to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 19.10.2021

Κοινωνία

Σκηνές χάους στα νοσοκομεία της Μακεδονίας - «Καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»

«Αναγκαζόμαστε να κρατάμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια ούτε στη Θεσσαλονίκη»


Γέμισαν οι μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Μακεδονία από ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται εκτίναξη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και οι μετρήσεις στα αστικά λύματα δείχνουν αύξηση της θετικότητας στην περιοχή.  Η Ημαθία σήμερα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Στο Νοσοκομείο της  Βέροιας οι κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει και πλέον ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο,«χθες εφημέρευε το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Η προσέλευση ασθενών στα ΤΕΠ γενικών και κορωνοϊού περιστατικών θύμισαν προ COVID-19 εποχή, λόγω χαλάρωσης και άρση των περιορισμών».

«Προσήλθαν 935 ασθενείς προς εξέταση. Πριν από τον κορωνοϊό, προσέρχονταν περί τους 1.000. Εισήχθησαν 31 περιστατικά κορωνοϊού και 25 ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Αυξάνονται! Με τα επιχειρησιακά σχέδια των νοσοκομείων που εκπονήθηκαν και εκτελούνται για την κάλυψη των 7.000 κενών που προκλήθηκαν από τις αναστολές εργασίας, μειώθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και γενικών περιστατικών στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ» όπως τόνισε.

Όπως σημείωσε σήμερα έκλεισε η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας, παρά τις παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ. «Δύο εκ των τριών εντατικολόγων της Έδεσσας μεταφέρθηκαν στα Γιαννιτσά για να καλύψουν τα κενά. Τώρα λένε θα τη μετατρέψουν σε ΜΑΦ. Ένας εντατικολόγος έμεινε. Η ΜΑΦ του ενός εντατικολόγου δεν μπορεί να νοσηλεύει διασωληνωμένα περιστατικά» σημειώνει χαρακτηριστικά..

Επισήμανε παράλληλα ότι η κανονικότητα απαιτεί να γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, να εκδίδονται και να επικαιροποιούνται λίστες αναμονής χειρουργείων και όχι να υπάρχουν σε λίστα αναμονής ασθενείς δύο και τρία χρόνια για χειρουργείο. Στα νοσοκομεία δεν γίνονται σοβαρά χειρουργεία που απαιτούν εισαγωγή σε γενική λόγω έλλειψης.

«Ο ιδιωτικός τομέας ανέγγιχτος. Δεν παραχωρούνται ΜΕΘ για να μπορούν στις ιδιωτικές κλινικές να προγραμματίζουν σοβαρές επεμβάσεις εν αντιθέσει με τα δημόσια νοσοκομεία. Οι χειρουργικές αίθουσες περιορίστηκαν λόγω αναστολών εργασίας. Λίστες χειρουργείων δεν εκδίδονται ή δεν τηρούνται» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «στο Ιπποκράτειο λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες από τις 9 που διαθέτουν και τις 7 που λειτουργούσαν. Στο Παπαγεωργίου από 12 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν 6. Στο Παπανικολάου από 12 τις χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν 8. Για ποιά κανονικότητα μιλάμε;».

Για την κατάσταση στα Νοσοκομεία της περιοχής αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ3, ο Διευθυντής Συντονιστής της Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βέροιας, Χρήστος Κούτρας, που όπως τόνισε οι κλίνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι γεμάτες.

Όπως επεσήμανε ο Χρ.. Κούτρας, οι νοσηλευόμενοι είναι όλοι ανεμβολίαστοι και ισχυρίζονται ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν το εμβόλιο. «Αναγκαζόμαστε να κρατάμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια ούτε στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)