to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 18.10.2021

Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου», αύριο Τρίτη, στις 6 μ.μ.

Τη Τρίτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ. στο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) παρουσιάζεται το βιβλίο του Λέανδρου Κυριακόπουλου, «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου. Νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή»


Για το βιβλίο συζητούν οι:

  • Βασιλική Λαλιώτη, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
  • Σπύρος Πολυχρονόπουλος, Μεταδιδάκτορας ερευνητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ, παραγωγός ηλεκτρακουστικής μουσικής
  • Δανάη Στεφάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σούλα Μαρινούδη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος με ενδιαφέροντα την ανθρωπολογία της υγείας, του σώματος, του φύλου, και τις κριτικές σπουδές για την αναπηρία.

«Σε ποια οικονομία αισθήσεων και αντίληψης εδράζεται το ρέιβ; Πώς χαρτογραφεί νέα μονοπάτια στον κόσμο; Τι ιδεολογίες ανανεώνει, και πώς αυτές σχετίζονται με τις αισθητηριακές μεταβολές που προδιαθέτει και ευνοεί; Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια αφότου ξέσπασε το μουσικό κίνημα του ρέιβ και διείσδυσε στη νυχτερινή διασκέδαση των δυτικών μητροπόλεων· και με τον «ηθικό πανικό» που συνόδευσε την κυκλοφορία της ουσίας Έκσταση, τα πολυήμερα και απομονωμένα σε ερήμους και δάση Φεστιβάλ, έγιναν οι κομιστές της αυθεντικότητας ενός μυστικού εορτασμού που έπρεπε να διαφυλαχτεί από τη μαζική αναγνώριση και την κρατική καταστολή. Σήμερα, οι ψυχεδελικές ουτοπίες του 1960 εκδραματίζονται τελετουργικά μέσω των φαντασμαγορικών δρώμενων και των σχεδιαστικών ναρκωτικών. Και οι διαδρομές των χίπικων καραβανιών και των πλάνητων στην Ανατολή εξελίχθηκαν στους χάρτες ενός νέου ευφορικού κοσμοπολιτισμού που τροφοδοτείται με το δικό του μουσικό είδος: την ψυχεδελική Trance. Ο συγγραφέας αντλεί εθνογραφικό υλικό από φεστιβαλικές διαδρομές στο Μαρόκο, την Ουγγαρία και την Ελλάδα για να εξετάσει την κινητικότητα στα γεωγραφικά και αντιληπτικά πεδία που διένοιξε η συναρμογή εκστατικών μουσικών, ψυχοενεργών ουσιών και αποκαλυπτικών αφηγημάτων. Στο βιβλίο αυτό, η διερεύνηση της διασκέδασης γίνεται εμβάπτιση στις πολιτισμικές αναπαραστάσεις του ανοίκειου πάνω στις οποίες φτιάχνονται τα όρια της νεωτερικότητας και τα προτάγματα της εξερεύνησης και της αναζήτησης άλλων κόσμων» από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Όταν ο Λέανδρος Κυριακόπουλος άκουσε ηλεκτρονική μουσική, όλα άλλαξαν. Κι  από τα έδρανα του Παντείου, έφτασε να γράφει βιβλίο για το rave.

Ο Λέανδρος Κυριακόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει λάβει το διδακτορικό του από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μελέτη της αισθητικής, του θεάματος, των νέων μέσων και της κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, πεδία ενδιαφέροντός του αποτελούν οι κουλτούρες της διασκέδασης και του συμποσιασμού, ο αστικός νομαδισμός και κοσμοπολιτισμός, οι πολιτικές του τόπου, τα συναισθήματα και οι αισθήσεις, οι νέες τεχνολογίες και η συγκρότηση της υποκειμενικότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)