to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μόλις 5 σημεία

Ο μεγαλύτερος χαμένος της τελευταίας διετίας στην Ελλάδα ήταν η νέα γενιά η οποία βιώνει στο πετσί της την κοινωνική απομόνωση που προκάλεσε η πανδημία, την οικονομική ύφεση που την διαδέχτηκε, τον ακραίο αυταρχισμό και την στοχοποίση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το υποκριτικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Συνεπώς η ανάγκη για μια μαζική αριστερή νεολαιίστικη οργάνωση που θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς είναι επιτακτικότερη από ποτέ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται πλέον σε πορεία Συνεδρίων. Συνεδρίων «τομής και συνέχειας», εντός μιας συγκυρίας με νέες προκλήσεις και μάχες. Είναι σύνηθες φαινόμενο στους προσυνεδριακούς διαλόγους, προσπαθώντας να γράψουμε και να αναλύσουμε τα πάντα, να χάνουμε τα ουσιώδη και να επαναλαμβανόμαστε φλυαρώντας. Για αυτό το λόγο θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω τις σκέψεις μου στα ακόλουθα πέντε σημεία. 

  1. Η οργάνωση μας έχει ανάγκη  από ένα ουσιώδες συνέδριο   επανεκκίνησης αναστοχασμου, απολογισμού και ανανέωσης από το οποίο θα προκύψει  ένα συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ενας ουσιώδης απολογισμός είναι βέβαια απαραίτητος  προκειμένου να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας, προγραμματικές και οργανωτικές, και να βγούμε δυνατότεροι και αποτελεσματικότεροι  την επόμενη μέρα.
  2. Ο μεγαλύτερος χαμένος της τελευταίας διετίας στην Ελλάδα ήταν η νέα γενιά η οποία βιώνει στο πετσί της την κοινωνική απομόνωση που προκάλεσε η πανδημία, την οικονομική  ύφεση που την διαδέχτηκε, τον ακραίο αυταρχισμό και την στοχοποίση  από την κυβέρνηση Μητσοτάκη  με το υποκριτικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Συνεπώς η ανάγκη για μια μαζική αριστερή νεολαιίστικη οργάνωση που θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς είναι επιτακτικότερη από ποτέ.
  3. Στόχος για την οργάνωση μας το επόμενο διάστημα πρέπει επίσης να είναι η δημιουργία πλατιών  κοινωνικών συμμαχιών στους χώρους που σπουδάζει και εργάζεται η νέα γενιά με αίτημα  την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων. Εδώ καλούνται να παίξουν καθοριστικό  ρόλο οι επιμέρους οργανώσεις μελών που αποτελούν τα κύτταρα και  τους θεμέλιους λίθους της νεολαίας,  δίνοντας εικόνα για τις επιμέρους ανάγκες των νέων στις τοπικές κοινωνίες,   αναπτύσσοντας παράλληλα, σχέσεις  με  τοπικούς φορείς και  κινήματα πολιτών.
  4. Η νεολαία μας χρειάζεται, επιπλέον, να συμβάλλει  στην  επανανοηματοδότηση της κινηματικής ταυτότητας  του σύριζα με την μαζική της συμμετοχή κινηματικές διεργασίες του επόμενου διαστήματος.Ας μην ξεχνάμε ότι από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης ήταν η φίμωση των  κινημάτων με το  χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο της  για τις διαδηλώσεις. Η δυναμική κινηματική παρουσία του σύριζα και της νεολαίας του στις διαδηλώσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο την περασμένη άνοιξη πρέπει να συνιστά το δικό μας πρότυπο μοντέλο αντιπολίτευσης.  Γι αυτό αλωστε χτυπήθηκε αλύπητα από όλα τα συστημικά μέσα διότι ο  σύριζα έδειξε ότι δεν πρόκειται  να αποκοπεί από  τα κινήματα που τον αγκάλιασαν και τον μαζικοποίησαν το 2012. 
  5. Χρειαζόμαστε, τέλος,  μια οργάνωση πολύχρωμη και ζωντανή η οποία θα λειτουργεί από  τα κάτω προς τα πάνω αλλά και αντίστροφα  και θα προωθεί  την σύνθεση απόψεων και την κουλτούρα διαλόγου -  διαχρονικά στοιχεία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι κρίσιμο να μάθουμε να διαφωνούμε πολιτικά  πάνω σε θέσεις  και διαφορετικούς πολιτικούς  σχεδιασμούς, πάντα με διάθεση για συνδιαμόρφωση  χωρίς  να ανάγουμε πολιτικές διαφωνίες σε προσωπικές βεντέτες  που ουδεμιά σχέση έχουν με τον αξιακό κώδικα της αριστεράς. 

Μακάρι αυτές οι επισημάνσεις να συνεισφέρουν  ουσιαστικά στον προσυνεδριακό διάλογο   της νεολαίας μας στο δρόμο της προς το συνέδριο. Στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι η ενότητα στην πράξη και πράξεις για την περαιτέρω μαζικοποίηση της οργάνωσης.

Έχουμε έναν κόσμο να αλλάξουμε. Γιατί τα όνειρα της γενιάς μας, πρέπει να πάρουν και θα πάρουν εκδίκηση.

*Ο Δημήτρης Λούκας  απόφοιτος του Φυσικού Αθήνας, μέλος οργάνωσης μελών  Νεολαίας Σύριζα ζωγράφου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)