχε βάλει η κυβέρνηση Καραμανλή», σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στα podcasts του «Χρόνου» Κοζάνης


Καλεσμένος στα podcasts του «Χρόνου» Κοζάνης, από το Radio Studio 1 του ΕΚ στο Στρασβούργο,  ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε μεταξύ άλλων στον Σωκράτη Μουτίδη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τη διαχείριση του κορονοϊού, τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και την απολιγνιτοποίηση.


Αναλυτικά η συνέντευξη:

Αν κάποιος σας έλεγε να κατατάξετε την Ελλάδα στην Ευρώπη των 27 που θα την κατατάσσατε;

Το θέμα δεν είναι πού την κατατάσσω εγώ, αλλά πού την κατατάσσουν οι αριθμοί, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και οι ευρωπαϊκές αξιολογήσεις. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πια στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, πρώτη στην ανεργία των νέων, χώρα με τις μεγαλύτερες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, στους ουραγούς σε ποσοστά εμβολιασμών και σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων,  24οι  στους 27 στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, δίπλα στην Ουγγαρία του Όρμπαν και την Πολωνία του Κατσίνσκι.

Δυστυχώς, το όραμα της σύγκλισης, με το οποίο μας έβαλε στην Ευρώπη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το οποίο υποσχέθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει εξελιχθεί σε απόκλιση. Και σ’ αυτό φταίνε οι κυβερνήσεις δεκαετιών στην Ελλάδα με το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά, οδηγώντας στη χρεοκοπία, αλλά και μια Ευρώπη τιμωρητική απέναντι στους Νότιους και την Ελλάδα, που τη συμβόλισε ο Σόιμπλε.

Υπάρχουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ή είμαστε ένα είδος από μόνοι μας;

Άλλες χώρες τα έχουν καταφέρει καλύτερα από εμάς, όπως η Πορτογαλία στους εμβολιασμούς. Στην Ισπανία, για το θέμα της ακρίβειας, η προοδευτική κυβέρνηση εκεί μειώνει τον φόρο στα καύσιμα. Στην Ελλάδα γιατί δεν γίνεται το ίδιο; Και γι’ αυτό δεν αναρωτιέμαι μόνο εγώ, αλλά και ο Ν. Κακλαμάνης. Με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης στην Πορτογαλία κάνουν πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, ενώ στην Ισπανία τα δίνουν στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Στην Ελλάδα θα πάρουμε πολλά λεφτά από το συγκεκριμένο ταμείο, 30,5 δισ., και το σύνολο των δανείων θα δοθεί σε ιδιώτες, τίποτα για υποδομές και κοινωνικό κράτος. Και το χειρότερο είναι ότι θα δοθεί μέσω τραπεζών σε όσους είναι αξιόχρεοι, αποκλείοντας το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με κριτήρια «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Για να πάμε στο θέμα του κορονοϊού. Τι δεν πήγε καλά;

Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να κηρύξει το τέλος της πανδημίας κι έπεσε έξω. Και αντί να πάρει μέτρα που θα ενισχύσουν την πειθώ υπέρ του εμβολιασμού, κινήθηκε με μικροπολιτική, φοβέρες και απειλές, ρίχνοντας νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών που είναι στα δεξιά του, αλλά και μέσα στο κόμμα του. Ενώ παριστάνει τον αυστηρό, ξέρει ότι σε μεγάλα κομμάτια της πελατείας όπως πχ. στη Βόρεια Ελλάδα, στο στρατό και στην αστυνομία υπάρχουν αντιεμβολιαστές. Αρνείται επίσης να συζητήσει μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, όπως για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον στρατό, στην αστυνομία ή στους ιερείς. Το εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο όπλο για να πολεμήσει κάποιος τον κορονοϊό και στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην ΕΕ. Δεν μπορεί η κυβέρνηση όταν πάνε τα πράγματα καλά να λέει «δοξάστε με» και όταν δεν πάνε καλά να λέει «φταίει ο πολίτης», γιατί ο Μητσοτάκης δεν φταίει ποτέ και σε τίποτα.

Βιώνουμε ένα κύμα ακρίβειας που σχετίζεται και με τα θέματα της ενέργειας. Μπορεί να ανακοπεί η άνοδος των τιμών;

Μέσα στο κύμα της ακρίβειας στα καύσιμα, που φουντώνει τον πληθωρισμό, η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, έχοντας την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ισπανία μειώνουν τους φόρους πάνω στα καύσιμα. Δεσμεύουν ένα μέρος των κερδών των μεγάλων εταιρειών στον χώρο της ενέργειας για να το ανακατανείμουν υπέρ των ευάλωτων, αυξάνοντας την κοινωνική στήριξη. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί το φαινόμενο και περιμένει να περάσει το πρόβλημα. Μπαίνουμε λοιπόν σε μια ανησυχητική τροχιά.

Από την άλλη, η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει τολμηρά την εργαλειοθήκη της Κομισιόν, δηλαδή στήριξη ευάλωτων οικογενειών, διευκολύνσεις σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, αντιμετώπιση των φαινομένων καρτέλ. Κακά τα ψέματα, η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα πρέπει να δημιουργήσει με ενιαία ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου. Δεν θα πρέπει ο καθένας χώρια να διαπραγματεύεται με τον Πούτιν, αλλά και οι 27 μαζί. Επίσης, απαιτείται και επένδυση στην εξοικονόμηση ενέργειας στις ΑΠΕ, όπου πρέπει ν’ ανεβάσουμε ταχύτητα γιατί έχουμε ενεργοβόρα οικονομία. Και εκεί η Ελλάδα δυστυχώς είναι στις χειρότερες θέσεις.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η απολιγνιτοποίηση;

Είναι λάθος, και φαίνεται τώρα καθαρά στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, η βιασύνη του Μητσοτάκη να κλείσει γρήγορα τις λιγνιτικές μονάδες και να δώσει αυτό το μπόνους σε ιδιώτες φίλους του, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου. Τώρα κάνουν τούμπα και λένε «ξαναβάλτε τον λιγνίτη μπροστά, γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας και μπορεί να καταρρεύσει το σύστημα». Έλεγα πριν από καιρό ότι υπάρχει κίνδυνος υφεσιακού σοκ. Τώρα έρχεται και η κρίση στην ενέργεια και η ακρίβεια, που υποχρεώνει την κυβέρνηση να αλλάξει τα πλάνα της και να πάμε μερικά χρόνια μετά με σωστά και δίκαια σχεδιασμένη πολιτική. Η Γερμανία θα το κάνει το ’38, η Πολωνία το ’48,  γιατί η Ελλάδα να το κάνει το 2023; Για να κερδίσουν κάποιοι ισχυροί, φίλοι επιχειρηματίες, από αυτό το «φιλέτο» σε βάρος της κοινωνίας;

Ας κλείσουμε με τις εσωκομματικές στο ΚΙΝΑΛ. Τι στάση κρατάτε στα εσωκομματικά των άλλων;

Απέναντι στις υποψηφιότητες, που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, κρατώ στάση αυστηρής και απόλυτης ουδετερότητας. Καμία ανάμειξη στα εσωτερικά ενός άλλους κόμματος και τους εύχομαι καλή επιτυχία. Αυτό που παραμένει υψηλά στην ατζέντα είναι να φύγει το γρηγορότερο μια κυβέρνηση που κάνει κακό στη χώρα, η κυβέρνηση της Δεξιάς, και να αντικατασταθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, με ένα εφικτό και προοδευτικό πρόγραμμα, που θα δουλεύει υπέρ της χώρας, του δημοσίου συμφέροντος, των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Είναι ιστορικό στοίχημα για τη χώρα να μη χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ κυβερνάται από κυβερνήσεις συνεργασίας με αναλογικά συστήματα. Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, βγαλμένες με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα. Ο Μητσοτάκης θέλει να «κάψει» την απλή αναλογική και να ξαναπάει στο μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης, όπου το κόμμα, και εν προκειμένω η Δεξιά, χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο.

Την πρώτη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 την έχει η ΝΔ με τα Greek Statistics. Mπορεί η βόμβα να έσκασε στα χέρια του Γ. Παπανδρέου με το Καστελόριζο, αλλά το φιτίλι το είχε βάλει η κυβέρνηση Καραμανλή. Αν θέλουμε μια Ελλάδα που να βελτιώνει την πορεία και το κύρος της στην Ευρώπη, χρειάζεται αλλαγή στο τιμόνι της χώρας. Επομένως περιμένω αυτός που θα επιλεχθεί από την κάλπη του ΚΙΝΑΛ να συζητήσει σοβαρά με τον Τσίπρα την ανάγκη να γίνουμε κι εμείς Ευρώπη και στον τρόπο διακυβέρνησης.
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)