to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 20.10.2021

Κοινωνία

Κρατική ολιγωρία και πολλά «γιατί» στα χείλη της οικογένειας Κωστόπουλου κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του Ζακ

Διεξήχθη, έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια προκλητικής καθυστέρησης από την ελληνική δικαιοσύνη, η πρώτη ημέρα της δίκης για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Διαβάστε όσα είπαν οι γονείς, αλλά και ο ένας αδερφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος.


Διεξήχθη, έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια προκλητικής καθυστέρησης από την ελληνική δικαιοσύνη, η πρώτη ημέρα της δίκης για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Εκεί βρέθηκαν οι πέντε από τους τους έξι κατηγορουμένους, ενώ απών ήταν ο κοσμηματοπώλης, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνήγορο.

Παρόντες όμως στην αίθουσα ήταν τα μέλη της οικογένειας του Ζακ. Το δικαστήριο, παρά τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής, δεν επέτρεψε τελικά την παρουσία φωτορεπόρτερ στη δίκη. Το δικαστήριο διέκοψε στις 14:44 για να συνεχίσει την επόμενη δικάσιμο στις 9 Νοεμβρίου, στην ίδια αίθουσα, παρά το αίτημα των δικηγόρων για μεγαλύτερο χώρο που θα επιτρέπει την δημοσιότητα που αρμόζει σε μια τέτοια δίκη, για ένα γεγονός που τραυμάτισε ανεξίτηλα την ελληνική κοινωνία.

Παραθέτουμε τα όσα είπαν οι γονείς, αλλά και ο ένας αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου:

Αδερφός Ζακ Κωστόπουλου: Υπήρξε ολιγωρία στην έρευνα της Αστυνομίας για το θάνατο του

Για ολιγωρία στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ σε ότι αφορά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου έκανε λόγο στην κατάθεσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου, Νίκος, μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν στο εξωτερικό όταν ενημερώθηκε για το θάνατο του αδερφού του. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πήγε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ζακ αλλά του ζήτησαν να φύγει, ενώ του είπαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

«Μετά από δύο μέρες πήγα στο σημείο της δολοφονίας και ρωτούσα αυτούς που ήταν στις καφετέριες απέναντι για το τι είχε συμβεί, αλλά με έδιωξαν. Μου έκανε εντύπωση που μου είπαν ψέματα γιατί μου απάντησαν αυτοκτόνησε» ανέφερε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε εάν ο Ζακ αντιμετώπιζε κάποιο οικονομικό πρόβλημα και αν είχε παραβατικό παρελθόν με τον αδελφό του Ζακ ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα όπως υποστήριξε τον είχαν χτυπήσει στο παρελθόν άτομα από τον ακροδεξιό χώρο.

Ο Νίκος Κωστόπουλος συμπλήρωσε: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

«Είχαν το παιδί με αίματα και το κλωτσοπατούσαν» λέει ο πατέρας του

Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ευθύμιος, συγκλόνισε, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο γιος του ήταν ένας άνθρωπος χαρούμενος, που επιθυμούσε να αλλάξει τον κόσμο. Επέρριψε, δε, ευθύνες στους αστυνομικούς, κάνοντας λόγο για απόκρυψη στοιχείων.

«Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απόκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων….Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα.

  • Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;
  • Πατέρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, ο γιος του ήταν ένας άνθρωπος με κοινωνική ζωή, χαρούμενος, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας που στηριζόταν οικονομικά από την οικογένειά του. Στο παρελθόν, κατά τον μάρτυρα, ο Ζακ είχε δεχτεί επιθέσεις. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…».

Μητέρα Ζακ: «Δέχτηκε τη βία τεράτων, θέλω να τους ρωτήσετε γιατί το έκαναν αυτό»

Με την κατάθεση της μητέρας του, Ελένης, συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Η κ. Κωστοπούλου, λίγη ώρα μετά τον Ευθύμιο Κωστόπουλο, ανέβηκε στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να καταθέσει για την υπόθεση θανάτου του γιου της. Με δάκρυα στα μάτια, μίλησε για τον 33χρονο και ζήτησε να απονεμηθεί Δικαιοσύνη.

«Έφτασε η μέρα που μπήκε σ' αυτό το μαγαζί και δέχτηκε τη βία των τεράτων, γιατί δεν μπορώ να τους πω ανθρώπους. Δέχτηκε τόσο μίσος. Θέλω να τους ρωτήσετε γιατί το έκαναν αυτό όταν ανέβουν εδώ πάνω. Γιατί όλες αυτές οι δικαιολογίες και τα ψέματα είναι αδικαιολόγητες, απάνθρωπες, βίαιες. Μετά κλήθηκε η αστυνομία που περιμένουμε να προστατέψει τον πολίτη. Κάποιος τον αποκάλεσε ληστή, αλλά δεν ήξεραν τι είναι και δεν φρόντισαν να μάθουν. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, όμως η εικόνα είναι εκεί και την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι», ανέφερε μεταξύ άλλων η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, όπως μεταδίδει το ZackieOh Justice Watch.

Πρ: Θέλετε να μας πείτε για την προσωπικότητα αυτού του παιδιού και ό,τι άλλο θέλετε; Και ίσως αν ξέρετε αν μπήκε εκεί μέσα. 

Ελένη Κ.: Θα ήθελα να ξεκινήσω παρουσιάζοντας το παιδί μου, για όσους δεν το γνωρίζετε. Ήταν ήσυχος, πράος, έξυπνος, αγαπούσε τους συμμαθητές του. Θυμάμαι ακόμη ότι στο δημοτικό ήταν ο μόνος που έκανε παρέα με ένα παιδάκι από την Αλβανία. Μεγαλώνοντας έδειξε όλες του τις ευαισθησίες του. Δεν είχα ακούσει ποτέ να κακολογεί κανέναν, ήταν ευαίσθητος, προσπαθούσε να τους βοηθήσει. Μεγαλώνοντας πέρασε σε ένα ΤΕΙ και δεν ήθελε να πάει εκεί. Πήγε σε δραματική σχολή και προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του. Είχε κάνει σεμινάρια νοηματικής για να μπορεί να βοηθάει τους συνανθρώπους του. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός, και όσους ρωτήσετε το ίδιο θα σας πουν. Πάντα δούλευε και έψαχνε μια καλύτερη δουλειά. Έκανε μεταφράσεις δυο βιβλίων, δούλευε στο θέατρο, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες, λίγο πριν τον δολοφονήσουν δούλευε στο θέατρο. Δεν ήταν άτομο που χρειαζόταν οικονομική στήριξη και όταν το χρειαζόταν την είχε από εμάς. Είχε πει πολλές φορές ότι δεν μπορεί τη βία. Είμαστε μια πολύ ήσυχη οικογένεια. Είχε πει και ο ίδιος, ότι απεχθάνεται τη βία και ούτε στο σινεμά δεν την μπορούσε. Έτσι είμαι κι εγώ. Δε μπορώ να βλέπω να βιαιοπραγούν. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει ή να κάνει κακό όπως είπαν όλοι στην αρχή. Ακόμη και σήμερα οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν συνεισφέρει στην υπόθεση για να μάθουμε τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Έφτασε η μερα που μπήκε σ' αυτό το μαγαζί και δέχτηκε τη βία των τεράτων, γιατί δεν μπορώ να τους πω ανθρώπους. Δέχτηκε τόσο μίσος. Θέλω να τους ρωτήσετε γιατί το έκαναν αυτό όταν ανέβουν εδώ πάνω. Γιατί όλες αυτές οι δικαιολογίες και τα ψέματα είναι αδικαιολόγητες, απάνθρωπες, βίαιες. Μετά κλήθηκε η αστυνομία που περιμένουμε να προστατέψει τον πολίτη. Κάποιος τον αποκάλεσε ληστή, αλλά δεν ήξεραν τι είναι και δεν φρόντισαν να μάθουν. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, όμως η εικόνα είναι εκεί και την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Μην αφήνετε την κοινωνία μας να γίνει ένα μέρος που κάποιος θα σκοτώνει τόσο βασανιστικά έναν άνθρωπο και μετά να ξεφεύγει με τέτοιες δικαιολογίες. Ούτε «η περιουσία μας». Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα.

Θα μπορούσαν να τον κλείσουν μέσα και να περιμένουν. Τώρα ο Ζαχαρίας θα μπορούσε να είναι εδώ και να εξηγεί ο ίδιος γιατί μπήκε εκεί και όχι να είναι σε έναν υγρό τάφο. Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας. 

Πρόεδρος: ερωτήσεις κάποιος;
[Κανείς]

Πηγές: [1], [2] και [3]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)