to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:31 | 18.10.2021

Οικονομία

Για τη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης: Διάλογος Παπαδημούλη - Φερέιρα

«Πώς θα διασφαλίσει η Κομισιόν ότι η κατανομή των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα γίνει δίκαια και ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερες ανισότητες και αδικίες στη διαχείρισή τους;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων


Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής για την πολιτική εδαφικής συνοχής και τον προϋπολογισμό της ΕΕ (COTER) της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η συζήτηση είχε τίτλο «Προς την εφαρμογή και την υλοποίηση σε εταιρική σχέση της νέας πολιτικής συνοχής 2021-2027» και έλαβε χώρα στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων 2021», στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Την Κομισιόν εκπροσώπησε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και την Επιτροπή για την πολιτική εδαφικής συνοχής και τον προϋπολογισμό της ΕΕ (COTER), η Πρόεδρός της, Ιζαμπέλ Μπουντινό.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Θεωρώ τη σημερινή συνεδρίαση πολύ σημαντική, με την παρουσία και της Επιτρόπου κας Φερέιρα και της Προέδρου της COTER κας Mπουντινό, και θα ήθελα να ρωτήσω, ιδιαίτερα την αγαπητή Επίτροπο, το εξής:

Έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή σημαντικών καινούργιων εργαλείων, όπως είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας –και στον όρο “ανθεκτικότητα” υπάρχει έντονη και η διάσταση της “Συνοχής”.
Από τις περιφέρειες όμως και τους δήμους των κρατών μελών, ακούμε μια έντονη ανησυχία για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα σημαντικά κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πώς δηλαδή θα διασφαλιστεί ότι η κατανομή αυτών των κονδυλίων στα κράτη μέλη, που γίνεται με βάση σχέδια που ετοίμασαν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, θα υπηρετήσει την αρχή της “περιφερειακής ισότητας” (territorial equality). Πώς δεν θα αδικηθούν περιφέρειες των κρατών μελών από την κεντρική διαχείριση αυτών των κονδυλίων από τις κυβερνήσεις.

Το θέμα είναι σημαντικό και η ερώτησή μου είναι: Πώς μπορεί η Κομισιόν να εργαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι η κατανομή αυτών των κονδυλίων θα γίνει δίκαια, χωρίς να τιμωρηθούν για παράδειγμα διοικήσεις περιφερειών που έχουν μια άλλη πολιτική κατεύθυνση από την κεντρική κυβέρνηση και πώς δεν θα έχουμε μεγαλύτερες ανισότητες και αδικίες στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων.

Μια δεύτερη ερώτηση αφορά στη νησιωτικότητα. Υπάρχει ανάγκη για τα νησιά να υπάρχει μια ειδική μέριμνα. Θα ήθελα και σε αυτό να ρωτήσω την Επίτροπο Φερέιρα, ποια είναι τα εργαλεία, ποιοι οι τρόποι με τους οποίους η Κομισιόν μεριμνά γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχουν άλλωστε και για τα δυο, άρθρα κανονισμών και συνθηκών που προστατεύουν και υποχρεώνουν όλους μας να ενδιαφερόμαστε για την υλοποίηση αυτής της δίκαιης κατανομής. Ευχαριστώ».


Η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα απάντησε, μεταξύ άλλων, στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Τα νησιά έχουν υποφέρει πολύ, αλλά ορισμένα έχουν ήδη λάβει σημαντική υποστήριξη προκειμένου να καταφέρουν να πετύχουν την ανάκαμψη. Υπάρχει, λοιπόν, υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Υπάρχουν πολλά νησιά, που μέσω του περιβαλλοντικού και οικολογικού στόχου προσπαθούν να προωθήσουν και την οικονομική ανάπτυξη. Και συγκεκριμένα, τον τουρισμό. Προωθούν νέες μορφές τουρισμού, που λαμβάνουν υπόψη τους κλιματικούς, ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

Και να αναφερθώ και στον αγαπητό μου φίλο, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά, ορισμένα εκ των οποίων καλύπτονται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επίσης και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Αναφορικά με την ευελιξία, σαφώς και θέλουμε να δείξουμε ευελιξία, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο ευελιξίας επ’ αόριστον, στα πλαίσια του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.

Και αναφερόμενη πάλι στα όσα είπε ο κ. Παπαδημούλης, σαφώς πηγαίνουμε επιτόπου, και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, προσπαθώντας να δούμε πώς θα μειώσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο της μετάβασης αυτής».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)