to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 21.10.2021

Πολιτική

Παρεμβάσεις μέσω... Βρυξελλών υπόσχεται ο Μητσοτάκης, για να μειωθεί το κόστος της ενέργειας

Πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποπειράθηκε να κρυφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την ανάσχεση της έκρηξης τιμών που έρχεται σε ενέργεια και βασικά αγαθά


Την εκτίμησή του ότι οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα είναι αυτό που θα κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, εν μέσω προβλέψεων για νέα εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κυρίως για τα νοικοκυριά.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου», ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας «με διαρθρωτικό τρόπο» και με παρεμβάσεις που «θα πρέπει να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ρίχνοντας την μπάλα για την ευθύνη τυχόν νέων μέτρων στις Βρυξέλλες.

Καθώς όπως είπε, πάντως, η ατζέντα της συνόδου θα είναι «πολύ πλούσια» (μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται θέματα όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και το προσφυγικό/μεταναστευτικό), είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος θα αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο -κυρίως όσον αφορά την ενεργειακή κρίση. 

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες όταν από το βήμα της ΔΕΘ έκανε λόγο για πρόβλεψη μόλις 150 εκατ. ευρώ επιπλέον με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας που έρχεται.

Παράλληλα, συνεχίζοντας τις γενικόλογες τοποθετήσεις σημείωσε ότι «εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση», ενώ την ίδια ώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σε μια αρκετά πλούσια ατζέντα, εκτιμώ ότι το θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στη συζήτηση αφορά στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Και θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση.

Όμως είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενδεικτικά, αναφέρω τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο.

Θα έχω την ευκαιρία, στα πλαίσια της συζήτησης, να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. 

Η σημασία, λοιπόν, της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα.

Αύριο θα συζητήσουμε εκτενώς για τα ζητήματα της μετανάστευσης, θα τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό αύριο το πρωί.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)