to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 18.10.2021

Πολιτική

Μονομαχία στη Βουλή για την πανδημία - Αλ. Τσίπρας: «κ. Μητσοτάκη, η πανδημία δεν λήγει με κυβερνητική απόφαση»

«Κρύβεστε κ. Μητσοτάκη για να αποκρύψετε την αποτυχία σας στο μέτωπο της πανδημίας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας, αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό - Πού εστίασε την κριτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τι απάντησε ο Μητσοτάκης, που μάλιστα ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να... μην του χρεώνει προσωπική ευθύνη


Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, σφυροκόπησε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας, στο πλαίσιο της ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Στην πρωτολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση». Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και τώρα, 20 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα

Αναλυτικότερα, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική την πορεία της πανδημίας στη χώρα, και καταλόγισε στον πρωθυπουργό «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και απόκρυψη της αλήθειας».

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι αυτά», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρείς και λίγο - και σωστά - ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες».

Τα πράγματα είναι - και πάλι - πολύ δύσκολα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό».

Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».

Δευτερολογία Αλ.  Τσίπρα: «κ. Μητσοτάκη, Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία για να φτιάξετε το δικό σας καθεστώς στην ενημέρωση»

Με επίθεση στον πρωθυπουργό ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχεστε να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, με τρόπο αλαζονικό που δεν συνάδει στη θέση σας».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα ερωτήματά του: «Σας ρώτησα, ποιος σας έδωσε τη συμβουλή για την αντιμετώπιση του κορονοιού. Στην αρχή ακολουθήσατε ένα σωστό δόγμα, "ακούμε τους ειδικούς", είπατε, κι εμείς συμφωνήσαμε, σήμερα σας ρωτάμε "που είναι οι ειδικοί;"».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι: "Eχετε κάποιο σχέδιο για να ενισχυθεί η εκστρατεία του εμβολιασμού, έχετε κάνει κάποια αποτίμηση, μήπως οι μέχρι τώρα επιλογές σας όπως τα 150 ευρώ, είχαν αντίθετα αποτελέσματα; Η αγωνία σας είναι να παρουσιάσετε εμάς αντίθετους στον εμβολιασμό, ότι δήθεν λέμε ότι "το εμβόλιο δεν είναι όπλο". Αντίθετα εμείς λέμε ότι "το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο, αλλά δεν είναι το μοναδικό και ότι είναι λάθος ο εφησυχασμός των πολιτών"».

   Αναφέρθηκε στην καμπάνια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού λέγοντας: «Εσείς δεν κάνατε καμπάνια, βρήκατε μία ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση και στις απευθείας αναθέσεις, για να φτιάξετε το δικό σας καθεστώς. Βρήκατε ευκαιρία για τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου…Δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για να εμβολιαστούν οι πολίτες. Βλέπουμε το αποτέλεσμα, καθώς είμαστε στις τελευταίες θέσεις».

Ακολούθως ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τη «λίστα Πέτσα που ήταν λίστα Μητσοτάκη -γιατί ο κ. Πέτσας είχε ρόλο αυτοφωράκια- χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια της περιφέρειας να λένε ανοησίες και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις». Έκανε αναφορά «στη χρηματοδότηση στο "Βεργίνα TV" -κουμπάρου του 'Αδωνι Γεωργιάδη, όπως ανέφερε-, που υποστηρίζει ότι Σόρος και Γκέιτζ επέβαλαν τον εμβολιασμό.

«Χρηματοδοτήσατε κανάλια που προωθούν συμβουλές κατά της χρήσης μάσκας και του εμβολιασμού. Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους να κάνουν καμπάνια κατά του εμβολιασμού και έρχεστε και κατηγορείτε την αντιπολίτευση» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε το ερώτημα γιατί άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ; Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα θέματα αυτά θα τα διερευνήσει αναλυτικά και η Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία συμφώνησε όλη η αντιπολίτευση.

Επίσης, έκανε σύντομη αναφορά και στην πρόσφατη κακοκαιρία. Σημείωσε «την άποψη του κ. Λέκκα ο οποίος είπε ότι "τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα αλλά όχι ακραία"» και ανέφερε ότι και σε αυτή την περίπτωση τόσο η κυβέρνηση όσο και ο περιφερειάρχης, ο κ. Πατούλης αρνήθηκαν τις ευθύνες τους.

«Ούτε μια επίσκεψη στην Εύβοια δεν κάνατε»

 Κλείνοντας, ρώτησε δηκτικά τον πρωθυπουργό: «Γιατί παρά τις περιοδείες και τις εμφανίσεις σας τους τελευταίους μήνες ανά την Ελλάδα δεν σας είδαμε να έχετε μία φωτογραφία στα καμένα της Εύβοιας; Γιατί δεν πήγατε έστω να μιλήσετε με τους κατοίκους και να τους χτυπήσετε ενθαρρυντικά την πλάτη; Πιστεύετε ότι θα δοξαστείτε κρυπτόμενος…Εμείς θα είμαστε εδώ για να ασκούμε κριτική».

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα:

Διαβάστε ακόμη: Υπερβάλλουσα θνησιμότητα: Τα στοιχεία που κάνει ότι δεν γνωρίζει ο Μητσοτάκης, παρέθεσε ο Ανδ. Ξανθός

Πρωτοφανής δήλωση Μητσοτάκη: Ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να μην του χρεώνει προσωπική ευθύνη

Η σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή, αποκάλυψε για μια ακόμα φορά ότι τον πρωθυπουργό το μοναδικό που τον ενδιαφέρει είναι να πληγεί η εικόνα του που με τόσο κόπο φροντίζει το επικοινωνιακό του επιτελείο. Το έκανε μάλιστα, ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορά στην ασθένεια της Φ. Γεννηματά

Το μοναδικό του μέλημα είναι να μην χρεωθεί προσωπική ευθύνη καθώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η προσωπική, ατομική ευθύνη αφορά μόνο τους πολίτες και κανέναν άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκινώντας την απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πανδημία και την αποτυχία του επιτελικού κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη Φώφη Γεννηματά για την περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίζει, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Είναι ευκαιρία να δείξουμε περισσότερα αντανακλαστικά καταλαγής, αλληλοσεβασμού.  Και να μπορούμε επιτέλους να είμαστε αντίπαλοι χωρίς να είμαστε εχθροί. Χωρίς να προσωποποιούμε όλες τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις και χωρίς να θεωρούμε, γιατί αυτό κάνετε, ότι οτιδήποτε στραβό γίνεται σε αυτή τη χώρα, υπάρχει προσωπική ευθύνη δικιά μου, του πρωθυπουργού, δηλαδή». Πρωτοφανής δήλωση για έναν πρωθυπουργό, όχι, όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θεωρεί ότι είναι υπεράνω ευθυνών και κριτικής.

Τι απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε όσα του πρόσαψε ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας ότι «εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εγώ κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο». Ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ψέματα και παραπληροφόρηση», «η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Ισχυρίστηκε δε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού», υποστηρίζοντας ότι «είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα».

Όπως σημείωσε, «ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας. Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων».

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν»

«Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης. Με μία ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη, σπέρνει σύγχυση και εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης. Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση που υπογράφει ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να τα χωρέσει όλα. Ένα δεν περιέχει. Κάποια σοβαρή, τεκμηριωμένη πρόταση με ρεαλιστικές λύσεις».

«Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας έχουν λάβει μία δόση περισσότεροι από 6,5 εκάτ. συμπολίτες μας. Είναι ποσοστό το οποίο και σήμερα, αν συγκρίνει κανείς με τις προθέσεις των πολιτών το Δεκέμβριο του 2020, είναι υψηλότερο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ασφαλώς και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και συμπλήρωσε. «Τι σημαίνουν αλήθεια αυτά τα δεδομένα; Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».

Επίθεση στον Π. Πολάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας, Π. Πολάκη, φτάνοντας να τον κατηγορήσει ότι «υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος». Είπε συγκεκριμένα, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν τον δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον εμβολιασμό. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνήθηκε και το προφανές, τις ευλογίες και την ασυλία της οποίας απολαμβάνει - ελέω λίστας Πέτσα - από τα ΜΜΕ, λέγοντας «Από πού προκύπτει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει εξαγοράσει τα μέσα ενημέρωσης για να μπορέσει να πετύχει τη σιωπή τους; Θα περίμενα και σήμερα κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να μπορέσετε να διαψεύσετε και αυτούς που σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία εσείς βλέπετε και μία ευκαιρία. Σας διαψεύδει η κανονικότητα και η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα» συμπλήρωσε.

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα των εμβολιασμών, και παρουσίασε «μαγική εικόνα» για το σύστημα Υγείας: «Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Παραδώσατε ένα σύστημα υγείας το οποίο είχε σημαντικότατες ελλείψεις. Κάντε μια βόλτα στα μεγάλα νοσοκομεία, δείτε τις καινούργιες πτέρυγες. Αυτά δεν έγιναν; Είναι ψέματα ή αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι οι ΜΕΘ που προστέθηκαν είναι παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν μπορείτε να ασκείτε κριτική χωρίς να λέτε ποια είναι η άποψή σας. Θέλετε πιο αυστηρά μέτρα ή απελευθέρωση; Εμείς διαλέξαμε το μέσο δρόμο».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανένα να εμβολιαστεί. Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Κύριε Τσίπρα μην έρθετε να ξαναμιλήσετε για υπερβολική θνητότητα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ληξιαρχείου. Δείχνει τραγική άγνοια. Τότε θα πω ότι από το 2016 έως το 2017 που αυξήθηκαν οι θάνατοι, φταίτε εσείς. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Για το 2020 η χώρα είναι στις 5 καλύτερες χώρες στην υπερβάλλουσα θνητότητα. Δεν μπορούν να ακούγονται από το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο ανυπόστατα επιχειρήματα».

Για την εξεταστική

«Όταν το αντικείμενο της συζήτησης για Εξεταστική είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης - διατύπωση για την οποία του απάντησε λίγο αργότερα και το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του με επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «Πολιτική με ψέματα και επεξεργασμένα στατιστικά στοιχεία για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα», εξηγώντας παράλληλα πως «αυτή η πολιτική είναι πολύ επικίνδυνη» και πως «πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα και τις αυταπάτες». Κατηγόρησε δε τον ΑΛ. Τσίπρα ότι: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην καταστροφή, στην ένταση, ότι σας κάνει καλό να λέτε «όχι» σε όλα. Από τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών μέχρι την ελληνογαλλική συμφωνία, να το κάνετε. Δεν σας κάνει καλό. Στενά πολιτικά δεν μου κάνει κακό. Αλλά δεν είναι η αντιπολίτευση που αξίζει στη χώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Ως πρωθυπουργός θα κάνω τα πάντα για να αφήσω αυτή την τοξικότητα και αυτές τις πρακτικές στο περιθώριο».

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)