to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απολιγνιτοποίησης συνέχεια - Η επόμενη μέρα της ΠΔΜ, χωρίς τους νέους της

Οι μέχρι τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί δείχνουν ότι όλα γίνονται για το συμφέρον λίγων κι εκλεκτών, καταδικάζοντας τον πληθυσμό μίας Περιφέρειας. Το ντιλάρισμα που συντελείται με επίκεντρο την ενέργεια θα αφήσει πίσω καμένη γη, ανεργία και φτώχια.


Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να εμπαίξει ολόκληρη την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη γνωστή πρακτική του αποφασίζουμε και διατάζουμε, το Σχέδιο Νόμου «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης» τέθηκε για διαβούλευση -εντελώς προσχηματικά- με χρονικό περιθώριο έξι και μόνο ημερών. Λίγες μέρες νωρίτερα αποφασίστηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ, χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου, εκχωρώντας ουσιαστικά την ιδιοκτησία της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Τίποτα από αυτά δεν υπήρξε στην ομιλία του π/θ στη ΔΕΘ, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με την ανακοίνωση για την απολιγνιτοποίση.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η προγραμματισμένη μετάβαση θα είναι απόλυτα βίαιη και καθόλα άδικη. Το επιχείρημα για τον ακριβό λιγνίτη έναντι του φθηνού φυσικού αερίου διαλύθηκε με τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές των καυσίμων. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη και η κοινωνία ήδη δυσανασχετεί με τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το Νομοσχέδιο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» αποτελεί την χαριστική βολή στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσω αυτού, συστήνεται μία Α.Ε. με την ειρωνική κατά τα άλλα ονομασία ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Στη συγκεκριμένη εταιρία εκχωρούνται οι εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί από το Δημόσιο στη ΔΕΗ, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο το τι θα γίνουν. Ταυτόχρονα, το τοπίο των αποκαταστάσεων αυτών των εκτάσεων γίνεται όλο και πιο θολό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη εντός του ν/σ για το ποιος φέρει πλέον την ευθύνη των αποκαταστάσεων, που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 2 δις. Επίσης, είναι εντελώς ασαφές το μέγεθος των εκτάσεων που θα αποδοθούν στο δημόσιο, όπως προβλέπεται ότι πρέπει να συμβεί από τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους . Επιπλέον, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. εξουσιοδοτείται για το σχεδιασμό των νέων χρήσεων γης των λιγνιτικών περιοχών, χωρίς να υπάρχει κανένας προφανής περιορισμός για το τι μπορεί να γίνει σε αυτές τις εκτάσεις. Έτσι, συνεκτιμώντας και τις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, τόσο σε ιδιώτες, όσο και στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμες εκτάσεις για την ενασχόληση των νέων με τον πρωτογενή τομέα. Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν τον καιροσκοπισμό της κυβέρνησης και την βαθιά απουσία σχεδίου για την επόμενη μέρα στην ΠΔΜ.

Ο όποιος «σχεδιασμός» παραμένει για άλλη μία φορά συγκεντρωτικός, αφού το ΔΣ της εταιρίας θα είναι διορισμένο από τον Υπουργό, ενώ η έδρα της θα είναι στην Αθήνα. Η κοινωνία αποκλείεται για άλλη μία φορά από ένα ζήτημα που την επηρεάζει άμεσα, ενώ η απαξίωση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πλέον ηλίου φαεινότερη.

Οι μέχρι τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί δείχνουν ότι όλα γίνονται για το συμφέρον λίγων κι εκλεκτών, καταδικάζοντας τον πληθυσμό μίας Περιφέρειας. Το ντιλάρισμα που συντελείται με επίκεντρο την ενέργεια θα αφήσει πίσω καμένη γη, ανεργία και φτώχια. Οι νέοι της περιοχής εκδιώχνονται από την περιοχή με τις ευλογίες του π/θ που ευθαρσώς έχει δηλώσει ότι «οι κάτοικοι της ΠΔΜ πρέπει να βρουν κάτι καινούργιο να κάνουν», τη στιγμή που οι μελέτες δείχνουν ότι η περιοχή γερνάει με γοργούς ρυθμούς! Πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις και λύσεις, που να εντάσσουν τους νέους της περιοχής στο κέντρο τους! Η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τη δίκαιη μετάβαση. Οφείλει να σεβαστεί την προσφορά της ΠΔΜ σε ολόκληρη τη χώρα, που επωφελήθηκε στο έπακρο από την καύση του λιγνίτη! Είναι αδιανόητο για οποιαδήποτε κυβέρνηση αντί να βάζει στο επίκεντρο του σχεδιασμού και των δράσεων της τους ανθρώπους, να τους κουνά το δάχτυλο και να τους χλευάζει αδιαφορώντας πλήρως για την επιβίωσή τους!

*Στέργιος Μάντζιαρης, γραμματέας Ο.Μ. νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

**Ερατώ Παπαδοπούλου, γραμματέας Ο.Μ. νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)