to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 14.10.2021

Διεθνή

Νορβηγία: Τι έχει γίνει γνωστό για το δράστη της επίθεσης με τόξο

Δανός πολίτης, μόνιμος κάτοικος της Κονγκσμπέργκ, 37 ετών, ο δράστης της πιο πολύνεκρης επίθεσης στη χώρα μετά το μακελειό του 2011


Ο δράστης των επιθέσεων με τόξο και βέλη χθες Τετάρτη στην Κονγκσμπέργκ, στη νοτιοδυτική Νορβηγία, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δύο, είναι Δανός, 37 ετών, μόνιμος κάτοικος της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Η αστυνομία αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την πληροφορία αυτή «εξαιτίας των φημών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για ανθρώπους που δεν συνδέονται» με την επίθεση στη μικρή πόλη περίπου 28.000 κατοίκων, η οποία απέχει 68 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Όσλο. Πάντως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία της ταυτότητας του άνδρα.

Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για τα κίνητρα του δράστη ως αυτό το στάδιο.

Η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη που έχει υποστεί η Νορβηγία από τον Ιούλιο του 2011, όταν ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις στο Όσλο και στο μικρό νησάκι Ούτεγια. Τα περισσότερα θύματά του ήταν παιδιά στην εφηβεία.

Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η χθεσινή επίθεση να ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Αναμένεται να δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες εντός της ημέρας.

Ο δράστης της υπόθεσης, ο οποίος ανακρίνεται ακόμη, «συνεργάζεται, δίνει λεπτομερή κατάθεση», είπε ο δικηγόρος Φρέντρικ Νόιμαν στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Κονγκσμπέργκ Εϊβίντ Ος, δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Ο ένας είναι αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ, μια από τις αρκετές τοποθεσίες όπου έγιναν οι επιθέσεις του άνδρα με το τόξο.

«Φαρέτρα στον ώμο»

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της γειτονικής πόλης Ντράμεν. Δεν αναζητείται κανένας άλλος ύποπτος.

Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε στις 18:13 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 19:13 ώρα Ελλάδας), συνέλαβε τον ύποπτο στις 18:47 (19:47). Η πρόσβαση στα σημεία όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις αποκλείστηκε με την ειδική ταινία που τοποθετούν ιατροδικαστικοί στους τόπους εγκλημάτων και ήταν παρόντες αστυνομικοί, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια κάτοικος, η Χάνσιν, η οποία είδε εν μέρει την επίθεση, είπε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 πως άκουσε πανδαιμόνιο και διέκρινε μια γυναίκα να προσπαθεί να καλυφθεί και «έναν άνδρα στη γωνιά του δρόμου με βέλη μέσα σε φαρέτρα στον ώμο του κι ένα τόξο στο χέρι».

«Μετά, είδα κόσμο να τρέχει για να σώσει τη ζωή του. Ανάμεσά τους ήταν μια γυναίκα που κράταγε παιδί από το χέρι», αφηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο.

«Τα γεγονότα αυτά μας συγκλονίζουν», δήλωσε η Έρνα Σόλμπεργκ, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, την τελευταία ημέρα της θητείας της. Σήμερα παραχωρεί τη θέση της στον ηγέτη των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε, τον νικητή των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου.

Οπλισμένοι αστυνομικοί

Στους κατοίκους συστάθηκε από τις τοπικές αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και πολλά ασθενοφόρα.

Ελικόπτερα της αστυνομίας και ελικόπτερα αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και ομάδα πυροτεχνουργών, επίσης στάλθηκαν επιτόπου.

Η γενική διεύθυνση της νορβηγικής αστυνομίας έδωσε εντολή τα μέλη της –οι αστυνομικοί γενικά δεν φέρουν οπλισμό στη Νορβηγία– να οπλοφορούν προσωρινά σε όλη τη χώρα.

Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στιγμιότυπα που εικονίζουν μαύρα βέλη, αγωνιστικά κατά τα φαινόμενα, ριγμένα κάτω και ένα καρφωμένο βαθιά σε ξύλινο πάνελ τοίχου.

Στο παρελθόν η Νορβηγία, χώρα παραδοσιακά ειρηνική, έχει υποστεί αιματηρές επιθέσεις οπαδών της άκρας δεξιάς.

Έχουν εξάλλου αποτραπεί από τη νορβηγική αστυνομία διάφορα σχέδια επιθέσεων τζιχαντιστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)