to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

15:23 | 20.10.2021

Πολιτισμός

Στη Βουλή οι κυρώσεις συμφωνιών για τον Πολιτισμό με Πολωνία, Ην. Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ

Τέσσερα μνημόνια σχετικά με τον πολιτισμό συζητιούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής πρόκειται για: τη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πολωνίας στους τομείς πολιτισμού, εκπαίδευσης, επιστημών, αθλητισμού, νεολαίας και μέσων ενημέρωσης, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Ελλάδας, το Μνημόνιο Κατανόησης Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών


Ραλλία Χρηστίδου: Δεν εμπιστευόμαστε τη κυβέρνηση στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας με άλλους λαούς

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου στην τοποθέτησή της σήμερα ως εισηγήτρια για την κύρωση δύο Μνημονίων, ενός για την κατανόηση πολιτιστικής συνεργασίας και ενός για την κατανόηση και συνεργασία στον τομέα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τόνισε ότι:

 • Αν και η υπουργός στην συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ανέφερε ότι ο νόμος 4761/2020 αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά ενώ τα μνημόνια των εμιράτων αφορούν κυρίως τη νεότερη τέχνη, (και άρα δεν υπάρχει σύνδεση), ο ισχυρισμός της δεν ισχύει. Και στα δύο προς κύρωση μνημόνια με τα Εμιράτα αναφέρεται ρητά η πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, ο 4761 δεν αναφέρεται μεν σε ανταλλαγή περιοδικών εκθέσεων, αλλά αναφέρεται σε δάνεια και το ίδιο κάνουν και τα μνημόνια υπό συζήτηση.
 • Επομένως, με βάση το προγενέστερο μνημόνιο και τα άρθρα 3 και 4 του νέου μνημονίου και το νόμο 4761, γίνεται εφικτός ο δανεισμός αρχαιοτήτων για παράδειγμα, για 25 + 25 χρόνια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού των Εμιράτων και με σύμπραξη ΚΑΙ ιδιώτη επενδυτή ή φορέα, γεγονός εξαιρετικά προβληματικό. Το πώς και πού θα εκτεθούν αυτά τα «δάνεια» με τη σύμπραξη του ιδιώτη του άρθρου 4 του μνημονίου που σχεδίασε το Υπουργείο, οφείλει να προβληματίσει τους πάντες.
 • Είναι ούτως ή άλλως υπερβολικό και απαράδεκτο να φεύγουν στο εξωτερικό εκθέματα για 25 +25 χρόνια και o ΣΥΡΙΖΑ το είχε πει σε όλους τους τόνους και όταν ψηφιζόταν ο νόμος, αλλά τώρα ο συνδυασμός αυτής της νομοθετικής πρόνοιας με τρίτο ιδιώτη και καμία άλλη διευκρίνιση ή προϋπόθεση κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
 • Πέραν αυτού, και τα δύο μνημόνια έχουν γενικότητες. Αλλά ιδίως το δεύτερο που υποτίθεται πως είναι και πιο εξειδικευμένο χαρακτηρίζεται από ασάφεια και προχειρότητα. Η λογική είναι να αφεθούν όλες οι δυνατότητες ανοιχτές, ώστε να γίνει μετά η προσαρμογή πάνω στα πλάνα του ΥΠΠΟ. Η πολιτιστική διπλωματία όμως δεν μπορεί να είναι αυτό, ιδιαίτερα αν έχει και οικονομικές προεκτάσεις. Τα δημόσια πολιτιστικά αγαθά, δεν μπορούν να υπηρετήσουν τη λογική που φαίνεται να υιοθετεί εδώ το Υπουργείο, καθώς καλή είναι η διαφήμιση, η κινητικότητα κτλ, αλλά χωρίς πλαίσιο και όραμα δε σημαίνουν τίποτε.
 • Τα Εμιράτα κάνουν τεράστιες επενδύσεις σε προϊόντα πολιτισμού. Η προσέγγιση όμως της δικής μας χώρας σε αυτά τα οικονομικά «ανοίγματα» οφείλει να είναι προσεκτική, μελετημένη, συγκεκριμένη και με σεβασμό στο πολιτιστικό κεφάλαιο, αρχαίο και σύγχρονο, της Ελλάδας.
 • Κλείνοντας η βουλεύτρια τόνισε ότι είναι γνωστές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΥΠΠΟ. Αλλοιώνουν σταδιακά το δημόσιο χαρακτήρα πολιτιστικών αγαθών, λειτουργούν ελιτίστικα, επιλεκτικά, με εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, με ημέτερους και μη. Ο πολιτισμός ήταν πάντα για τη χώρα πηγή προόδου και κοινωνικής δυναμικής και επί των ημερών της κας Μενδώνη κινδυνεύει να αδρανοποιηθεί. 

Και κατέληξε: «Δεν είναι λοιπόν ότι δεν εμπιστευόμαστε τους λαούς να έρθουν κοντά και να συμπράξουν στον πολιτισμό και στην οικονομία του. Την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε».

Σία Αναγνωστοπούλου: Μην κάνετε την Ελλάδα χώρα Βίζεγκραντ

«Οι πολιτιστικές συμφωνίες είναι πάρα πολύ σημαντικές, γιατί γίνονται η γέφυρα ανάμεσα στους λαούς και τις χώρες, οι οποίες μοιράζονται ή θα πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες ή τείνουν να μοιραστούν κάποια στιγμή τις ίδιες αξίες.

Εδώ έχουμε τέσσερις κυρώσεις συμφωνιών και η πρώτη αφορά την Πολωνία. Και εγώ θέλω να πω –το είπαμε και στην Επιτροπή- το εξής: Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται αυτές τις μέρες, αυτό το διάστημα με την Πολωνία. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας όπως επαίρεται η Νέα Δημοκρατία.  Το «ανήκω στην ίδια οικογένεια» σημαίνει καταρχήν και καταρχάς ότι μοιράζομαι τις ίδιες αξίες και ότι είναι αυτό αυτονόητο. Καταλαβαίνω με άλλες χώρες, αλλά εδώ πρέπει να είναι αυτονόητο. Και αν γίνεται όλη αυτή η αντιπαράθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή, είναι ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας, η ακροδεξιά εθνικιστική κυβέρνηση δεν μοιράζεται τις ίδιες αξίες.

Χθες έγινε μια τεράστια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ερχόμαστε εμείς σήμερα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει μια κύρωση με μια κυβέρνηση η οποία δεν συμμερίζεται αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, για τις οποίες –επιμένω- επαίρεστε ότι είναι οι αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας; Πλήττονται τα δικαιώματα των γυναικών, πλήττονται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ  Κοινότητας, - σήμερα είναι και η μέρα αφιερωμένη- ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία. Η μόνη οικογένεια η οποία στήριξε χθες τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση  ήταν η ακροδεξιά. Και εγώ ρωτάω: Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη στον κ. Κουρτς που παραιτήθηκε για λόγους ελευθερίας του Τύπου κλπ., μετά από αυτό έρχεται και κάνει τι; Θα είμαστε η μόνη κυβέρνηση που στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο στηρίζει την κυβέρνηση της Πολωνίας; Ο πολωνικός λαός είναι φίλος λαός, βεβαίως έχουμε πολιτιστικές επαφές, αξιολογούμε και όχι μόνο αξιολογούμε, σεβόμαστε τον πολιτισμό της Πολωνίας, αλλά ήταν ανάγκη αυτές τις μέρες να φέρετε αυτήν την κύρωση; Για ποιον λόγο; Και για λόγους στήριξης του πολωνικού λαού, τις μάχες που δίνουν οι γυναίκες κάθε μέρα στους δρόμους, τις μάχες που δίνει η ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα, τις μάχες που δίνουν όλοι οι δημοκράτες πολίτες της Πολωνίας, τις μάχες που δίνουν όλες οι πολιτικές οικογένειες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –και μόνο γι’ αυτούς τους λόγους- θα έπρεπε να την κρατήσουμε πίσω αυτή τη συμφωνία.

Εγώ σας ζητάω, κυρία Υπουργέ, να αναβάλουμε την ψήφισή της. Να μην το κάνουμε αυτό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διαφορετικά, εμείς θα πούμε «ΠΑΡΩΝ», γιατί βεβαίως δεν είμαστε κατά του πολωνικού λαού, βεβαίως θέλουμε να έχουμε πολιτιστικές επαφές, αλλά δεν θέλουμε σήμερα να ψηφιστεί με αυτή την κυβέρνηση μια τέτοια συμφωνία. Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να βάζει την Ελλάδα στις χώρες του Βίσεγκραντ, ενώ έχουμε επιλογή να καθυστερήσουμε ένα διάστημα αυτή τη συμφωνία.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καταλαβαίνω τις ενστάσεις που έχουν μερικοί συνάδελφοι. Εάν ήταν διαφορετικά άρθρα, βεβαίως θα καταψηφίζαμε το άρθρο 2, το είπε ο εισηγητής μας ο κ. Σκουρολιάκος. Επιμένετε σε κάποια πράγματα τα οποία θίγουν -δεν προστατεύουν, θα έλεγα καλύτερα- την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Δεν γίνεται να μην προστατεύεται η κληρονομιά μας με αυτές τις περίφημες μακροχρόνιες εξαγωγές. Φέρνετε σε δύσκολη θέση μονίμως το Κοινοβούλιο.
Μίλησα για την Πολωνία. Θέση μας είναι πάντα ότι οι πολιτιστικές αξίες πρέπει να ενώνουν ή να τείνουν να ενώνουν. Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -που συμμερίζομαι πολλά από αυτά που είπε ο κ. Γρηγοριάδης- και βεβαίως χώρες όπου ειδικά η θέση της γυναίκας είναι δεινή, θα ήθελα να πω ότι ειδικά αυτή η συμφωνία για τη δημιουργική οικονομία, η οποία είναι στην κυριολεξία στον αέρα, είναι περισσότερο εμπορική παρά πολιτιστική συμφωνία. Να την ξαναδείτε.

Θέλω να τελειώσω με ένα πράγμα. Κυρία Υπουργέ, μερικές φορές γίνεστε άκρως προκλητική, που δεν χρειάζεται, ειδικά για μία Υπουργό Πολιτισμού. Βγήκατε χθες και θριαμβολογούσατε ότι στην Ακρόπολη δεν έγινε τίποτα και πρώτη φορά δεν πλημμύρισε και λοιπά. Δεν χρησιμοποιήσαμε την Ακρόπολη όπως κάνατε εσείς, γιατί ο κόσμος δεινοπάθησε με αυτήν την κακοκαιρία που είχαμε. Εγώ όμως έχω να σας δείξω εδώ βίντεο, για να μην βγαίνετε να λέτε συνέχεια «fake news». Έχω να σας δείξω βίντεο από την Ακρόπολη, από οικίσκους εργοταξίων όπου έγινε της τρελής. Και πλημμύρισαν και εργαλεία καταστράφηκαν και όλα αυτά. Σας το δείχνω εδώ σε βίντεο. Μη βγαίνετε συνέχεια με «fake news», διαφορετικά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε πια.

Πάρτε το μνημόνιο συνεργασίας της Πολωνίας πίσω, να έρθει σε κάποια άλλη στιγμή. Μην κάνετε την Ελλάδα χώρα Βίζεγκραντ».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)