to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 22.10.2021

Πολιτική

Η ΝΔ δεν στηρίζει την έρευνα για τα Pandora Papers

«Τι φοβήθηκαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και κόντρα ακόμη και στη γραμμή της πολιτικής τους ομάδας, του ΕΛΚ, ψήφισαν "λευκό";» διερωτάται ο Δημήτρης Παπαδημούλης - Τι απαντά μέσω διαρροών η Νέα Δημοκρατία


Τουλάχιστον περίεργη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο ψήφισμα που ζητούσε να γίνουν ενδελεχείς έρευνες όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για τυχόν παρανομίες στην επικράτεια της ΕΕ.

Οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές κόντρα στη γραμμή της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ ψήφισαν «λευκό» (21/10/210.

Πάντως το ψήφισμα εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 λευκά - οι μόνοι από το ΕΛΚ που επέλεξαν την αποχή ήταν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πλην του Μανώλη Κεφαλογιάννη που δεν συμμετείχε καν στην συγκεκριμένη ψηφοφορία.

«Τι φοβήθηκαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και κόντρα ακόμη και στη γραμμή της πολιτικής τους ομάδας, του ΕΛΚ, ψήφισαν "λευκό" αναφορικά με το να ξεκινήσουν άμεσα ενδελεχείς έρευνες για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers» διερωτάται με νόημα ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΝΔ: Ενδελεχής έρευνα χωρίς να στοχοποιούνται πρόσωπα

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και των ευρωβουλευτών της για τα Pandora Papers είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα ώστε να ριχτεί φως παντού και να μη μείνουν σκιές και "γκρίζες ζώνες". Και γι΄αυτό όπως έχει καταγραφεί συμφωνούσαν με το αρχικό κείμενο ψηφίσματος» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Επισημαίνει ότι η στάση της αποχής από την ψηφοφορία υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο, κατόπιν αιφνιδιαστικής τροπολογίας, στοχοποιούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονομαστικά, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, παραβιάζοντας, όπως σημειώνει, το τεκμήριο της αθωότητας, που αποτελεί βασικό κανόνα του κράτους δικαίου και βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με πρόσωπα που είχαν δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες για να μεταφέρουν παράνομα, πλούτο έξω από τη χώρα τους.

Στρίβειν διά του Αναστασιάδη

Η ιλαρή δικαιολογία σχετικά με την «στοχοποίηση» του προέδρου Αναστασιάδη δε μπορεί βέβαια να συσκοτίσει το βασικό γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές στης ΝΔ δεν στήριξαν ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητούσε να γίνουν ενδελεχείς έρευνες όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για τυχόν παρανομίες στην επικράτεια της ΕΕ.

Μάλιστα η εργαλειοποίηση αναφορών ενός ψηφίσματος από την πολιτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας εκθέτει τη χώρα διεθνώς ενισχύοντας ίσως και τα ανθελληνικά στερεότυπα που πολλάκις έχουν εκφράσει κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ σχετικά με την αδιαφάνεια στην Ελλάδα.

Ίσως δε γνώριζαν βέβαια και τους φορείς της αδιαφάνειας αυτής...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)